Foto: Depositphotos / DarioSz
Foto: Depositphotos / DarioSz

Leto u Hrvatskoj? "Poseban je doživljaj boraviti u Dubrovniku bez velikih gužvi"

Podeli

S obzirom na to da se vakcinacija u Srbiji odvija u dobrom smeru, kao i da se letnji odmori polako približavaju, ponovo je aktuelna tema "kuda na more". Za naš portal odgovore na pitanja kako ćemo letovati u Hrvatskoj dao je Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak iz te zemlje.

Pročitajte još:

I Hrvati u borbi za srpske turiste: Može i ruska, može i kineska

On je za B92.net kazao da očekuju vrlo dobru sezonu, bolju nego prošle godine.

"Pre svega očekuje se manji pritisak od infekcije koronavirusom zbog postignute prokuženosti, kao i rezultata vakcinisanja. I prošlo leto je bilo jako blago po pitanju infekcija, te zahvaljujući preventivnim merama nije zabeležen nijedan slučaj infekcije u hotelskom smeštaju. Prošlu sezonu je obeležila potražnja za kvalitetnim individualnim smještajem, poput vila ili kampova gde je potražnja nadmašila onu hotelsku, i u njima su gosti ostajali u proseku dvostruko duže nego prethodnih sezona."

Kako kaže, veruje da će se taj obrazac ponoviti u u ovoj sezoni. Kvalitetni objekti će biti traženi i popunjeni.

Nakon što je odluku o prelasku granica i sa ruskom i sa kineskom vakcinom ovih dana donela Grčka, svi putnici koji su vakcinisani dvema dozama vakcina za prevenciju kovida 19, nezavisno od toga da li ih je odobrila Evropska agencije za lekove (EMA), od prošle nedelje mogu da prelaze i hrvatsku granicu.

"Verujem da će na nivou EU, pa potom i s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije biti postignut određeni dogovor o slobodnom kretanju osoba koje su vakcinisane ili pak koje su bolest prebolele - neka vrsta kovid 19 pasoša koji bi omogućio slobodnije kretanje među državama članicama. S obzirom da je UK tržište jako važno za Hrvatsku, a prošle godine je radilo odlično uprkos koroni, za očekivati je da se određeni sporazumi postignu i s vladom UK o slobodnom dolasku svih koji su cepljeni", kazao je Macan.

Hrvatska ima ambiciozan plan da vakciniše barem pola populacije do početka sezone, kao i većinu radnika u turizmu, što bi moglo osigurati siguran boravak stranaca u Hrvatskoj. To je i cilj kampanje "Stay safe in Croatia" (Boravite sigurno u Hrvatskoj), koju je pokrenulo Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.

Kakvo nas letovanje čeka?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vreme uskršnjih praznika uvek je označavalo početak predsezone, kad bi turisti počeli dolaziti u sve većem broju u Hrvatsku, ali kako već više od godinu dana traje pandemija koronavirusa, tako je i predsezona nestala, nema je, a Hrvatska je uvela i nove, blaže mere za prelazak granice.

Naš sagovornik je istakao i da se ove godine očekuje manje ograničenja nego prošle, jer se ipak nešto više zna o virusu.

"Korona ipak ima neke elemente sezonalnosti kao svi respiratorni virusi, pa su zaraze na leto ređe i manje opasne. Verujem da će raditi svi hotelski i ugostiteljski objekti i na otvorenom i zatvorenom, uz mogući izuzetak noćnih klubova, te će verovatno izostati masovni koncerti i okupljanja poput Ultre u Splitu prethodnih godina. Dakle prilično normalna sezona, koja bi za razliku od prethodne mogla da se protegne sve do oktobra", optimističan je on.

Što se cene smeštaja tiče, veruje da će biti jako dobra ponuda ranih angažmana (early bird), kao i onih uplaćenih u poslednji čas (last minute) naročito u junu i septembru, te početkom jula i krajem avgusta. Tako će oni koji prate specijalizovane kanale za takve ponude biti u prilici da ulove dobre prilike.

Goste iz Srbije, kako kaže, očekuju.

"Iako je Hrvatska cenama uvek skuplja od Grčke ili Turske, verujem da će se naći za svakoga ponešto s obzirom na akcije i višak kapaciteta u odnosu ne neku pred kovid sezonu. Prošlogodišnje avio-linije za Dubrovnik i Split, Air Serbia su bile lepo popunjene, iako verujem da većina gostiju dolazi vlastitim automobilom što će biti glavni način dolaska ove sezone, pa je za očekivati i deo gostiju iz Srbije. Posebno će biti atraktivan Dubrovnik koji je prošle godine osetio najveći pad, pa verujem da će se ove godine prilagoditi i cenama i ponudom, a verujte poseban je doživljaj boraviti u Dubrovniku bez velikih gužvi, što više manje vredi za celu obalu", zaključio je Macan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu