Foto: Peter Polic/ Shutterstock
Foto: Peter Polic/ Shutterstock

Ima li Hrvatska najmanje more na svetu?

Podeli

Tri mora u nizu Jadransko, Novigradsko i Karinsko prirodna je specifičnost jedinstvena na svetu. No, ova lepota nije tu oduvek.

Nju dugujemo poslednjem ledenom dobu koje je podignulo nivo mora za čak 100 metara što je uzrokovalo potapanjem celog Velebitskog kanala i nastankom Novigradskog i Karinskog mora.

Novsko ždrilo nije useklo more jer pre 40 hiljada godina kad je nastalo mora ovde nije ni bilo. Kanjon je usekla reka Zrmanja koja je u praistoriji imala znatno veću snagu nego danas, piše HRT.

Novsko ždrilo koje spaja Jadransko s Novigradskim morem dugo je 4 kilometra, široko 400 metara s prosečnom dubinom od 30 metara. Stari crveni Maslenički most spajao je dve obale punih 30 godina od 1961.-1991., kada je srušen u Domovinskom ratu. Obnovljeni Novi-stari most u saobraćaj je pušten 2005. dug je 315 metara i 55 metara je iznad mora.

Večna je saobraćajna alternativa novom mostu, sastavnom delu autoputa, puštenom u saobraćaj 1997. Ovaj armiranobetonski most dug je 377 metara i gotovo dvostruko viši od crvenog mosta.

Nakon kratkog leta od Jadranskog na horizontu se otvara Novigradsko more, tako malo, a tako veliko s najvećom dubinom od 38 metara.

"Flora i fauna Novigradskog i Karinskog mora je specifična. Imamo nagle promene u tom moru, površinski sloj zbog velikog dotoka vode može biti sladak, leti ima normalan salinitet. Imamo snažne vetrove koji to more izmešaju", kaže Tomislav Šarić, sa Univerziteta u Zadru.

Ako ga probate, osetićete da je njegova slanoća znatno manja nego ona iz otvorenog mora. To je zasluga lepotice Zrmanje koja svojim tokom dugim 69 kilometara godišnje u Novigradsko more donese dva puta više vode nego što je njegova zapremina. Idealno za školjkaše i nadaleko poznatu novigradsku dagnju.

"Novigradskom moru su se divili i pre nas. Spiridon Brusina, poznati prirodnjak 1873. pisao je o Novigradskom moru da su onde najbolji školjkaši, najbolje dagnje koje je igde video", kaže Šarić.

Tradicija, kroz uzgoj, nastavlja se i danas. I dok neki u dagnjama uživaju sve više farmi na moru, mnogima su počele i smetati.

"Negodovanja koje se javljalo među ljudima nije posledica da li more može to da podnese ili ne, nego što njima vizuelno smeta da vide uzgajališta u moru", kaže Šarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu