Foto: Shutterstock/TNShutter
Foto: Shutterstock/TNShutter

Japan – planeta za sebe: Srpska blogerka otkriva šta moramo da znamo ako planiramo put tamo

Podeli

Pojedine zemlje sveta su različite od svega i neverovatne. Jedna od njih je definitivno Japan. A slobodno se može reći da je ovo planeta Japan, a ne država, jer doslovno ima svoj sopstveni univerzum. Srpska blogerka Jelena Stefanović je imala tu sreću da provede nekoliko neverovatnih dana na ovoj planeti i evo kakvi su njeni utisci.

Ova zemlja je drugačija od svih, a evo šta smo do sada saznali od Jelene.

" Ne, neću reći da je najbolje vreme za posetu u vreme cvetanja trešnjinog cveta, jer su tada ogromne gužve. Dođite u novembru, ova zemlja je tada obojena najlepšim jesenjim tonovima, a vreme je veoma prijatno za obilaske", napisala je Jelena Stefanović u jednom od svojih postova.

Japanci se uvek drže reda. Šta god da rade i gde god da idu, kod njih ne dolazi u obzir da se red ne poštuje.

Smatraju da je nepristojno razgovarati u prevozu i praviti bilo kakvu buku, a čak postoje i znaci koji upozoravaju da ugasite zvuk na telefonu kada uđete u prevoz. Izuzetno su ljubazni i voljni da pomognu svakome, ali i da podele znanje o svojoj domovini.

Osnovne informacije o planiranju puta

Japanska valuta je jen, kurs na aerodromu Narita je vrlo dobar. Iako je Japan tehnološki vrlo razvijena zemlja, neretko se dešava da ne primaju kartice.

Za putovanje u Japan vrlo je popularno da se kupi "JR pass", kartica koja vam lako omogućava da po jedinstvenoj ceni koristite vozove u celoj zemlji, ali može se desiti da vam se ovo uopšte ne isplati! Zato napravite pažljivo program toga što ćete obići i unesite sve u kalkulator na sajtu www.japan-guide.com, gde ćete dobiti računicu i saznati da li vam se isplati da kupite JR pass.

Svakako, preporuka je da kupite pripejd karticu "Welcome Suica" na aerodromu. Ona važi za sav gradski prevoz u celoj zemlji, sem za određene međugradske vozove, a služi i kao e-money kojim možete plaćati u nekim prodavnicama, hramovima ili na mašinama.

Za te međugradske vozove, ako ne kupite "JR pass", obavezno kupujte karte bar dan-dva unapred.

Kod Jelene možete da pronađete još detalja i zanimljivosti o Japanu, a u komentarima nam pišite šta vas najviše fascinira u vezi sa ovom zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu