Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Rezultati

Decembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

VUK DRAŠKOVIĆ
Beograd -- Vuk Draskovic je rodjen u Banatu, u Srbiji 1946. godine. Diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu 1968. godine. Po diplomiranju je radio kao novinar u agenciji Tanjug. Novinarstvo je napustio 1981. i posvetio se knjizevnosti. Ubrzo potom objavljen je njegov bestseler 'Sudija', zatim saga o genocidu nad Srbima u kvislinskoj tvorevini, tzv. Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj, tokom Drugog svetskog rata. Saga obuhvata cetiri romana: "Noz", "Molitva", "Molitva 2" i "Ruski konzul". Godine 1994. objavljuje "Noc djenerala", koji opisuje sudbinu i poslednje dane generala Draze Mihailovica. Godine 2001. objavio je knjigu govora, intervjua i pisama pod nazivom "Podsecanja".

Vuk Draskovic je osnivac Srpskog pokreta obnove koji je, kako tvrdi Draskovic, od sirokog pokreta prerastao u modernu nacionalnu stranku liberalnih, gradjanskih i demokratskih opredeljenja.

Srpski pokret obnove osnovan je 1990. godine sa ciljem da obnovi demokratske, ekonomske, kulturne i duhovne vrednosti srpskog naroda, ugrozene komunistickom vladavinom. Srpski pokret obnove tvrdi da je bio na celu svih antirezimskih protesta - i Devetog marta 1991, i Vidovdanskog sabora 1992, i junskih demonstracija 1993. i tromesecnih demonstracija 1996. i 1997, i aprilskog mitinga 2000, i oktobarskog bunta naroda 2000. godine, kao i mnogih drugih.

Zbog antiratnih aktivnosti, stalnog protivljenja ratu, osuda etnickog ciscenja i ratnih zlocina, mnoge clanove Srpskog pokreta obnove ubili su jos neidentifikovani kriminalci, desetine hiljada njih izgubilo je posao, stoji na zvanicnoj internet prezentaciji ove stranke. Sam predsednik Srpskog pokreta obnove hapsen je dva puta. Tokom zatocenistva, Vuk Draskovic i njegova supruga tesko su pretuceni, a oslobodjeni su zahvaljujuci pritisku medjunarodne demokratske javnosti i masovnim demonstracijama u Srbiji.

Pri jednom, kako stoji u zvanicnoj biografiji Vuka Draskovica, od pokusaja ubistva predsednika SPO, 3. oktobra 1999. godine, ubijena su cetvorica celnika SPO. Pri ponovljenom zlocinu, predsednik SPO je ranjen 15. juna 2000. godine i onemogucen da vodi stranku u zavrsnici borbe protiv Milosevicevog rezima. Posle pada Slobodana Milosevica, SPO nastavlja svoju programsku borbu za demokratsku obnovu i preporod nase drzave i naroda.

Draskovic je kandidat za predsednika Srbije, politicku kampanju sprovodi pod sloganom "Vuk zna put", na osnovu predizbornog programa sacinjenog u sedam tacaka.




Dragan Radenović

Dragan  Radenovic je rodjen 12. aprila 1951. godine u Sarajevu. Poreklom je sa Kosova i Metohije, tacnije iz okoline Peci. Srbin, pravoslavne veroispovesti. Ozenjen je i otac dve cerke. Diplomirani pravnik, radio je u Sluzbi drzavne bezbednosti. Zavrsio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek vajarstvo, u Beogradu.

Tomislav Lalošević

Predsednicki kandidat grupe gradjana Tomislav Lalosevic predstavio je 10. septembra svoj program i najavio pocetak kampanje pod sloganom "Da ne izneverimo pretke i ne izdamo potomke".

Nebojša Pavković

General-pukovnik i bivsi nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, Nebojsa Pavkovic, rodjen je 10. aprila 1946. u Senjskom Rudniku kod Cuprije. Zavrsio je Uciteljsku skolu 1966. godine u Aleksincu. Visoke vojne skole zavrsio je u Beogradu i to Vojnu akademiju Kopnene vojske 1970. godine, Komandno -stabnu akademiju Kopnene vojske 1982. i Komandno-stabnu skolu operative 1988. godine.

Branislav Ivković

Branislav Ivkovic je rodjen 1952. godine u Bijeljini u Republici Srpskoj. Diplomirao je, magistirao i doktorirao na Gradjevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao inzenjer u GP "Napred", a zatim je presao na Gradjevinski fakultet Univerziteta u Beogradu gde je bio prodekan i gde i sada predaje. Autor je vise udzbenika i naucnih radova iz oblasti gradjevinarstva. Govori engleski jezik. Ozenjen je i ima cetvoro dece.

Vuk Obradović

Vuk Obradovic rodjen 11. aprila 1947. godine u selu Kondzelj (Toplica) u Srbiji.  Zavrsio je gimnaziju u Prokuplju, Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno-politicku skolu i Komandno-stabnu skolu operative. Bio najbolji student sa prosekom 10 i najmladji doktor vojno politickih nauka u Jugoslovenskoj armiji, najmladji general i cetiri puta je vanredno unapredjen. Doktor je vojno-politickih nauka, a doktorirao na problemu nacionalizma (sovinizma) u jugoslovenskom drustvu.

Vojislav Koštunica

Vojislav Kostunica je rodjen 1944. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1966, gde je magistrirao 1970. i doktorirao 1974. Za asistenta na Pravnom fakultetu u Beogradu izabran je 1970. godine a cetiri godine kasnije, u vreme politickih progona na Univerzitetu, morao je da napusti fakultet. Znatno kasnije, 1989. godine, odbio je ponudu da se kao profesor vrati na fakultet sa koga je pod prinudom otisao.

Borislav Pelević

Predsednik Stranke srpskog jedinstva, poslanik u Skupstini Srbije i sef poslanickog kluba SSJ, Borislav Pelevic rodjen je 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peci (Kosovo). Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac. U njegovoj biografiji postoji i kategorija ratnih aktivnosti.

Miroljub Labus

Miroljub Labus je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i trenutni potpredsednik Savezne vlade. Od 1966. do 1972. godine bio je clan Saveza Komunista Jugoslavije, kada podnosi ostavku na clanstvo zbog neslaganja s progonom profesora Mihajla Djurica. U Demokratskoj stranci je od 1990. do 2002. godine, a poslednjih pet je i Grupi 17. Od 1999. godine do 2002. godine clan je i nevladine organizacije G17 Plus.

Velimir Bata Živojinović

Kandidat Socijalisticke partije Srbije, Velimir Bata Zivojinovic je narodni poslanik i Predsednik Odbora za predstavke i predloge u Skupstini Srbije. Zivojinovic ima 69 godina, clan je Socijalisticke partije Srbije, a po profesiji je glumac. Mladjoj publici poznat je po ulozi u filmu "Lepa sela lepo gore".