Ima li Hrvatska najmanje more na svetu?

Tri mora u nizu Jadransko, Novigradsko i Karinsko prirodna je specifičnost jedinstvena na svetu. No, ova lepota nije tu oduvek.

Izvor: Morski.hr
Pošaljite komentar
  1. Sve u svemu, ono sto ti ne shvatas ili neces da shvatis, to je da je Srbija u geopolitickom smiislu kljucna zemlja Dunavskog puta i Zapadnog Balkana, dok je Hrvatske samo jedna "obicna" primorska zemlja. Na kraju, da dodam jos jednu cinjenicu koju sam izgubila iz vida, a to je, da je prugom Beograd-Bar, cija obnova je takodje pocela, Srbija izravno povezana sa Jadranom, dok joj Rijeka ili Kopar uopste ne trebaju. Dakle, prestanite da poredite neuporedivo, vec postujte objektivne, logicno-usporedne odnose i kriterijume.
    (ketiS, 2. decembar 2021 01:41)
    Hrvatska samo obična primorska zemlja haha jel to vic,ironija ili neznanje bit će da je.?
    Dakle opet bubaš bez veze sa tom svojom pričom kako je hrvatsko more nebitno,ali je bitan dio Dunava koji prolazi kroz Srbiju nego ne prolazi ni prvo Dunav možda kroz Hrvatsku??
    Da Hrvatska nije bitna ne bi bila u EU i NATO za razliku od Srbije.
    Ti uspoređuješ neusporedivo jer upoređuješ More sa Dunavom daj malo razmisli i da tu običnu primorsku zemlju posjeti 20 miljuna turista,a koliko posjetu tu ključnu zemlju Dunavskog sliva i Zapadnog Balkana ili kako vi volite sebi govoriti da ste lider regiona.
    (mario, 3. decembar 2021 20:35)

    # Link komentara

  2. @mario

    Ti ili nisi procitao moj post, ili ga pak ne razumes! Treceg nema! Dakle, ponovicu samo jos jednom i zavrsiti ovu besmislenu raspravu! Znaci, prestani da poredis "babe i zabe" i da umesto sustine, istrajavas na varljivoj i promenljivoj statistici, koja mene "by the way" uopste ne zanima! Dakle, da zavrsimo sa ovim besmislenim "prepucavanjem" uz tvrdnju da ono sto za vas u Hrvatskoj predstavlja Jadran, to za nas u Srbiji predstavlja Dunav. Sve u svemu, "i vukovi siti i ovce na broju".
    (ketiS, 3. decembar 2021 00:22)

    # Link komentara

  3. Ko o cemu "baba o ustipcima", a ti o toboze prljavom Dunavu u Srbiji. Dunav za Srbiju predstavlja prevashodno starteski resurs u privrednom i geopolitickom smislu, dok je turizam samo svojevrsni "icing on a cake". S druge strane, svojim postom si samo potvrdio da je jedini pravi, strateski znacaj Jadrana u vasem slucaju, prvenstveno turisticki. A to sto su Kinezi dopremali konstrukcije do vasih luka, je valjda logicna posledica cinjenice da su u vasoj zemlji gradili pomenuti most, koji opet iskljucivo ima unutarnji, dakle lokalni znacaj. Konacno, ne da ti ne zavidim na morskoj obali, nego uopste vise nisam ljubitelj mora, a jos manje bih volela da budem gradjanka zemlje cija je privreda toliko zavisna od "varljivog" turizma
    (ketiS, 1. decembar 2021 00:24)
    Dakle kažeš ti Pelješki most ima samo lokalni značaj,pa vjerojatno onda je EU uložila samo u nešto što ima lokalni značaj?zanimljivo,ali kad uloži u Srbiju to je odmah strateški.
    Ma da turizam je varljiv,pa zato toliko radnika iz Srbije dođe raditi u tom varljivom hrvatskom turizmu.
    Ali i dalje izbjegavaš dati brojeve od srpskih luka koje su strateški važnije od svih luka u Hrvatskoj,a pogotovo od pomorskih luka i da bilo bi dobro znati koliko brodova izgrade brodogradilišta u Srbiji,a što misliš koliko u Hrvatskoj? i još jedno pitanje znaš li tko ima najveću pomorsku čarter flotu u svijetu?
    (mario, 2. decembar 2021 18:58)

    # Link komentara

  4. Ne brini ti za "lucice" u Srbiji. Da nemaju strateski znacaj, ne bi u njih ulagali stranci, prosirivali ih i obnavljali, a znacajna sredstva daje i "vasa" EU-a. Bas se pitam zasto? Sto se tice Rijeke, tamosnja luka bitno zaostaje i za Koprom, a kamoli Trstom, a one ostale necu ni da spominjem. Za kraj, samo da navedem da su dve najvece i najprometnije evropske luke Roterdam i Hamburg, a upravo pomenuti Kanal "Rajna-Majna-Dunav" krece od Roterdama, pa stize do rumunske Konstance. Zaboravih u ovom trenutku, koja li se ono zemlja nalazi nekako bas na sredini, tog strateskog pravca? Da li bi mogao da me podsetis?
    (ketiS, 1. decembar 2021 00:24)
    Dakle opet nisi dala podatke koliko se tereta pretovari u lukama Srbije?
    To što netko prolazi samo kroz Srbiju ne znači puno i uostalom nikako se ne mogu mjeriti po nosivosti sa tankerima i brodovima za prijevoz kontenjera po moru to ti je valjda jasno?
    Dakle i dalje čekam da nam napišeš koliki je pretovar robe u srpskim riječnim lukama?pa da vidimo usporedbu,pa da ne bi pisala za kime zaostaje luka Rijeka i ostale luke u Hrvatskoj koje ti nećeš da spominješ,a ta jedna manja pretovari više nego sve u Srbiji.Inače luka Rijeka se stalno proširuje.
    Dakle čekam brojeve hvala.
    (mario, 2. decembar 2021 12:30)

    # Link komentara

  5. @ ketiS
    Upuštaš se u analize nečega o čemu nemaš ni minimalno saznanje. Kao prvo, kontejnerski promet luke Koper veći je od prometa luke Trst. Kao drugo, u tijeku je velika rekonstrukcija luke Rijeka, koja će dovršetkom 2024 kontejnerskim prometom nadmašiti Koper, naravno i Trst. Tek toliko (za ovaj put).
    (silvio, 2. decembar 2021 09:23)

    # Link komentara

  6. @mario

    Dakle, ja pisem nesto "sto nema veze", a ti opet po ko zna koji put, kao i tvoji sugradjani "mesas babe i zabe". Ja ne poredim morske i recne luke, niti me zanima bilo kakva statistika. Drugim recima, nije sporno da je promet u morskim lukama logicno veci nego u recnim, ali vase luke u smislu strateskog i privrednog znacaja zaostaju u poredjenju sa morskim lukama drugih, daleko vecih i razvijenijih primorskih zemalja poput Italije, Turske, pa i Grcke. Uostalom, ti mozes navoditi bilo kakvu pozitivnu statistiku o Rijeci, ali njena statistika u poredjenju i sa Koprom, a kamoli Trstom, nije nista spektakularno. S druge strane, recne dunavske luke u Srbiji, poput Novosadske ili Beogradske imaju sirok i privredni i strateski znacaj ne samo za Srbiju, vec za Evropu u celini. te ne zaostaju mnogo za lukama u Austriji ili Madjarskoj npr. a u perspektivi, s obzirom na velika i znacajna ulaganja, postace manje, vise potpuno istovetne. Sve u svemu, ono sto ti ne shvatas ili neces da shvatis, to je da je Srbija u geopolitickom smiislu kljucna zemlja Dunavskog puta i Zapadnog Balkana, dok je Hrvatske samo jedna "obicna" primorska zemlja. Na kraju, da dodam jos jednu cinjenicu koju sam izgubila iz vida, a to je, da je prugom Beograd-Bar, cija obnova je takodje pocela, Srbija izravno povezana sa Jadranom, dok joj Rijeka ili Kopar uopste ne trebaju. Dakle, prestanite da poredite neuporedivo, vec postujte objektivne, logicno-usporedne odnose i kriterijume.
    (ketiS, 2. decembar 2021 01:41)

    # Link komentara

  7. Jakog li mora. Americka osrednja jezera su veća od vašeg mora.
    (No way, 30. novembar 2021 06:08)
    Pusti ti USA reci nam za Srbiju.
    Ma naravno nikakvo je vjerojatno vi imate bolje?
    (mario, 1. decembar 2021 16:56)

    # Link komentara

  8. Odgovor na sve one komentare o mom "nepoznavanju" zemljopisa glasi, da se tok Dunava kroz Srbiju i dunavsko granicno priobalje Hrvatske apsolutno u strateskom smislu ne mogu porediti. Drugim recima, nije stvar samo u geografiji, vec i u sustinskom znacaju nekog prirodnog ili drustvenog potencijala za jednu zemlju, ali i siri region, pa i kontinent. Sveukupno posmatrano, strateski znacaj Dunava i Srbije koja je u njegovom sredistu, daleko je veci od znacaja malog i "uvucenog" istocnog dela Jadrana, koji vi danas zahvaljujuci Jugoslaviji posedujete. Dakle, eto toliko o mom "nepoznavanju" zemljopisa.
    (ketiS, 30. novembar 2021 01:20)
    Dakle opet pišeš nešto što nema nikakve veze.
    Pogotovo pisati da veći značaj ima Dunav već neko more koje ima pomorske luke je smiješno totalno.
    Dakle evo podaci samo za luku Rijeka u prvoj polovici 2021 pretovareno je ukupno 1,232 miliona tona tereta što rasutog tereta što kontenjera.
    A koji su brojevi za vaše luke?
    Dakle totalno ne poznaješ geografiju.
    Dakle Dunav nema takav značaj kako ti misliš da ima zato vam je uvijek san da imate izlaz na more.
    (mario, 1. decembar 2021 14:27)

    # Link komentara

  9. Ni bih došao ni da vi meni platite a ne ja vama.
    Hawaii, Mexico, Dominikanska republika a ja da idem u Hrvatsku, hahahaha.
    (Wert, 30. novembar 2021 01:32)
    Nemaš ti pojma što je mediteranska klima miris soli u nosnicama, konobe, mala živopisna mjesta , gradići, barke. I najvažnije nema morskih peseka.
    Ovo inače što si nabrojio stvarno je za respekt, ne znam čime se to tamo duša može napojiti osim nešto egzotike jer je drugo podneblje. A sporazumijevaš se rukama i nogama ali možda i otpjevaš mamu huanitu. Za Dominikanu ti treba viza, nama Hrvatima da, ne znam kako vi Srbi stojite. Na tim destinacijama nema nićega hotel-plaža i to je to.
    (omniameamecumporto, 1. decembar 2021 09:19)

    # Link komentara

  10. Jakog li mora. Americka osrednja jezera su veća od vašeg mora.
    (No way, 30. novembar 2021 06:08) # Link komentara
    Kada pišeš onda se informiraj niti jedno američko jezero nije veće od Jadranskog mora ono najveće je daleko, daleko manje . I dva najveća američka jezera zajedno manja od Jadranskog mora. Govorim o velikim jezerima jer nema većih.
    (omniameamecumporto, 1. decembar 2021 08:56)

    # Link komentara

  11. Ne zamjeram vam,razumijem ja vas u Srbiji, možda bi i ja bio takav, sve je to za ljude. Ali ipak, zavist bi trebalo znati kontrolirati kako ne bi nanijela previše štete duši iz koje izlazi.
    (omniameamecumporto, 1. decembar 2021 08:44)

    # Link komentara

  12. @omniameamecumporto

    Ko o cemu "baba o ustipcima", a ti o toboze prljavom Dunavu u Srbiji. Dunav za Srbiju predstavlja prevashodno starteski resurs u privrednom i geopolitickom smislu, dok je turizam samo svojevrsni "icing on a cake". S druge strane, svojim postom si samo potvrdio da je jedini pravi, strateski znacaj Jadrana u vasem slucaju, prvenstveno turisticki. A to sto su Kinezi dopremali konstrukcije do vasih luka, je valjda logicna posledica cinjenice da su u vasoj zemlji gradili pomenuti most, koji opet iskljucivo ima unutarnji, dakle lokalni znacaj. Konacno, ne da ti ne zavidim na morskoj obali, nego uopste vise nisam ljubitelj mora, a jos manje bih volela da budem gradjanka zemlje cija je privreda toliko zavisna od "varljivog" turizma.

    @mario

    Ne brini ti za "lucice" u Srbiji. Da nemaju strateski znacaj, ne bi u njih ulagali stranci, prosirivali ih i obnavljali, a znacajna sredstva daje i "vasa" EU-a. Bas se pitam zasto? Sto se tice Rijeke, tamosnja luka bitno zaostaje i za Koprom, a kamoli Trstom, a one ostale necu ni da spominjem. Za kraj, samo da navedem da su dve najvece i najprometnije evropske luke Roterdam i Hamburg, a upravo pomenuti Kanal "Rajna-Majna-Dunav" krece od Roterdama, pa stize do rumunske Konstance. Zaboravih u ovom trenutku, koja li se ono zemlja nalazi nekako bas na sredini, tog strateskog pravca? Da li bi mogao da me podsetis?
    (ketiS, 1. decembar 2021 00:24)

    # Link komentara

  13. Legionar@ Ti si siguran. Haahahahah. Ok. Sad stvarno vise ne znam jel smo li mi Dalmatinci talijani ili srbi? Nu dogovorite se prvo pa cemo objerucke prihvatit sta kazete. Aj samo javi prije pocetka iduce skolske godine da to stavimo u knjige. Hahahah
    (Dalmacija, 30. novembar 2021 13:49)

    # Link komentara

  14. @ketiS
    Upravo ti si "pobrkala lončiće". Ovdje nisu tema nikakve geopolitičke strategije. Taj strateški značaj imaju i Austrijanci, Slovaci, Mađari...pa opet hitaju na naš sredozemni "usek". Baš se pitam čemu im to treba?
    (cleo, 30. novembar 2021 12:08)

    # Link komentara

  15. Tvrdnja je potpuno besmislena i pokazuje da nisi razumeo moj post, te da ne shvatas strateski, evropski znacaj "Kanala Rajna-Majna-Dunav". Inace, to more koje imate je manje, vise obican "usek" u okviru Sredozemnog basena, bez veceg strateskog znacaja.
    (ketiS, 29. novembar 2021 23:55)
    Ma naravno kako ti kažeš uopće nema taj usjek po tebi neki značaj po tom komentaru vidi se koliko znaš.
    Ali daj nam pojasni koliko pretovara imaju lučice po Srbiji, a koliko luke uzduž hrvatske obale i koliki broj putnika i turista?eto jednostavno pitanje. Pretpostavljam da imaš predodžbu kakvi brodovi plove morem i koliko tereta stane na njih.?
    Da nije bitno ne bi se luka Rijeka širila, pa luka Ploče, pa Split, pa Zadar itd itd.
    (mario, 30. novembar 2021 10:49)

    # Link komentara

  16. Tvrdnja je potpuno besmislena i pokazuje da nisi razumeo moj post, te da ne shvatas strateski, evropski znacaj "Kanala Rajna-Majna-Dunav". Inace, to more koje imate je manje, vise obican "usek" u okviru Sredozemnog basena, bez veceg strateskog znacaja.
    Koliko je bez strateškog značaja vidimo da brodovi i cijeloga svijeta mogu bez problema doći do naših luka , posljednje je Pelješki most gdje su brodovi direktno iz Kine dopremali konstrukcije. Isto tako strateški za privredu ništa ne znači što svake godine dođe turista brojčano kao tri Srbije sa svim svojim stanovnicima. Običan usek.... što bi vi dali za taj usek sa preko tisuću usečenih otoka i 6000 kilometara morske obale sa tim otocima.
    (omniameamecumporto, 30. novembar 2021 08:08)

    # Link komentara

  17. Što se pak Dunava tiće on je gotovo cijelim svojim dijelom od sjevera do Aljmaša duboko na hrvatskoj strani a dolje niže je prirodna granica po polovici rijeke.
    Govoriti o Dunavu kojega samo vi kao imate je smiješno. Zapravo taj dio jeste jedino i čist i pravi je nacionalni park dok je ovo dolje što vi imate kanalizacija.
    Kako možete za more koje je površinom veće od dvije Srbije sa Kosovom reći da je kanal ili bara i koje je čisto jer ga nikakve velike i prljave rijeke ne onečišćuju.
    (omniameamecumporto, 30. novembar 2021 07:57)

    # Link komentara

  18. Jakog li mora. Americka osrednja jezera su veća od vašeg mora.
    (No way, 30. novembar 2021 06:08)

    # Link komentara

  19. Zgubidan

    Ni bih došao ni da vi meni platite a ne ja vama.
    Hawaii, Mexico, Dominikanska republika a ja da idem u Hrvatsku, hahahaha.
    (Wert, 30. novembar 2021 01:32)

    # Link komentara

  20. Odgovor na sve one komentare o mom "nepoznavanju" zemljopisa glasi, da se tok Dunava kroz Srbiju i dunavsko granicno priobalje Hrvatske apsolutno u strateskom smislu ne mogu porediti. Drugim recima, nije stvar samo u geografiji, vec i u sustinskom znacaju nekog prirodnog ili drustvenog potencijala za jednu zemlju, ali i siri region, pa i kontinent. Sveukupno posmatrano, strateski znacaj Dunava i Srbije koja je u njegovom sredistu, daleko je veci od znacaja malog i "uvucenog" istocnog dela Jadrana, koji vi danas zahvaljujuci Jugoslaviji posedujete. Dakle, eto toliko o mom "nepoznavanju" zemljopisa.
    (ketiS, 30. novembar 2021 01:20)

    # Link komentara

  21. @Nikola "To jedno nas spaja sa svim ostalim morima".

    Tvrdnja je potpuno besmislena i pokazuje da nisi razumeo moj post, te da ne shvatas strateski, evropski znacaj "Kanala Rajna-Majna-Dunav". Inace, to more koje imate je manje, vise obican "usek" u okviru Sredozemnog basena, bez veceg strateskog znacaja.
    (ketiS, 29. novembar 2021 23:55)

    # Link komentara

  22. još je u hrvatskoj,ali stanovnici će biti švapski penzioneri.
    Hrvati će kao i ranije biti posluga.
    (malo znanja ,nije na odmet, 28. novembar 2021 22:59
    Baš naprotiv, posluga na moru je iz Srbije, u velikom broju!!!!
    (neno, 29. novembar 2021 23:03)

    # Link komentara

  23. Povratice nase komsije Italijani svoju teritoriji vrlo uskoro.
    Ne zovu dzabe Jadransko more MARE NOSTRO.
    Istra i Dalmacija su ITALIJA
    (SrbinCrnogorac, 29. novembar 2021 15:38)

    # Link komentara

  24. Ima, nema što Hrvatska nema, površine, velikih 6 km kvadratnih. Stvarno preveliko i za najveće jezero ali dostatno za najmanje more.
    (omniameamecumporto, 29. novembar 2021 14:01)

    # Link komentara

  25. @ketiS

    A Hrvatska kao nema Dunav??
    (Jao, 29. novembar 2021 13:51)

    # Link komentara

  26. I ne treba nam, jer imamo Dunav koji nas spaja sa dva mora, a vi imate samo jedno!
    (ketiS, 28. novembar 2021 23:01)
    Ovo ti je do sada najjači komentar samo ne znam da li je to nepoznavanje geografije ili ipak zavist.
    Spaja se Dunav sa dva mora samo su ta dva mora u drugim državama,a malo pogledaj kartu,pa vidi kuda sve možeš iz Jadranskog mora.
    Nego da ne zaboravim najbolji ti je komentar kada si napisala da se Hrvatska ne može mjeriti sa Srbijom kada je u pitanju vodno bogatstvo vjerojatno ti misliš da more nije vodno bogatstvo?ako misliš tako onda moraš ponovo u školu.Isto tako pogledaj kvalitetu voda u Hrvatskoj i Srbiji gdje je Srbija daleko na dnu Europe.
    (mario, 29. novembar 2021 13:40)

    # Link komentara

  27. Novigradsko i Karinsko more nisu mora nega zalivi Jadranskog mora.
    (Perperius, 29. novembar 2021 12:13)

    # Link komentara

  28. IgorBg sinko moj upravo je tako kod nas, kako ti pišeš nije šta samo znači da nemaš pojma al zavidiš. Npr u Splitu je najviše bespravnih stambenih objekata za stanovanje u državi. Nakon rata se gradilo naveliko, niko nije pita za dozvole. To je oko 20 000 kuća i danas su sve legalizirane i prikopčane na vodovod i kanalizaciju. A dok nisu bile imale su septičke jame i to se redovito praznilo, nigdi se nije ilegalno ispuštalo. U to vrime ko je ima cisternu za fekalije moga se obogatit. Osim toga svi Primorski gradovi osim mislim Rijeke imaju kolektore za pročišćavanje tako da ništa fekalija ne ide u more. Rijeka je u procesu izgradnje kolektora dok npr splitska riva više uopće ne smrdi ka šta je smrdila prije kolektora. Tako da na tvoju žalost nismo blizu nikako.
    (Ninja Rohinja, 29. novembar 2021 11:30)

    # Link komentara

  29. Na rubu fjordolikog zaliva Novigradskog mora smješten je Novigrad - izuzetno slikovito staro ribarsko mjesto. Proguglajte: Novigrad Dalmacija da se uvjerite u taj sklad prirode i pučke arhitekture.
    (lokalac, 29. novembar 2021 10:41)

    # Link komentara

  30. I ne treba nam, jer imamo Dunav koji nas spaja sa dva mora, a vi imate samo jedno!
    (ketiS, 28. novembar 2021 23:0
    Hrvatska nije podunavska zemlja?
    (vox, 29. novembar 2021 10:33)

    # Link komentara

  31. Ma kakvi najmanje, Hrvatska ima sve NAJVEĆE, naročito komplekse!
    (Zlatibor, 29. novembar 2021 10:15)

    # Link komentara

  32. "Najlipse a nase. A svoje komplekse licite u svojoj razvijenoj Srbiji u kojoj vam predsjednik salje balavce da tuku prosvjednike. Jedina drzava uz Bjelorusiju bez trunke demokracije, opozicije, slobode medija....aj zivili
    (Dalmacija, 29. novembar 2021 09:24)"
    Reče neko kome je, sasvim sigurno, DIDA ili PRADIDA bio Srbin. Ako pak i nije, treba da zna da bi danas komentarisao na Italijanskom da nije bilo Srba.
    (Legionar, 29. novembar 2021 09:55)

    # Link komentara

  33. Fala Miloševiću.
    (Fanat špadi, 29. novembar 2021 09:55)

    # Link komentara

  34. Tesko onome koji je ljubomoran na Hrvatsku, a jos teze onima koji zive u njoj, fuj.
    (Sasa, 28. novembar 2021 23:43)

    Hvala Bogu da ne zivim tamo gdje ti zivis...
    (Orbiter, 29. novembar 2021 09:43)

    # Link komentara

  35. Najlipse a nase. A svoje komplekse licite u svojoj razvijenoj Srbiji u kojoj vam predsjednik salje balavce da tuku prosvjednike. Jedina drzava uz Bjelorusiju bez trunke demokracije, opozicije, slobode medija....aj zivili
    (Dalmacija, 29. novembar 2021 09:24)

    # Link komentara

  36. Huan Pablo Don Fernando, 28. novembar 2021 21:23 Varaš se . RSK je bila na i na najvećim delom Novigradskog mora, sva mesta se Posedarja i donje strane Masleničkog mosta. Takođe RSK je imala i Rovanjsku u Podvelebitskom kanalu, kao granično mesto. Sve to do 01/93, kada je samo Karin ostao.
    (Hrvat bez zlobe, 29. novembar 2021 09:11)

    # Link komentara

  37. Bio je Rat...i ne volimo se ,pa sto,nismo jedini na svijetu.
    No ne treba se vrijedjati More Hrvatsko je stvarno lijepo ,to ne znaci da Srbi ne mogu doch i uzvati u miru.
    A Srbija isto ima neke svoje lijepe stvari..ovo prepucqvanje je stvarno glupo vise...
    (Ivna ivic, 29. novembar 2021 08:58)

    # Link komentara

  38. "Ostalo vam je od mora sve ono gdje ste i zivjeli na moru kao i nama Hrvatima."

    I Srbi i Hrvati su nekada ziveli na moru, Srbi na juznijem jadranu a Hrvati na severnijem. Pa prve drzave su Srbi osnovali upravo na obalama. Istorija je kasnije ucinila svoje, Turska osvajanja, povlacenje Srba od turaka, odvajanje crnogorske nacije od Srba itd itd. Nije ni logicno da su se pri doseljavanju na Balkan dva naroda (Hrvati i Srbi) rasporedila tako sto su Srbi ostali na kopnu a Hrvati se razvukli po citavoj obali- posebno sto su Srbi znatno brojnija nacija. Jasno je da su granice kakve danas postoje rezultat politike, religije i ostaci nekadasnjih vecih drzava na ovim podrucjima (A-U, Osmansko carstvo itd).
    (biba, 29. novembar 2021 08:47)

    # Link komentara

  39. Okupirani srpski kraj...
    (Halo Bing..., 29. novembar 2021 08:17)

    # Link komentara

  40. Au, koliko ovde ima kompleksaša?
    A ni moji Srbi se nisu proslavili sa komentarima.
    (Perikle, 29. novembar 2021 07:51)

    # Link komentara

  41. Veli jedan srpsko more, haha...pa dečko, nitko ti ne brani da sanjaš do mile volje. Fino se zamisliš na jahtici, pecaš ribu, pa je poslije baciš na gradele uz blago milovanje maestrala, haha
    (Davor, 29. novembar 2021 07:48)

    # Link komentara

  42. Je li braon boje kao u Dubrovniku ?
    (Tisućljetna kultura fekalija, 28. novembar 2021 22:16)

    Jeste, braon boje, smrdi na fekalije, zato ga i zovemo srpsko more.Asocira na srbeke.
    (Tereza, 29. novembar 2021 07:45)

    # Link komentara

  43. hvala tito
    (Pitam, 29. novembar 2021 07:37)

    # Link komentara

  44. Ne. Srbija ima najmanje. Daj bre, ne budite toliko zavidni, mi nemamo nikakvo, gledajte malo u svoje dvoriste, a jok Hrvatska ovo, Hrvatska ono, zato i jesmo najgori, sto nam je tudje lepse uvek trn u oku. Fuj.
    (Natasa, 29. novembar 2021 07:21)

    # Link komentara

  45. Možda je najmanje ali je zato najljepše.
    (Hrvatska, 29. novembar 2021 06:34)

    # Link komentara

  46. Možda je najmanje ali je zato najljepše.
    (Hrvatska, 29. novembar 2021 06:34)

    # Link komentara

  47. Srbi su se mogli pohvaliti da imaju najmanje more na svijetu.
    (Ante, 28. novembar 2021 19:29)

    Срби су се могли похвалити и да излазе на три права мора...
    (Јабучило, 29. novembar 2021 05:58)

    # Link komentara

  48. Zgubidan

    Neka hvala, ne bih ni da vi meni platite.
    Hawaii, Dominikanska Republika, Cancun, Cabo….
    Kakvo crno vase more.
    Jedno osrednje jezero u Americi je vece površinom od vašeg mora.
    (Brick in the wall, 29. novembar 2021 03:10)

    # Link komentara

  49. E bas mi je do mora. Imam 400 metara do plaze, jos nisam otisao, a u Bgd kad svratim, nema dana da na reku ne podjem
    (Splavar, 28. novembar 2021 22:04)

    Kad si tenkre.
    (Logika, 29. novembar 2021 02:41)

    # Link komentara

  50. @D "Da imate Adu Ciganliju XD"

    Da imamo Adu Ciganliju, izuzetno lepo uredjenu, koju nazivamo "Beogrdskim morem"! Dakle....u cemu je problem?
    (ketiS, 29. novembar 2021 02:02)

    # Link komentara

  51. Normalno je da svaka drzava zeli izlaz na more.Srbija.drzava na polustrvu nema ni metar svoje obale.Apsurdno,zar ne?Srbi kao narod zive kraj mora,ovaj gradic je primer za to,a i po obodu Hrvatskog mora zivelo je dosta Srba.Uostalom i na CG primorju od ukupnog broja stanovnistva skoro pola cine Srbi.Ne pisem ovo zbog pretenzije na bilo cije more,vec samo konstatujem fakticko stanje.
    Tako da vi koji imate more uzivajte u njemu,a mi eto kad nemamo svoje barem nam geografski polozaj daje mogucnosti da biramo.Na 400do 500km imamo vise mora,a medju njima i Hrvatsko,pa kom se svidja i ima novca,eto ga tamo.
    (boban,nis, 29. novembar 2021 02:00)

    # Link komentara

  52. Tesko onome koji je ljubomoran na Hrvatsku, a jos teze onima koji zive u njoj, fuj.
    (Sasa
    saša ti si rođeni mislilac, kako si to samo ljepo reko. znaš da imaš jednu izraženu filozofsku notu u svom karakteru ! tako je , teško je nama u Hr ali mi smo sretni kad znamo da je tebi ljepo, lezi pod šljivu pij pomalo rakije i nemoj puno da se sekiraš sve će doći na svoje
    (denis, 29. novembar 2021 01:00)

    # Link komentara

  53. jadransko more je nemacko, o cemu vi pricate, kakva Hrvatska? pitajte ljude u Dalmaciji koju je broz dao Hrvatskoj. ajde kuci i promisli malo.
    (duka, 29. novembar 2021 00:49)

    # Link komentara

  54. Malo po malo odlazi sve u strane ruke. Kakvi su ti Hrvati cudni. Das im obalu, a oni je u drugom svetskom poklone Italiji. Onda im je opet vratis, a oni opet dele sakom i kapom. Sve su rasprodali, nikako da nauce da cene svoje. Bitno da pevaju Lepa nasa. Jeste, lepa nasa, rasprodata!
    (Nikola, 29. novembar 2021 00:40)

    # Link komentara

  55. @ Narod
    Kaj jer ima sta Slovensko,sto se tebe ticu
    mi Slovenci,to nije tema,a Koper,Piran,Izola,Portoroz su jos uvek u Sloveniji,a ne nekakvoj Nemackoj,Italiji itd.
    (Janez, 29. novembar 2021 00:36)

    # Link komentara

  56. Ma kakva bre mora, hrvatsko ,grcko ili hrvatsko. Nigde lepote kao na tikvari. Okupam se lepo pa prosetam. Ogladnim , vrhunski testorani i grilovi. Backa palanka super mesto. Imaju dve extra poslasticarnice, ma svega. Ja cu pare da ostAvim u moju srbiju. Dok sebe ne budemo cenili nista od nas
    (Igor Sulic, 29. novembar 2021 00:34)

    # Link komentara

  57. Ma kakva bre mora, hrvatsko ,grcko ili hrvatsko. Nigde lepote kao na tikvari. Okupam se lepo pa prosetam. Ogladnim , vrhunski testorani i grilovi. Backa palanka super mesto. Imaju dve extra poslasticarnice, ma svega. Ja cu pare da ostAvim u moju srbiju. Dok dabei ne budemo cenili nista od nas
    (Igor Sulic, 29. novembar 2021 00:33)

    # Link komentara

  58. Natavno da ima Grcka najlepse more na svetu i jos vaznije prijateljski narod. Ja u zemlju kon. logora za srpsku decu u zivotu krociti necu pa nek ima 100 mora.
    (Milan, 29. novembar 2021 00:33)

    # Link komentara

  59. Josip "Mozda ima mozda nema, ali vi nemate nikakvo."

    I ne treba nam, jer imamo Dunav koji nas spaja sa dva mora, a vi imate samo jedno!
    (ketiS, 28. novembar 2021 23:01)

    To jedno nas spaja sa svim ostalim morima..
    (Nikola, 29. novembar 2021 00:27)

    # Link komentara

  60. Pre neki dan čačkah po hrvatskim portalima i shvatih otkud ovoliko njih na našim.
    Mislio sam da se najveće budalaštine mogu pročitati kod nas, ali ono kod njih teška bolest .
    (milan, 28. novembar 2021 23:49)

    # Link komentara

  61. Tesko onome koji je ljubomoran na Hrvatsku, a jos teze onima koji zive u njoj, fuj.
    (Sasa, 28. novembar 2021 23:43)

    # Link komentara

  62. Karin, mesto puno srpskih kuca koje su sada naselili Hrvati iz Bosne ili Nemci LOL
    (Lool, 28. novembar 2021 23:38)

    # Link komentara

  63. Jednom bi trebali staviti tačku na ove rasprave.Hrvatska obala Jadrana je medju najlepšim na svetu.More je izuzetno slano i izuzetno čisto.To tvrde sva recentna ispitivanja a još i davno Žak Kusto,koji je putovao i snimao serijale o morima i okeanima.
    (Lucky, 28. novembar 2021 23:36)

    # Link komentara

  64. Karin, mesto gde se uglavnom Srbi kupaju jer dolaze leti da obidju svoje kuće(one koje nisu spaljene ili predate nekom drugom)…kao i ceo taj deo oko Obrovca a i Benkovca je većinski bio naseljen Srbima.
    (Il, 28. novembar 2021 23:33)

    # Link komentara

  65. (Munem ti blavora, 28. novembar 2021 22:55) # Link komentara

    A mi vas u 'fudbalu'
    (D, 28. novembar 2021 23:22)

    # Link komentara

  66. (malo znanja ,nije na odmet, 28. novembar 2021 22:59) # Link komentara

    Posluga stize iz srbije. Svatke godine na primorju. Mladez srbije po potrazi leba
    (D, 28. novembar 2021 23:21)

    # Link komentara

  67. Septičko more, koje se prostire na sve navedene akvatorije.
    (Rudolf, 28. novembar 2021 19:18)

    Pozabavi se bolje time što ste jedini u Europi koji ispuštaju direktno fekalije u Dunav. O septičkim jamama da ne govorim.
    (Zg, 28. novembar 2021 20:29)

    Realno Hrvatska je celovito jedna velika septička jama, u moralnom smislu. Da je more lepo jeste. Al su ljudi daleko od toga.
    (Valdens, 28. novembar 2021 23:20)

    # Link komentara

  68. (ketiS, 28. novembar 2021 23:01) # Link komentara


    Da imate adu ciganiju XD
    (D, 28. novembar 2021 23:19)

    # Link komentara

  69. @ ketiS
    Po Dunavu otpad pluta,
    boja mu je blatno-žuta;
    U tu vodu milu tebi
    ni prst umočio ne bi!
    (il mare, 28. novembar 2021 23:13)

    # Link komentara

  70. @Josip "Mozda ima mozda nema, ali vi nemate nikakvo."

    I ne treba nam, jer imamo Dunav koji nas spaja sa dva mora, a vi imate samo jedno!
    (ketiS, 28. novembar 2021 23:01)

    # Link komentara

  71. A pametan li si Ante!? Ili si samo malo kratak. Moji preci su bili vlasnici svega tamo dok im u nacionalizaciji oteto i naseljeno Srbima iz Vojvodine, ali smo oduvijek i zauvijek zvali Karinsko more.
    (Ante, 28. novembar 2021 19:29)
    Jedna zanimljivost... Karinsko more, smo mi lokalci oduvijek zvali "Srpsko more", jer mislim da je mjesto Donji Karin (večinom nastanjeno Srbima, i danas), jedino mjesto uz obalu tog mora.
    (zoran, 28. novembar 2021 23:01)

    # Link komentara

  72. još je u hrvatskoj,ali stanovnici će biti švapski penzioneri.
    Hrvati će kao i ranije biti posluga.
    (malo znanja ,nije na odmet, 28. novembar 2021 22:59)

    # Link komentara

  73. Srbi potapaju hrvateke u vaterpolu(ne znam kako se kaze na novohrvatskom:),pa vi gledajte ko ima more:)
    (Munem ti blavora, 28. novembar 2021 22:55)

    # Link komentara

  74. Vi u Savu i ostale reke. I netacno za Dunav. 80% to radi samo je pitanje ko ima kakvu preradu i sanitariju. Vi sigurno niste kao grci da svi imate septicke koje se 2 puta nedeljno prazne. Niste vi uopste toliko razliciti od nas.
    (IgorBG, 28. novembar 2021 21:11)
    Dakle vaši stručnjaci su rekli da Srbija ne pročišćava 90 %otpadnih voda i kanalizacija i da sve to završi u rijekama i jezerima nitko nije to izmislio sa strane.
    A po istraživanju u EU i Europi Hrvatska je na trećem mjestu po čistoći voda.
    (mario, 28. novembar 2021 22:45)

    # Link komentara

  75. Absurd. Drzite se svojih dvorista I postujte suseda I sve ce biti u redu. 
    (Wtf, 

    a s čim ćemo vam vaditi mast nego nogomet i more ! zato smo tu da ubijemo dosadu malo
    (kifla, 28. novembar 2021 22:02)

    Bog vam dao more, svaka cast za vas nogomet, al ne kazu dzabe "pimpek je ko k.... samo manje"
    (ko my j m, 28. novembar 2021 22:45)

    # Link komentara

  76. Pita Hrvat Švicarca:"Zašto vi imate Ministarstvo mora, a nemate more?"
    "Pa imate i vi Ministarstvo financija, a..."
    (sorry, 28. novembar 2021 22:33)

    # Link komentara

  77. jel to ono more "tamo daleko"?
    (guliver, 28. novembar 2021 22:20)

    # Link komentara

  78. Je li braon boje kao u Dubrovniku ?
    (Tisućljetna kultura fekalija, 28. novembar 2021 22:16)

    # Link komentara

  79. U džep pasoš, 1000 eura i dođete nam u posjetu, ne zaboravite COVID potvrde, Rusko cjepivo, rublja ni dinare ne priznajemo niti primamo.
    (Zgubidan, 28. novembar 2021 22:13)

    # Link komentara

  80. (Samo Realno, 28. novembar 2021 21:22) # Link komentara

    Vama "Istorija" uvijek bila slaba strana.
    (Danko Kolic, 28. novembar 2021 22:13)

    # Link komentara

  81. (Huan Pablo Don Fernando, 28. novembar 2021 21:23) # Link komentara


    Mnogo vam tesko :)
    (D, 28. novembar 2021 22:09)

    # Link komentara

  82. E bas mi je do mora. Imam 400 metara do plaze, jos nisam otisao, a u Bgd kad svratim, nema dana da na reku ne podjem
    (Splavar, 28. novembar 2021 22:04)

    # Link komentara

  83. Svakako ima najlepse.
    (BGD, 28. novembar 2021 22:03)

    # Link komentara

  84. Absurd. Drzite se svojih dvorista I postujte suseda I sve ce biti u redu.
    (Wtf,

    a s čim ćemo vam vaditi mast nego nogomet i more ! zato smo tu da ubijemo dosadu malo
    (kifla, 28. novembar 2021 22:02)

    # Link komentara

  85. Somborac

    Vi nemate veze sa morem
    (D, 28. novembar 2021 21:54)

    # Link komentara

  86. Hrvatska ima najlepše primorje u Evropi pa i šire, sa preko 1000 ostrvca-otoka, to su sve dobili od zapada nakon ratova. A mi, šta nam je ostalo od mora, ništaaa.
    (Somborac, 28. novembar 2021 20:31)

    Ostalo vam je od mora sve ono gdje ste i zivjeli na moru kao i nama Hrvatima.
    (Mate, 28. novembar 2021 21:52)

    # Link komentara

  87. Srpsko more.
    (ime, 28. novembar 2021 21:44)

    # Link komentara

  88. Svakako vece od naseg. Cek, pa mi nemamo ni toliko.
    (Hanzo Hasashi, 2

    pa čekaj malo ni mi nemamo Nišavu ! pa se živi nekako
    (djordje, 28. novembar 2021 21:43)

    # Link komentara

  89. Najmanje more je srpsko more. Stane u jednu kadu
    (Mario Hvar, 28. novembar 2021 21:42)

    # Link komentara

  90. Bosna ba ima manje...
    (stanke..., 28. novembar 2021 21:31)

    # Link komentara

  91. Rastao je u Krajini, gde najlepse svicu zore i gledao svakog dana na Karinsko plavo more!! Karin, jedino mesto gde je Republika Srpska Krajina izlazila na more!!!
    (Huan Pablo Don Fernando, 28. novembar 2021 21:23)

    # Link komentara

  92. Sve je to Italijansko more kao i Istra I Dalmacija.
    (Samo Realno, 28. novembar 2021 21:22)

    # Link komentara

  93. Dajte ljudi ono stvarno dokle vise. I Srbi I Hrvati tarabe balkanske. Kakva srpska vojska, pa sta da I da je oslobodila, to more je uvek bilo naseljeno vecinski hrvatskim stanovnistvom. Hrvatsko more! A vi Hrvati ste tako prosti sa tim poredjenjem kako va imate, I to nekoliko, a Srbija ga nema. Nema ga, pa sta?! Nije sramota nemati more, nije sramota biti siromasan. Sramota je biti nadobudan. Srbija nije jedina zemlja u Evropi koja ga nema I nije more sve sto zemlja treba da ima. Ima velikih nacija koje nemaju izlazak na more a ima I onih koje nemaju nikakav doprinos globalno a imaju more. Absurd. Drzite se svojih dvorista I postujte suseda I sve ce biti u redu.
    (Wtf, 28. novembar 2021 21:15)

    # Link komentara

  94. @Zg

    Vi u Savu i ostale reke. I netacno za Dunav. 80% to radi samo je pitanje ko ima kakvu preradu i sanitariju. Vi sigurno niste kao grci da svi imate septicke koje se 2 puta nedeljno prazne. Niste vi uopste toliko razliciti od nas.
    (IgorBG, 28. novembar 2021 21:11)

    # Link komentara

  95. Ništa spektakularno i ništa za ponos u vezi tog mora
    (nikola, 28. novembar 2021 21:02)

    # Link komentara

  96. Има ли шта Словенско? Или су све Латини и Германи отели?
    (Народ, 28. novembar 2021 21:02)

    # Link komentara

  97. Znam da imamo najljepše.
    (Tereza, 28. novembar 2021 20:39)

    # Link komentara

  98. Mozda ima mozda nema, ali vi nemate nikakvo 😅
    (Josip, 28. novembar 2021 20:33)

    # Link komentara

  99. Hrvatska ima najlepše primorje u Evropi pa i šire, sa preko 1000 ostrvca-otoka, to su sve dobili od zapada nakon ratova. A mi, šta nam je ostalo od mora, ništaaa.
    (Somborac, 28. novembar 2021 20:31)

    # Link komentara

  100. Septičko more, koje se prostire na sve navedene akvatorije.
    (Rudolf, 28. novembar 2021 19:18)

    Pozabavi se bolje time što ste jedini u Europi koji ispuštaju direktno fekalije u Dunav. O septičkim jamama da ne govorim.
    (Zg, 28. novembar 2021 20:29)

    # Link komentara

  101. Ljubomora
    (D, 28. novembar 2021 20:25)

    # Link komentara

  102. dovla

    U tvojoj fantaziji mozda
    (D, 28. novembar 2021 20:23)

    # Link komentara

  103. Sve je to srpska vojska otela Italijanima. vratiti pod hitno
    (dovla, 28. novembar 2021 20:00)

    # Link komentara

  104. @Rudolf Da nam je bar jedno takvo...
    (Sale, 28. novembar 2021 19:52)

    # Link komentara

  105. Septičko more, koje se prostire na sve navedene akvatorije.
    (Rudolf, 28. novembar 2021 19:18)
    Hrvatsko more je čisto, što bi rekli da recimo Dunav ili Sava utjeću u njega.
    Kako možeš... vi napravili Beograd na vodi a rijeke Sava i Dunav su septički kanali. Jadranski sliv su čiste rijeke večinom ponornice i kraške.
    (omniameamecumporto, 28. novembar 2021 19:40)

    # Link komentara

  106. A srbi nemaju mora😂
    (Ralf Dorgen, 28. novembar 2021 19:34)

    # Link komentara

  107. Septičko more, koje se prostire na sve navedene akvatorije.
    (Rudolf, 28. novembar 2021 19:18)
    Što bi ti dao za to more...
    (Tomo Herceg, 28. novembar 2021 19:34)

    # Link komentara

  108. Nema
    (Milos, 28. novembar 2021 19:34)

    # Link komentara

  109. Karinsko ili srpsko, svejedno je...
    (Delije Tirana 1945, 28. novembar 2021 19:32)

    # Link komentara

  110. Jedna zanimljivost... Karinsko more, smo mi lokalci oduvijek zvali "Srpsko more", jer mislim da je mjesto Donji Karin (večinom nastanjeno Srbima, i danas), jedino mjesto uz obalu tog mora.
    Ljeti, kad mnogi Srbi dolaze u obilazak svojih kuča i rođaka, ili ljetuju u iznajmljenim apartmanima, upravo u Karinu. Eto, da je opstala RSK, pa barem kao autonomija nekakva, Srbi su se mogli pohvaliti da imaju najmanje more na svijetu.
    (Ante, 28. novembar 2021 19:29)

    # Link komentara

  111. Svakako vece od naseg. Cek, pa mi nemamo ni toliko.
    (Hanzo Hasashi, 28. novembar 2021 19:22)

    # Link komentara

  112. Septičko more, koje se prostire na sve navedene akvatorije.
    (Rudolf, 28. novembar 2021 19:18)

    # Link komentara