Legende AO - Australian Open 2021 -

Ken Rouzvol – čovek vino i "Mišići" kroz tri decenije

Svi su sa divljenjem godine gledali Rodžera Federera kako utire put ka 18. GS tituli sa punih 35 godina u Melburnu. Ken Rouzvol je to uradio sa 37.

Podeli
Getty images
Getty images

Australijska teniska legenda je svoj neobičan nadimak "Mišići" dobila polovinom prošlog veka.

Čovek kome je svaki mišić bio razvijen Lu Houd u šali je vižljastog Rouzvola nazvao baš "Muscles" (Mišići) i taj nadimak mu je ostao do danas.

Iza ovog nadimka se nalazi osam Gren slem titula u singl karijeri čija je nit bila razvučena na tri decenije.

Tenis je polovinom prošlog veka imao više značajnih Australijanaca, Rouzvol je bio jedan od njih. Iako je Australijan Open, kao što smo već pisali, smatran jednim od ne tako jakih turnira jer nisu bili privlačni igračima iz Evrope i SAD, ipak je podvig osvojiti Gren slem.

A Kenu Rouzvolu je pošlo za rukom da osvoji svaki izuzev Vimbldona. Baš pre dve godine je tokom turnira u Brizbejnu izrazio žal što više nema turnira na travi kao nekada.

Voli da ih gleda iako mu na travi nedostaje onaj najveći turnir sa terena Ol Ingland klaba. Šampion AO 1953, 1955, 1971. i 1972. (finalista 1976.), Rolan Garosa 1953. i 1968, US Opena 1956. i 1970. godine. Na Vimbldonu je četiri puta igrao finale i četiri puta ga gubio.

Getty images
Getty images

Kao što je trajao tokom tri decenije, trajao je i tokom tri ere - amaterske, profesionalne i Open ere. Rouzvol je tenisom počeo da se bavi sa tri godine, a prvi reket mu je dao otac Robert. Kasnije je njegovu veštinu usavršavao legendarni australijski trener Hari Hopman i Rouzvol je postajao čovek rekord.

Kada se samo pogleda razmak između prvih i poslednjih osvojenih GS turnira vidi se da je bio kao vino - što stariji to bolji. Na početku karijere držao se više bliže osnovnoj liniji, koristio precizni bekhend slajs i njime diktirao razmene.

Kako je sazrevao, sazrevala je njegova igra pa je razvijao servis volej igru koja će obeležiti prve decenije Open ere i postati zaštitni znak mnogim velikim imenima.

Sa 18 godina je osvojio prvi najveći turnir i postao rekorder kao najmlađi kome je to pošlo za rukom 1953. godine. Sa punih 37 godina, dva meseca i jednim danom je u okršaju "oldtajmera" pobedio 36-godišnjeg Mala Andersona 7-6, 6-3, 7-5 i postao i najstariji osvajač slema.

Odluka da se tokom karijere otisne u profi vode odvojila ga je od GS turnira punih desetak godina sve do početka Open ere kada je osvojio prvi GS na kome je učestvovao u Parizu.

Getty images
Getty images

Pobeđivao je Roda Lejvera, Tonija Rouča, Artura Eša i mnoge druge legende, ali mu je top renking bio drugo mesto na kome se prvi put našao sa 18 godina, ali i kada je napunio 40.

"Imao sam sreće jer se igra nije mnogo menjala od trenutka kada sam počeo da je igram do trenutka kada sam završio karijeru", rekao je jednom prilikom Rouzvol. Finale protiv Roda Lejvera iz 1972. i dalje se smatra jednim od najboljih teniskih mečeva u istoriji koju su poslednjih desetak godina umnogome izmenili momci iz "velike četvorke".

Rouzvol je protiv Lejvera pre 45 godina igrao maraton od tri i po sata 4-6, 6-0, 6-3, 6-7, 7-6.

Getty images
Getty images

Na kraju, kada je sve bilo gotovo rekao je "On mi je dao deset lakih poena" ukazujući na deset duplih servis grešaka koje je Lejver napravio. "Omogućio mi je pobedu kada je počeo da servira loše", dodao je posle legendarni Australijanac.

Ali to nije bilo sve od njega. Poslednje turnire u Tokiju i Hong Kongu osvajao je sa 43 godine, a protivnik mu je recimo u Tokiju bio Ilije Nastase. Jedan od poslednjih pokušaja da osvoji peti AO bio je 1976. godine kada je došao kao prvi nosilac, ali je bolji u finalu bio Mark Edmondson.

Ken Rouzvol je rešio da se okane tenisa posle 133 osvojena turnira (35 u ATP konkurenciji), ukupno 18 Gren slemova (osam u dublu i jedan u miksu) i zaradio je tek 1.6 miliona dolara.

Ma koliko se na račun Rouzvola Lu Houd, nekada partner u dublu, nekada rival u singlu, šalio zbog nedostatka mišića, upravo ti mišići su tako dugo odolevali vremenu.

Dovoljno da od Rouzvola stvore jednu od teniskih legendi i besmrtnih imena Melburna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.