Foto: depositphotos/acceleratorhams
Foto: depositphotos/acceleratorhams

"Ostrvo duhova", zloglasnog zatvora i predivne prirode: O čemu su pevali Bitlsi? FOTO

Podeli

Viktorijanska umetnost, engleski vrtovi, švajcarska kućica, paviljoni i starinske kabine za presvlačenje vraćaju u neka davna vremena.

Bitlsi su o ostrvu Vajt pevali još 1967. godine u svojoj pesmi "When I'm Sixty-Four", a po čemu je ono posebno?

Ova destinacija (koja se izvorno zove Isle of Wight), nalazi sena jugu Engleske. Još od 19. veka, za vreme vladavine kraljice Viktorije, bilo je poznata turistička destinacija.

I sama kraljica Viktorija je ovde boravila sa mužem Albertom u svom letnjikovcu, tzv. "Ozborn haus". Raskošna kuća danas je otvorena za javnost, pa posetioci mogu videti kako se letovalo nekad.

Drugi poznati gosti ovog ostrva bili su Čarls Dikens, Karl Marks, David Ajk i kralj Karlo I. Doduše, kralj je bio tu protiv svoje volje, jer je zatočen u lokalnom dvorcu uoči suđenja, ali definitivno nije loša lokacija s obzirom na okolnosti.

Jednom godišnje, ovde se održava festival, koji je 1970-ih bio jedan od najpoznatijih rok festivala u svetu.

Tada je ovde nastupio Džimi Hendriks i privukao publiku u šest puta većem broju nego što je bilo stanovnika na ostrvu.

Od veverica do dinosaurusa

Ostrvo je savršeno za istraživanje prirode i druženje sa slavnim engleskim crvenim vevericama. Glavne atrakcije su ZOO vrt i Botanička bašta, kao i jedan malo neobičan lokalitet pod nazivom "Igle".

Reč je o tri kamene formacije koje se izdižu 30 metara u visinu iz mora. Zapravo i ne liče na igle, ali ime su dobile po četvrtom kamenu koji je virio iz mora dok se nije urušio, a koji je ličio na ovaj predmet.

Na fotografiji ispod vide se dve, a treća je skroz levo. Možete videti i mali deo nje ako bolje pogledate.

Još zanimljivosti iz prirode nalaze se u lokalnom muzeju posvećenom dinosaurusima. Parkovi ostrva su na "listi tamnog neba", što znači da se ovde često organizuju astronomske večeri i proučavanje zvezda na noćnom nebu.

Mračna strana ostrva

Za sve koji vole malo mistike i intrige, osrtvo pruža sasvim dovoljno istorije i opskurnih lokacija. Zovu ga "najukletijim ostrvom sveta" zbog čega je dobio nezvanični naziv "Ostrvo duhova". Razlog za to su ostaci napuštenih vila usred ničega, koje pobuđuju maštu domaćih stanovnika i posetilaca.

Najpoznatija je napuštena vila Apuldurkomb. Osim što lomi jezike imenom, svojim sablasnim izgledom privlači pažnju brojnih turista, pa se leti ovde održavaju i posebne "mračne" ture na kojima možete da čujete priče od kojih nećete moži mirno da zaspite.

Tri zatvora su se ovde nalazila: Albani, Kemp Hil i Parkhurst, koji je smatran za jedan od najzloglasnijih zatvora Ujedinjenog Kraljevstva, a uzrokovao je opštu paniku u javnosti i medijima nakon bega trojice zatvorenika 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu