Foto: Shutterstock/mehdi33300
Foto: Shutterstock/mehdi33300

Merida: Mesto kontrasta izgrađeno na temeljima grada drevnih Maja

Podeli

Na oko 35 kilometara od Meksičkog zaliva nalazi se Merida, grad izgrađen na temeljima drevnog grada T'ho.

Merida je grad koji je podeljen na tri dela, a ovakav kontrast sam tokom svojih putovanja po Centralnoj i Južnoj Americi primetio u mnogim kolonijalnim gradovima. U severnom delu grada nalaze se raskošni hoteli i restorani koje posećuju samo elitni gosti i to uglavnom iz Sjedinjenih Država, dok se u samom centru grada oko Trga Plaza grande nalaze hoteli i restorani koji su prilagođeni budžetu najvećeg broja turista.

U južnom delu grada smešten je veliki broj jeftinih hotela, restorana i trgovinskih radnji u kojima se na ulici prodaje jeftina i nekvalitetna roba, te na prvi pogled ovaj deo grada nekom prolazniku može izgledati prilično opasan. Siromaštvo koje se ovde oseća navelo na pomisao da je ovaj deo grada nebezbedan i opasan. Međutim, postoji jedna neverovatna činjenica! Merida je izuzetno visoko na skali najbezbednijih gradova na oba američka kontinenta i malo bi ko poverovao da je po bezbednosti tik za leđima kanadskom Kvebeku, koji je ujedno i najbezbedniji grad na oba američka kontinenta. Ovaj deo grada svakako ne preporučujem za duže zadržavanje, jer se ovde bukvalno i nema šta videti, a sve znamenitosti koje treba posetiti nalaze se u samom okruženju trga Plaza grande ili kako ga stanovnici Meride nazivaju Zokalo (Cokalo).

Meridu kakva je danas podigli su španski konvistadori 1540. godine na temeljima grada civilizacije Maja koji se zvao T'ho. Španci ovom gradu promenili ime u Merida, tako da se zvanična godina osnivanja grada i izgradnje prve katedrale računa od 1540. godine.

Nije ovo jedina nepravda koju su Španci učinili Majama na ovim prostorima. Problemi za drevne Maje su bili mnogo veći, jer su Španci rušili njihove kuće i hramove kako bi od već gotovog i isklesanog kamenja sagradili svoje domove i crkve. Konkiskador Francisko de Montejo je za sebe i svoju porodicu sagradio velelepnu kuću, koja se i danas nalazi u 63. ulici na glavnom trgu Zokalo.

Na sreću, ovakvu sudbinu nisu doživeli gradovi Tulum, Koba i Čičen Ica, koji su danas pod zaštitom Uneska, a Čičen Ica je s pravom jedno od sedam svetskih čuda.

Ambijent grada je kolonijalan i u svakoj ulici se oseća duh Španije, a u centru grada je nemoguće videti visoku stambenu zgradu ili hotel koji bi imao više od dva visoka sprata koji izgledaju kao današnje četvorospratnice. Ulice u centru su uglavnom pravolinijske tako da nema većih komplikacija za snalaženje u ovom delu grada. Ukoliko se tokom obilaska grada udaljite od centra, bez ikakve mape ćete se lako vratiti samo ako pratite brojeve ulica, jer svaka ima svoj broj, a brojevi ulica se povećavaju od severa prema jugu. Ovo olakšava prepoznavanje koliko blokova ste se udaljili od centra, pogotovo ako ste obratili pažnju da su Katedrala i Zokalo (glavni trg) na uglu 60. i 61. ulice.

Foto: Shutterstock/Rafael Martin-Gaitero
Foto: Shutterstock/Rafael Martin-Gaitero

Šta posetiti iz Meride?

Ukoliko niste imali priliku da odete u Čičen Icu, Merida je idealan grad za posetu ovom lokalitetu, koji je udaljen samo 130 km. U gradu postoji veliki broj agencija koje organizuju dnevne izlete do Čičen Ice, a cene se kreću između 45 i 60 USD po osobi. U tu cenu je uključen prevoz luksuznim autobusom, lokalni vodič, ručak i ulaznica za Čičen Icu, što je izuzetno povoljno imajući u vidu da je sama ulaznica za lokalitet 500 pezosa ili 27 USD. Onima koji žele provesti više sati u Čičen Ici preporučujem da iznajme automobil u nekoj od lokalnih agencija.

U Jukatanu je veoma popularno kupanje u jedinstvenim cenotama, kojih ima oko 7.000 na ovim prostorima. Iz Meride je moguće posetiti neku od njih i kupati se u podzemnim vodama na dubinama između 15 i 20 metara. Većina cenota je otvorena tako da sunčevi zraci prodiru po nekoliko metara kroz izuzetno bistru i prozirnu vodu, a u nekima i do samog dna.

Takođe je moguće otići na dan do Tuluma, Cobe ili Kankuna, ali moja je preporuka to ne činiti jer su ti gradovi udaljeni između 300 i 400 km, tako da je u jednom danu veliki napor prevaliti 600 do 800 kilometara u dva pravca, a pri tome na samo dva sata obići ono zbog čega ste otišli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu