Foto: Selena_ Q/Shutterstock
Foto: Selena_ Q/Shutterstock

Najtoplija voda u Evropi i najljubazniji ljudi: Ova srpska banja izdvaja se po mnogo čemu

Podeli

Od severa do juga naše zemlje nalaze se banje koje vam mogu ponuditi različite sadržaje. Tu su moderni velnes i spa centri, ali i veliki broj apartmana. A velika prednost banja je što ih možete posetiti u bilo koje doba godine – i leti i zimi.

Svi od putovanja žele da izvuku neko drugačuje iskustvo, od razbijanja rutine, uživanja u tišini i miru, pa do adrenalinskih iskustava. Zato je Jošanička banja idealna lokacija za sve navedeno.

Pre svega, Jošanička banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, a neposredna blizina Kopaonika kao najatraktivnije zimske turističke destinacije, čini je idealnom i za one željne avanture.

Blagotvorna voda, prijatna nadmorska visina i klima, kao i dobra saobraćajna povezanost polazna su osnova za mesto u kome je priroda u službi zdravlja. Jošanička banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira Banjski borjak, koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Sa lekovitim vodama Jošaničke banje prvi su bili upoznati Rimljani, a njihovo blagotvorno dejstvo koristili su i Turci.

Temperatura vode od 77 stepeni predstavlja veliki potencijal za balneološki turizam i čini Jošaničku banju atraktivnom destinacijom za lečenje niza oboljenja, pripremu sportista, kutak za odmor i rekreaciju.

Bogata gastronomska ponuda koja pruža nezaobilazne specijalitete u restoranima i ljubaznost domaćina ostaće za pamćenje i pružiti istinsko uživanje.

Inače, upravo ta ljubaznost je ono što ovu banju izdvaja. Naime, prema rečima mnogih turista koji rado daju recenzije na mrežama, na prvom mestu izdvajaju neverovatnu ljubaznost stanovnika ove banje.

Obeležene pešačko-biciklističke staze pružaju mogućnost ljubiteljima prirode i avanturistima da se upoznaju sa skrivenim lepotama ovog dela planine, odnosno sa Zelenim vratima Kopaonika, navodi Raska turizam.

Osim uživanja u prirodi i blagodetima vode, turisti se mogu upoznati sa istorijom banje, kulturnom ponudom i običajima.

Kroz njenu istoriju prošli su mnogobrojni slavni ljudi, a neki su i rođeni u ovom kraju. Među poznatim precima su srpski patrijarh German i Milunka Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu