Foto: Depositphotos /  sergioz
Foto: Depositphotos / sergioz

Koncept "Sve što možete pojesti": Hoće li švedski sto preživeti krizu?

Podeli

Švedski sto je oduvek bio na samom vrhu ugostiteljstva i s vremenom je postao simbol luksuza, kvaliteta i vrhunca ponude restorana ili hotela, svojevrsni hram za apetite gladnih gostiju. Danas je on postao nešto što se izbegava, koronavirus je morao i to iskustvo da nam oduzme. Šta će biti sa beskrajno poređanim delikatesima na stolovima koje smo oduvek voleli?

U vremenu kad je vladavina virusa kovid 19 redukovala i oduzela gotovo sve, čak ni moćni simbol ugodnog i luksuznog restoranskog iskustva u vidu švedskog stola nije ostao imun. Mnogi restorani i hoteli su zatvoreni, a poznati i opšteprihvaćeni turistički magneti poput švedskog stola ili "pojedi koliko možeš" akcija ostali su samo kao davna sećanja, nostalgični podsetnik na dobra stara vremena.

Luksuzno, ali pre svega izdašno iskustvo švedskog stola moraće da se prilagodi vremenu pred nama, i svakako neće biti više isto, tumagazin. Danas se ovakav vid usluge transfomiše u neku hibridnu varijantu samoposluživanja koje je potpomognuto stručnim licima ili poslužiteljima koji izabranu hranu "pakuju" na tanjire.

Dupli posao, mnogi bi rekli, ali to je jedini način da se prebrodi kriza. Vi izaberete, oni vam posluže.

Restorani i hoteli se mogu nekako prilagoditi ovakvom načinu posluživanja hrane, ali osnovno pitanje je šta će se desiti sa industrijom koja je vezana isključivo za ovakav vid i formu posluživanja, kao što je industrija krstarenja?

Udruženje kruzera odlučilo: Svi moraju da urade jednu stvar pre ukrcavanja

Brodovi za krstarenje još razrađuju načine kako bi njihovi popularan švedski sto mogao funkcionisati u svetu kovid 19, imajući na umu da se na brodovima svaki obrok služi isključivo tako. Norwegian Cruise Line kaže da će švedski stolovi biti kao do sada, a osoblje će pružiti punu uslugu gostima, u skladu s revidiranim smernicama o zdravlju i sigurnosti.

Uz brojne mere predostrožnosti koje je pokrenuo kovid 19, švedski sto i praksa "sve što možete pojesti" gotovo će sigurno morati da se prilagođavaju, ali imaju svetlu budućnost. S jedne strane, ljudi vole da vide hranu, to je poseban doživljaj za sebe, dok sa druge strane oni takođe žele da znaju da će takvo iskustvo biti sigurno i bezbedno po njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu