Japan – planeta za sebe: Srpska blogerka otkriva šta moramo da znamo ako planiramo put tamo

Pojedine zemlje sveta su različite od svega i neverovatne. Jedna od njih je definitivno Japan. A slobodno se može reći da je ovo planeta Japan, a ne država, jer doslovno ima svoj sopstveni univerzum. Srpska blogerka Jelena Stefanović je imala tu sreću da provede nekoliko neverovatnih dana na ovoj planeti i evo kakvi su njeni utisci.

Izvor: B92, Blic žena
Pošaljite komentar
 1. Japan i Srb - nabo i zemlja .
  "Daleko je sunce" ...
  (Desa, 4. decembar 2023 10:35)
  ---------
  Kad bih Vam rekao da ste apsolutno u pravu ali, i da prosečna srpska porodica potroši više materijalnih dobara, vode i energije od prosečnog Japanca, ne biste mi verovali. Japan je nebo, ne samo za Srbiju već i za ostatak sveta.
  (Knezevic Zoran, 4. decembar 2023 20:25)

  # Link komentara

 2. Ne radi se ni o kakvoj sreci vec je dovoljno samo imati zelju i otici na put tamo... Naravno pre toga treba da vas interesuje da izadjete iz sopstvenog sela, to je najveca prepreka nekima. A Japan k'o Japan, drugi svet za ljude iz Srbije.
  (Igor, 4. decembar 2023 15:31)
  ---…--
  Nije samo drugi svet za Srbiju? To je "drugi svet" za ostatak sveta. Tamo sam proveo 5 godina. Šta ostavlja najveći utisak na sve strance? Najveći utisak ostavljaju ljudi i način na koji shvataju život, način na koji se odnose prema prirodi i neverovatan nacionalizam odnosno, ljubav prema svom tlu i svom narodu. Vaspitanje i red, koji je rezultat samurajske prošlosti i surovosti po kome se neprijatelju moža, moglo i oprostiti ali, sebi nikada. Dok sam živeo tamo razmišljao sam, kakva li je Amerika? Sticajem okolnosti kassnije sam se našao na američkom kontinentu. Imao sam utisak kao kada iz Beograda odem u svoj selo. Japan je, po svemu, iznad svih. Mi ih ne shvatamo i veoma često njihovu poslovičnu ljubaznost tumačimo kao ljubav. Ne shvatamo da su oni takvi zbog njih a ne zbog "gajinia", kako nazivaju strance. I još nešto? Belci ne mogu da žive u Japanu jer ne mogu da im konkurišu ni po jednom parametru. Isuviše su obrazovani, vredni i krajnje ekonomični. Mnogi nikada ne bi pristali da žive životom bogatih Japanaca.
  (Knezevic Zoran, 4. decembar 2023 20:00)

  # Link komentara

 3. Ne radi se ni o kakvoj sreci vec je dovoljno samo imati zelju i otici na put tamo... Naravno pre toga treba da vas interesuje da izadjete iz sopstvenog sela, to je najveca prepreka nekima. A Japan k'o Japan, drugi svet za ljude iz Srbije.
  (Igor, 4. decembar 2023 15:31)

  # Link komentara

 4. Hvala za ovoliko detaljno uputstvo! Sve što sam ikada želeo da znam o Japanu.
  (Goran K., 4. decembar 2023 10:43)

  # Link komentara

 5. Japan i Srb - nabo i zemlja .
  "Daleko je sunce" ...
  (Desa, 4. decembar 2023 10:35)

  # Link komentara

 6. ne planiramo
  (stop PR tekstovima, 4. decembar 2023 09:39)

  # Link komentara