Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Seničić: "Borili su se koliko su mogli"; "Nadam se da će putnici biti obeštećeni"

Podeli

Turistička agencija Kompas Tourism & Travel DOO sa sedištem u Novom Sadu lane je otišla u stečaj, u toku je postupak oduzimanja licence, a oštećeni putnici bi prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandra Seničića trebalo da se jave stečajnom upravniku i podnesu zahtev za obeštećenje iz stečajne mase.

Seničić za Tanjug kaže da su prema informacijama koje on ima putnici uglavnom već odneli zahteve za obeštećenje i to stečajnom upravniku i osiguravajućoj kompaniji i da taj je postupak u toku.

"Agencija je imala polisu osiguranja i ona je u momentu kada su prestali da rade, koliko je meni poznato, bila u vrednosti od 300.000 evra. Procenjuje se da odštetni zahtevi putnika iznose do 150.000 evra, tako da ne bi trebalo da bude problema da ljudi dobiju novac koji su uplatili", naveo je Seničić.

Dodao je da nema podatak o kolikom broju putnika je reč, a o tome kad će početi naplata štete, kaže, znaće se zavisno od osiguravača i stečajnog upravnika, odnosno od procedure koju sam proces podrazumeva.

Bankrotirala još jedna turistička agencija – šta će biti s uplaćenim aranžmanima?

Seničić naglašava da je velika šteta što je takva agencija otišla u stečaj, jer reč je o dobroj firmi sa dugom tradicijom, koja je poslovala još u bivšoj Jugoslaviji i imala dosta zaposlenih.

"Borili su se koliko su mogli, ali nisu izdržali. Problem je bio u tome što njihovi partneri u Grčkoj nisu hteli da im vrate novac koji je Kompas tamo imao. Odbijali su ih i kao jedinu ostavljali mogućnost da novac iskoriste tokom ove sezone, što Kompasu nije odgovaralo", objašnjava.

Novosadska turistička agencija nažalost nije jedina koja je platila ceh zbog pandemije, jer se prema rečima sagovornika Tanjuga, još desetak agencija nalazi u sličnom položaju, u stečaju, pred stečajem ili u pokušaju likvidacije.

"Situacija nažalost ne ide na dobro i možda će se to dešavati i drugim agencijama", kaže Seničić uz ocenu da je veoma teško održati firmu u okolnostima kada kovid kriza traje već dve godine i zbog čega turističke agencije rade sa 10 odsto kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3560 idi na stranu