Foto: depositphotos/anatema
Foto: depositphotos/anatema

Prelepi jonski biser po svačijem ukusu: Za Srbe od posebnog značaja FOTO

Podeli

Boravak na Krfu je uživanje, ali ujedno i prilika za malo hodočašće, jer predstavlja mesto gde je srpska vojska našla spas posle prelaska albanskih planina prilikom povlačenja od austrougarske vojske tokom Prvog svetskog rata.

Ostrvo u Jonskom moru veoma je popularna turistička destinacija za turiste širom sveta. Ipak, za turiste iz Srbije, ostrvo Krf ima poseban značaj i odlazak na Krf ne bi trebalo da bude samo obično letovanje, prenosi Putujsigurno.

Nazvan po nimfi Kerkiri

Krf je drugo po veličini ostrvo u Jonskom moru i predstavlja najsevernije ostrvo Grčke. Severni deo ostrva nalazi se na svega devet kilometara udaljenosti od albanske obale.

Prema legendi, ostrvo je dobilo naziv po nimfi Kerkiri, ćerki starogrčkog rečnog boga Asopa, koju je zbog izuzetne lepote oteo Posejdon i odveo na ostrvo Plada. Druga priča o poreklu imena ostrva vezuje se za prevod naziva Kerkira, što na grčkom znači „greben pun vrhova“.

Ukoliko se odlučite da na Krf krenete autobusom ili automobilom, morate doći do grčkog grada i luke Igumenica, koja je oko 900 kilometara udaljena od Beograda, a zatim iz Igumenice trajektom do Krfa.

Foto: depositphotos/goceristeski
Foto: depositphotos/goceristeski

Trajektom do glavnog grada

Vožnja trajektom od Igumenice do luke u gradu Krf traje oko jedan i po sat, a cena karte je 10 evra po osobi i 40 evra po automobilu, a trajekti iz luke Igumenica za Krf kreću na svaki sat. Ukoliko ste planirali da odsednete u nekom od letovališta na južnom delu ostrva, dobro je znati da postoji direktna trajektna linija od Igumenice do grada Lefkimija, koji se nalazi oko 40 kilometara južno od grada Krfa. Vožnja trajektom na ovoj liniji traje oko jedan sat i cena karte je 6,50 evra po osobi i 26,40 evra po automobilu.

Autobuski prevoz po ostrvu uređen je u dve vrste autobuskih linija.

Plavi autobusi su gradske autobuske linije koje saobraćaju po gradu Krfu i do nekih bližih mesta u okolini, do mesta Benitses, 10 kilometara južno od grada Krfa i do Dasie i Ipsosa, 15 kilometara severno od grada Krfa.

Zeleni autobusi su prigradske autobuske linije, autobusi koji povezuju glavni grad Krf sa ostalim mestima po ostrvu.

Nudi odmor za porodicu s decom, ali i bogat noćni život

Ukoliko razmišljate o letovanju u Grčkoj, Krf će biti dobar izbor za vas, bilo da želite odmor da provedete sa decom i porodicom, bilo da želite da se opustite i zabavite sa prijateljima. Na Krfu postoji veliki broj turističkih mesta koja nude različite sadržaje, tako da turistička ponuda na ostrvu izlazi u suret svim kategorijama turista. Krf je ostrvo na kome su duž obale Jonskog mora locirana manja ili veća turistička mesta, puna hotela, privatnog smeštaja, restorana i drugih aktivnosti za turiste. Najveća prednost letovanja na Krfu je to što ćete, bez obzira na mesto u kome ste smešteni, moći da obiđete celo ostrvo i svaki dan sebi priuštite posetu nekom novom mestu ili plaži.

Foto: depositphotos/Alexis84
Foto: depositphotos/Alexis84

Kavos - centar noćnog života

Ukoliko svoje letovanje na Krfu želite da upotpunite bogatim noćnim životom, Kavos je pravo mesto za vas. Kavos je letovalište na južnom kraju ostrva i ovde svake godine letuje veliki broj mladih ljudi, kako iz Srbije, tako i iz Italije, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja Evrope. Dnevne žurke na plažnim barovima, parti putovanja i dobar noćni provod su glavne karakteristike ovog letovališta na ostrvu Krf. Ukoliko ipak želite da provedete nešto mirniji odmor, preporučujemo da odaberete neko od manjih mesta kao što su Guvija, Dasija i Ipsos na istočnoj strani ostrva ili pak Kasiopi i Sidari na severnoj strani. Ako ste turista koji je u potrazi za luksuznijim smeštajem, hotelima visokih kategorija i sadržajima poput golfa ili jahanja, onda je Glifada pravi izbor za vas.

Foto: epa.eu/GIANNIS DIMITRAS
Foto: epa.eu/GIANNIS DIMITRAS

Ovde možete biti aktivni

Jedna od najboljih stvari vezanih za boravak na Krfu je što možete vrlo lako obići ostrvo i bez obzira na to u kom mestu ste smešteni, možete obići i druge destinacije, svakoga dana otići na neku novu plažu ili napraviti izlet. Izlete možete uplatiti u nekoj od lokalnih turističkih agencija kojih ima u svakom mestu na ostrvu ili možete sami sebi organizovati izlete sopstvenim automobilom. Ukoliko na letovanje niste došli sopstvenim kolima, možete iznajmiti auto u nekoj od rentakar agencija, a za mlade ljude je veoma atraktivno iznajmljivanje skutera kojima obilaze plaže i mesta u bližoj okolini. Za iznajmljivanje automobila u nekoj od rentakar agencija potrebno je da imate važeću međunarodnu vozačku dozvolu i minimum 23 godine. Cene iznajmljivanja manjih automobila se kreću od 25 do 30 evra po danu i najam svakog automobila uključuje obavezno osiguranje.

Izlet do grada Krfa

Nešto što ne smete da propustite u toku vašeg letovanja na Krfu, ma gde da ste smešteni, jestte obilazak glavnog grada Krfa. Grad je osnovan u 8. veku p.n.e. i vekovima je bio zaštićen tvrđavama koje su gradili Vizantijci i Venecijanci tokom burne istorije grada. Uske, kamenom popločane ulice, mali trgovi ispunjeni brojnim lokalima i restoranima, prepune živopisne pijace i radnje, lepo uređeni parkovi su glavne karakteristike grada Krfa koje nijednog posetioca ne ostavljaju ravnodušnim. Za svakog turistu koji dolazi iz Srbije, nezaobilazna je poseta Srpske kuće i odlazak do ostrva Vido, gde se nalazi spomen-kosturnica srpskim ratnicima stradalim prilikom povlačenja preko Albanije u toku Prvog svetskog rata. Izleti do glavnog grada Krfa organizuju se iz svakog turističkog mesta, a cene se kreću od 25 do 35 evra, u zavisnosti od toga iz kog mesta se organizuju i da li se organizuju autobusom ili brodom.

Dvorac Ahilion i muzej školjki

Dvorac Ahilion se nalazi 15 kilometara južno od grada Krfa, blizu grada Benica. Dvorac je izgrađen kao letnja rezidencija austrougarske carice Elizabete, supruge cara Franca Jozefa, jer je mesto gde je izgrađen dvorac preporučeno od lekara za lečenje plućnih bolesnika. Dvorac je dobio naziv po Ahilu, mitskom junaku kome se divila i sama carica Elizabeta. Za sve posetioce najimpresivnije su freske u unutrašnjosti dvorca, prelep vrt sa statuom Ahila koja je visoka 11,5 metara, postavka mermernih statua bogova sa Olimpa, kao i 9 muza zaštitnica umetnosti. Nedaleko od dvorca Ahilion, na samom ulazu u grad Benicu, nalazi se muzej školjki, koji je po veličini drugi, a po značaju i kolekcijama prvi muzej ove vrste u Evropi.

Poluostrvo Paleokastrica

Na zapadnoj strani ostrva nalazi se nekoliko veoma interesantnih plaža koje turisti rado posećuju bez obzira na to u kom mestu na Krfu letuju. Jedna od njih je poluostrvo Paleokastrica sa šest uvala koje svojom čistoćom, providnošću i smaragdnom bojom mora ostavljaju bez daha. Na brdu iznad jedne od uvala nalazi se istoimeni manastir koji potiče iz 1225. godine. Ukoliko posetite bilo koju od šest plaža u uvalama, imaćete priliku da se pridružite vožnji brodićem po okolini i uplovite u neku od pećina u koje se more zavlači.

View this post on Instagram

Palaiokastritsa, Greece (Jul 2018)

A post shared by Alessandro Tavecchia (@aletave99) on

Kasiopi

Kasiopi je gradić smešten na severoistočnom delu ostrva, a u blizini grada se nalaze četiri prelepe plaže koje je moguće obići, udaljene desetak minuta hoda jedna od druge. Sve četiri plaže su kamenite ili šljunkovite, a lepota ovih plaža ogleda se u izuzetno čistoj vodi i kontrastu bele boje kamena i prozirnoplave boje mora. Iz mnogih mesta na Krfu organizuju se izleti do Kasiopija, a najatraktivniji su oni koji se organizuju vožnjom brodom duž istočne obale ostrva, jer se prave pauze radi obilaska nekoliko pećina i kupanja na predivnim plažama do kojih se može doći samo sa mora.

Plaža Glifada

Glifada je plaža koja se nalazi na zapadnom delu ostrva i predstavlja jednu od najlepših dugih i peščanih plaža na ostrvu. Pored finog, sitnog peska, posetioci vole ovu plažu i zbog kristalno čiste vode, ali i zbog velikih talasa, što je česta pojava na ovom delu ostrva. Glifada je moderni turistički centar, sa veoma velikim brojem luksuznih hotela i restorana, terenima za golf i konjičkim klubom, pa je često mesto gde odseda klijentela nešto većih platežnih mogućnosti.

Kanal ljubavi i Sidari

Na severom delu ostrva nalazi se mesto Sidari, čuveno po plaži na kojoj je smešten „kanal ljubavi“. Zapravo reč je o glinenim stenama, koje su formirale izgled kanala pod dejstvom vetra i vode, a legenda kaže da zaljubljeni par koji zajedno prođe kroz ovaj kanal ostaje večno zajedno. Ipak, plaža je poznata po veoma hladnoj vodi, tako da za plivanje kroz kanal treba imati hrabrosti, što za istinski zaljubljene, verujemo, nije tako teško.

Izlet do Albanije

Među turistima koji svoj odmor provode na ostrvu Krfu veoma je popularan izlet do albanske obale, tačnije do primorskih gradova Sarande i Butrinta, gde se nalazi veoma značajan arheološki lokalitet iz antičkog perioda koji je uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Krf je svakako destinacija koju svako od nas mora obići jednom u životu. Pored toga što je prepun istorije, kulture, umetnosti, Krf predstavlja prelep sklad prozirnog plavetnila mora i zelenih čempresa kopna. Krf je ostrvo za odmor i opuštanje, upoznavanje kulturne i istorijske baštine, ali i ostrvo za uživanje i nezaboravan provod, jednom rečju letovanje za svakoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu