Foto: Shutterstock/Firat Cetin
Foto: Shutterstock/Firat Cetin

Novac, knjige, slike - šta obavezno treba da prijavite na granici? VIDEO

Podeli

Približava se sezona godišnjih odmora tokom kojih će mnogi građani Srbije putovati van zemlje. Koja količina novca i koja vrsta robe treba da se prijave carinicima?

Često se prilikom pakovanja za odmor ili pak tokom šopinga u inostranstvu zapitamo da li smemo ili ne smemo određene stvari da unesemo/iznesemo iz zemlje.

Slobodan Tomić iz Sektora za carinske postupke je za TV Prvu odgovorio na sve nedoumice.

Kako je rekao, prilikom izlaska iz zemlje ne postoji previše ograničenja.

Novac, slike i knjige

"Približavamo se turističkoj sezoni, ona je već na pragu i uvek je dobro podsetiti putnike na ono što imaju pravo da ponesu kada ulaze ili izlaze iz zemlje. Pre svega, kada iznose robu iz Republike Srbije nema previše ograničenja. Obavezni su da prijave novac ako je u pitanju 10.000 evra ili veći iznos - to je neophodno prijaviti. S druge strane, neophodno je prijaviti umetnička dela, vrednije predmete. Ako neko ide na neku proslavu i ponese sliku, dužan je da priloži dozvolu koju izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture, a ako je neka vredna i skupa knjiga, dozvolu izdaje Narodna biblioteka Republike Srbije. Drugih ograničenja nema. Što se tiče hrane za put, podrazumeva se ona količina koja je potrebna dok je na putu. Sa sobom može da ponese svoj lični prtljag, u zavisnosti od toga gde ide, koji je razlog putovanja", rekao je Tomić.

"Propisi se nisu menjali"

"Što se tiče ulaska u zemlju, pravila su ista, propisi se nisu menjali. Sitni pokloni, suveniri, sve ono što nije komercijalnog karaktera, do vrednosti od 100 evra, ne podleže plaćanju carine. Ukoliko ima vrednijih predmeta, moj savet je svim putnicima da prijave obavezno svu robu koja nije njihov lični prtljag da ne bi imali problema. Ukoliko je vrednost robe veća, a nisu komercijalnog karaktera i nisu namenjeni za dalju prodaju, već za lične potrebe i potrebe domaćinstva, one se mogu cariniti na graničnom prelazu do ukupne vrednosti od 3.000 evra, tu se primenjuje jedinstvena stopa i to je to", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu