Foto: Shutterstock/Vladislav Gajic
Foto: Shutterstock/Vladislav Gajic

Nova pravila za sve koji se vraćaju u Nemačku

Podeli

Zbog rasta broja novih slučajeva, nemačka vlada planira da uvede obavezna testiranja za sve koji se vraćaju s odmora. U zemlju ne bi mogao da uđe niko ko nije vakcinisan, preležao koronu ili ko nema negativan test.

Možda vas zanima:

Dva nemačka grada idealna za posetu nakon pandemije

Strah od novog talasa korone širi se među članovima nemačke vlade. Prvo je portparolka vlade Ulrike Demer najavila da se razmišlja o uvođenju novih mera ako incidencija i dalje nastavi da raste brzinom kojom trenutno raste, a sada je, kako javljaju nemački mediji, i ministar zdravlja Jens Špan (CDU) najavio pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora.

On planira da uvede pravilo prema kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali koronavirus, pri ulasku u Nemačku bili dužni da pokažu potvrdu o negativnom testu. Za sada to važi samo za one koji u Nemačku dolaze avionom. Ovo pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kojem su boravili smatra rizičnim ili ne.

Špan je, inače, u prošlosti u više navrata upravo one koji se vraćaju sa odmora u zemljama jugoistočne Evrope okrivio za širenje zaraze. Trenutno se nijedna zemlja s tog područja ne smatra rizičnom.

Strah od rasta incidencije

Prema informacijama iz krugova vlade, usaglašavanja o uvođenju tih mera trenutno se koordiniraju između ministarstava. Navodno se protivi jedino socijaldemokratska ministarka pravosuđa Kristin Lambreht koja uvođenje obaveznog negativnog testa smatra "neprimerenom merom", s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još uvek relativno nisku incidenciju u poređenju s prvim kvartalom ove godine.

Ona pak istovremeno ugostiteljima u Nemačkoj preporučuje otvaranje restorana samo za one koji su u potpunosti vakcinisani, što je udruženje nemačkih ugostitelja "Dehoga" već odbacilo.

Trenutno je u Nemačkoj incidencija 14,5 i relativno je niska, ali ona, kako je rekla portparolka vlade Demer, raste munjevitom brzinom – u roku od nedelju dana 75 odsto. Incidencija se do pre samo nekoliki dana u većini nemačkih pokrajina kretala između nule i pet.

U nekim pokrajinama, poput najmnogoljudnije Severne Rajne – Vestfalije, ponovo se uvode strože mere, poput ograničenja broja kupaca u prodavnicama, pravila s maskama u restoranima, a ponovo je, nakon samo par nedelja rada, zabranjen i rad noćnih klubova i diskoteka .

U većim gradovima, poput Hamburga i Berlina, incidencija je u međuvremenu prešla vrednost od 25.

I vakcinisane testirati

Neki poznati nemački virusolozi već su pozdravili inicijativu ministra zdravlja Špana o obaveznom testiranju za sve koji se vraćaju sa odmora. Frankfurtski virusolog Martin Štirmer rekao je za javni servis ZDF da oni koji se vraćaju iz inostranstva doprinose povećanju broja zaraza u Nemačkoj.

On smatra neodgovornim praksu po kojoj čak i svi oni koji dolaze iz područja visokog rizika nisu obavezni da se testiraju. Štirmer bi međutim obavezu testiranja nakon povratka iz visokorizičnih područja uveo i za one koji su vakcinisani, s obzirom na činjenicu da je dokazano da i vakcinisani mogu da se zaraze delta varijantom koronavirusa.

Nemačka je pre nekoliko dana najpopularniju turističku destinaciju, Španiju, proglasila za područje visokog rizika.

Frankfurtski virusolog je pesimističan i kada je u pitanju sprečavanje novog talasa.

"Porast broja novozaraženih dolazi mnogo pre očekivanog", rekao je Štirmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu