Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

Drugi izborni krug u medijima u znaku Koštunice | 10/10/2002 | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Drugi krug predsedničke izborne kampanje u Srbiji privukao je podjednaku pažnju štampanih medija kao i završnica prvog kruga. U periodu od 30. septembra do 8. oktobra objavljeno je 980 tekstova, dok je u poslednjih devet dana prvog kruga kampanje objavljeno 979 tekstova.

U poslednja dva dana pred izbornu tišinu (9. i 10. oktobar) dnevni listovi prave kvalitativni pomak u bavljenju izborima i predsedničkim kandidatima.  Brojni izveštaji, analize, mišljenja eksperata, javnih ličnosti i građana objavljeni su 10. oktobra u vezi duela Labusa i Koštunice održanog prethodne večeri u Medija centru i prenošenog na nizu TV stanica. Osim toga, u završnici kampanje većina dnevnih novina objavljuje i odgovore dva kandidata na redakcijska pitanja o važnosti uspešnosti izbora, potrebi za raspisivanjem parlamentarnih izbora, njihovom viđenju dosadašnjeg i budućeg toka reformi...Neki dnevni listovi su 9. oktobra objavili i odgovore Labusa i Koštunice na pitanje nevladine organizacije Evropski pokret u Srbiji o tome kakav je njihov program za uvođenje zemlje u Evropsku uniju.

Vojislav Koštunica je u toku kampanje za drugi bio tema većeg broja tekstova u štampi nego Miroljub Labus: o Koštunici je objavljeno 244 teksta, a o Labusu 186. Ovakav odnos važi i za sve dnevne novine pojedinačno:



U izjavama i intervjuima, najvažnija tema za Vojislava Koštunicu bio je poziv građanima da izađu na izbore ( ovime se bavio 31 put), dok je za Miroljuba Labusa najčešća tema bio njegov protivkandidat, Vojislav Koštunica (28 puta se bavio njime).



Ovom analizom je obuhvaćeno 13 dnevnih i nedeljnih listova (Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, nacional, Nedeljni Telegraf, Večernje Novosti, Politika, Reporter, Vreme).



Da državom upravljaju eksperti

04. decembar 2002. | Izvor: Cesid
Većina građana Srbije smatra da su izbori jedno od najvažnijih građanskih prava i shvata njihov značaj, ali sa druge strane prema političarima ima izrazito negativan odnos i smatra da je aktuelna politička scena u Srbiji "veliko zamjavanje"

Mediji drugi krug pratili još mirnije

17. oktobar 2002. | Izvor: SMMRI, Medija centar
Mediji u Srbiji kampanju za drugi krug predsedničkih izbora pratili su "još mirnije i ravnomernije" nego u prvom krugu, Istovremeno, Đinđić i Demokratska stranka najviše su pominjani u negativnom kontekstu.

Koštunica i Labus u medijima

26. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Analiza predsedničke kampanje koju je uradila Ebart/Medijska dokumentacija, u periodu od 11. do 24. septembra u pokazuje da se u odnosu na prethodno posmatrani period, srpsko pitanje pominje tri puta više u nastupima predsedničkih kandidata. Kada je reč o Vojislavu Koštunici i Miroljubu Labusu, samo je "Nacional" ravnomerno objavljivao tekstove o njima, dok su ostale novine najviše pažnje poklonile Koštunici.

Labus u blagom vođstvu

25. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Novo istraživanje Strategic Marketinga pokazuje da predsednički kandidat grupe građana Miroljub Labus vodi u odnosu na kandidata Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu. Razlika iznosi oko 2 odsto u delu ankete u kom su ispitanici odgovarali na pitanje za koga bi glasali sa ponuđene liste imena. Rang je sličan a procenti različiti sa istim pitanjem, ali bez ponuđene liste. U odnosu na prethodno istraživanje broj onih koji će sigurno glasati je praktično nepromenjen i iznosi 63 odsto.

Da su danas izbori Labus bi pobedio

19. septembar 2002. | Izvor: Scan
Novosadska Agencija za istraživačko razvojne poslove Scan, obavila je istraživanje javnog mnenja u 47 opština u Srbiji, u periodu od 5. do 11. septembra ove godine, koje pokazuje da anketirani građani najviše veruju Vojislavu Koštunici, potom Vojislavu Šešelju, dok je na trećem mestu Miroljub Labus.

O Koštunici se najviše piše

17. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Najnovija Ebartova analiza predsednicke kampanje pokazuje da približavanjem izbora, kandidati sve više govore o onome što birace neposredno i najviše interesuje. Kada je rec o najcešcim temama izjava drugih kandidata, na prvom mestu je Vojislav Koštunica, o kom je i ukupno objavljeno najviše tekstova.

Kandidati trče drugi krug

12. septembar 2002. | Izvor: NIN
Građani Srbije će 29. septembra birati svog čelnog čoveka - predsednika. Ovog puta kao da ga nisu ni imali. U jeku predizborne kampanje sve se sprema za veliku predstavu - utvrđuje se teritorija koja će biti obuhvaćena izborima, uporno iskušava šta taj predsednik, uprkos Ustavu, sve može. Kandidata ima dovoljno, i previše, mada vladajuća politička grupacija - DOS, nije ponudila nikoga iz redova političkih stranaka koje je čine.

Biraci misle da je Srbija na stranputici

06. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Agencija za istrazivanje javnog mnjenja u Srbiji, «Stratedzik marketing» obavila je od 23. do 26. avgusta terensko istrazivanje na uzorku od 1.532 ispitanika sa pravom glasa. Biracko telo Srbije, bez Kosmeta cini oko 6,4 miliona birraca, a prema trenutnomi interesovanju biraca, moze se ocekivati da na predstojece izbore izadje manje od 3,6 miliona gradjana Srbije. Preuzmite kompletan dokumet u zip formatu[130kb]

Analiza predsednicke kampanje – Ebart/Medijska dokumentacija

06. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Ebart/Medijska dokumentacija obavila je u periodu od 19. jula do 27. avgusta 2002. godine analizu pracenja predsednicke kampanje u 12 dnevnih i nedeljnih novina u Srbiji. Analizirani su: Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni Telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
Najpopularnija tema u izjavama predsednickih kandidata je drugi predsednicki kandidat, a interesantan je i podatak da jedan od predsednickih kandidata nikada u izjavama nije dotakao temu zlocina, srpskog pitanja, kriminala, Crne Gore, Kosova ili Haga.

Raste rejting Vojislavu Kostunici

05. septembar 2002. | Izvor: B92
Poslednje istrazivanje javnog mnenja o rejtingu predsednickih kandidata koje je uradio Statedzik marketing, pokazuje da Vojislavu Kostunici rejting raste, Miroljubu Labusu stagnira, a najveci porast popularnosti belezi Vojislav Seselj.

Svi daleko ispod Kostunice i Labusa

24. avgust 2002. | Izvor: B92
Kostunica i Labus su trenutno po jednom pokazatelju, a to je pokazatelj pozitivnih ocena, nalaze se na samom vrhu, a svi ostali su ispod njih.

Kostunica i Labus izjednaceni

01. avgust 2002. | Izvor: B92
Od stranaka DOS, veoma je malo onih ciji rejting nadilazi statisticku gresku, odnosno uzivaju podrsku od 1 do nesto iznad 2 odsto biraca. Od ostalih stranaka najjaca je Socijalisticka partija Srbije, 7 odsto podrske, slede radikali, 5 odsto, Stranka srpskog jedinstva 4 i Srpski pokret obnove 3 odsto.

Procenjivanje snage kandidata

21. jul 2002. | Izvor: B92
Ono sto je jako bitno to su trendovi, i mi cemo videti da li ce se taj trend nastaviti, dakle rast prosecne ocene gospodina Labusa a pad prosecne ocene gospodina Kostunice, ili ce se to menjati. Procenat biraca koji u ovoj nedelji ne bi izasli na izbore zadrzao se na proslonedeljnih 29 odsto.

Kostunica i dalje najpopularniji

23. jun 2002. | Izvor: B92
Prema istrazivanju obavljenom u poslednjih nekoliko dana, za DOS bi na izborima u ovom trenutku glasalo 45,3 odsto biraca, dok na izbore ne bi izaslo 39,7 odsto anketiranih, 5 odsto vise nego prosle sedmice. DOS je u odnosu na prethodnu nedelju zabelezio neznatan pad popularnosti. Ako bi DSS izasao na izbore samostalno, dobio bi 21,9 odsto glasova, a ostatak DOS 23 odsto.