Foto: Shutterstock/leoks
Foto: Shutterstock/leoks

Za sve je "kriv" Musolini: Grčko ostrvo sa daškom Italije FOTO

Podeli

Ovaj biser Dodekaneza ima vrlo primetan fini moderan italijanski uticaj 20. veka, ali takođe i klasični grčki repertoar tajnih plaža i ležernih taverni. Udaljen je samo nekoliko kilometara od Turske, ali milion turističkih kilometara od Kosa i Rodosa, svoje mnogo poznatije braće i sestara.

Uglavnom se nalazi van turističkih mapa, što je šteta, jer ima sve ono što želimo od grčkog ostrva – ribarska sela, ruševine, kao i modernu istoriju Ostrvo Leros pripada grupi Dodekaneza, i smešteno je između Patmosa i Kalimnosa. Samo ime dolazi od reči "leros" što znači "nivo". Prema predanju, boginja Artemida je u drevnim vremenima bila zaštitnica Lerosa. Sva arheološka otkrića su dokazala da je istorija ostrva počela još u neolitskom periodu. Ovo grčko ostrvo je ostrvo sa daškom Italije, a za to sve je kriv ni manje ni više nego Musolini.

Italijani su nakon Italijansko-turskog rata držali Dodekaneze u svom posedu, a Musolini je kasnije ulagao velika sredstva u ostrvo Leros kako bi ga učinio bazom svojih imperijalnih ambicija. Tako je nastao veliki kompleks i novi glavni grad, koji je praktično izronio iz močvare pune komaraca. Portolago je predstavljao sve težnje italijanskog naroda koji je hteo da u tom delu Mediterana predstavi svoju kulturi na najbolji način.

Ovaj ogledni grad je jedan od najboljih primera racionalističke arhitekture van Italije i uglavnom je ostao netaknut do današnjih dana. Široki bulevari, velevepne vile za elitu, stambeni blokovi za građane i pijace su još uvek tu. Nije teško zamisliti vojnike i mornare kako paradiraju obalom.
Leros mnogi smatraju jednim od poslednjih netaknutih i pravih grčkih ostrva. Meštani su ljubomorno čuvali i sačuvali njegovu prirodnu lepotu. Tu se mogu naći prelepe plaže sa kristalno čistim vodama i netaknuti pejzaži sa borovim šumama i maslinicima. Upravo zbog toga je Leros poseban, na ostrvo dolaze turisti koji žele miran i dostojanstven odmor.

Meštani Lerosa su vrlo ljubazni, i skoro da nema razlike između odnosa među porodicom ili prijateljima. Oni svojim gostoljubivošću prosto pozivaju sve ljude i dele sa njima sve što imaju. Oni su vrlo veseli, srdačni i otvorenog srca, i postoji jedna stvar koju morate da zapamtite, uvek su spremni za ples!

Svake godine se na Lerosu održavaju brojne manifestacije. Održavaju se koncerti, pomorske trke, izložbe i ostale kulturno-zabavne aktivnosti na kojima učestvuju i izlagači i posetioci. Osim toga, Leros je poznat i po zanimljivom noćnom životu u odličnoj mediteranskoj kuhinji i specijalitetima. Ovo ostrvo je dokaz da moderno i novo ne mora uvek biti bolje, tradicionalan način života je ovde odneo pobedu, i nadamo se da će tako i ostati!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu