Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mislite da ulazak Hrvatske u Šengen ne menja ništa za Srbiju? Grešite

Podeli

Hrvatska 1. januara postaje 27. članica šengenskog prostora, što podrazumeva da će se za manje od mesec dana ukinuti granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proleće to će se implementovati i na aerodrome. To je rezultat jednoglasne odluke ministara unutrašnjih poslova država članica EU-a u Briselu.

Kako će Šengen izgledati na hrvatskim granicama u operativnom smislu od iduće godine, u Studiju 4 je govorio Filip Dragović iz "Instituta za sigurnosne politike".

Dragović je govorio o tome koja je bila njegova uloga tokom pregovora.

"Granična policija RH je krenula u proces i pre pregovora. Tada sam bio policijski službenik, a prve velike reforme su se dogodile formiranjem uprave granične policije. 2004. smo promenili organizacijski koncept granične policije, to je bila jedna od ključnih stvari", rekao je.

Hrvatska spremna za Šengen zonu: Šta se sve menja

Objasnio je da je Vlada tada s 3.000 sistematizovanih radnih mesta odobrila povećanje do 8.400, što je omogućilo kasniji razvoj.

Kao pomoćnik ministar, vodio je radne grupe, no proces pristupanja Šengenu je imao nekoliko faza. Nakon ulaska u EU napravljeni su strahoviti napori, ističe.

"Sam ulazak u Šengen je politička odluka. Kao najveću dobit za sigurnosne službe vidim to da su sve druge zemlje članice na ovaj način priznale da je hrvatska policija u rangu s evropskim policijama i da imaju poverenje da će štititi njihove granice i građane kao što i oni to rade", rekao je.

Na pitanje kako će to operativno izgledati, rekao je da se u samom prelasku granice neće ništa bitno promeniti.

"Novina je pristupanje RH određenim elementima koje do sada nismo imali, a to je izdavanje Šengenskih viza, pristupamo određenim policijskim merama i zabrana ulaska u RH je zabrana ulaska na celu teritoriju Šengena", rekao je.

Što se tiče građana trećih država koji prelaze granicu, a u koje spada i Srbija, prema navodima HRT-a, najavljene su promene koje će stupiti na snagu kada se uvede novi informatički sistemi na samu granicu, što se očekuje sledeće godine. Međutim, pomenuti sajt nije precizirao o kojim konkretnim promenama je reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu