Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

Dvorci Vojvodine: Razlog da naredni vikend ne provedete kod kuće

Podeli

U Vojvodini postoji oko 50 dvoraca, ali je samo nekolicina otvorena za posetioce. To nisu dvorci kakve možemo da vidimo u Nemačkoj, Francuskoj ili Engleskoj, ali su svakako važniji za nas jer se vezuju za ljude čija imena stalno srećemo u knjigama, a i mnogo je lakše obići ih.

Iako su ovi dvorci danas uvršteni kao važni spomenici i nalaze se pod zaštitom države, mnogi od njih propadaju, a očuvani su samo najlepši, oni koji se koriste za snimanje serija i filmova, oni koji su pretvoreni u hotele ili neke druge turističko-ugostiteljske objekte ili su dobili svoju ulogu u kulturi, obrazovanju ili administrativnim delanostima.

Veliki broj tih dvoraca je pripadao najbogatijoj srpskoj porodici Dunđerski, čiji bi se članovi mnogo više pominjali u istoriji da nije nastupila ideologija zbog koje im je oduzeto sve što su stekli i to uvršteno u državnu imovinu.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

Verovatno najpoznatiji dvorac porodice Dunđerski jeste dvorac Kulpin. On se često može videti u serijama i filmovima, pa je zato i najbolje očuvan. Dvorac je sagradila plemićka porodica Stratimirović, a u vlasništvo Lazara Dunđerskog dolazi 1889. godine.

Dvorac se koristi kao prostor za muzej stilskog nameštaja 18. i 19. veka, i često je zatvoren za posete zbog snimanja serija i filmova, a u okviru imanja nalazi se i Poljoprivredni muzej Vojvodine jer je porodica Dunđerski veoma doprinela modernizaciji poljprivrede u ovom kraju.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

U dobrom stanju nalazi se i dvorac Fantast, koji je pripadao Bogdanu Dunđerskom, mada su od autentične gradnje ostali samo zidovi, a nakon oslobođenja Srbije od neprijatelja sve što se nalazilo u dvorcu odneo je oslobodilac. Tada su nestala sva vredna umetnička dela, stilski nameštaj, nakit i sve ostalo što se nalazilo u kući, a kasnije je “vraćen sjaj“ otvaranjem hotela.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

U okviru poseda nalazila se veoma cenjena ergela konja, a po jednom od njih je dvorac i dobio ime. I danas posetioci imaju priliku da vide konje ili da čak pohađaju časove jahanja ukoliko to žele.

Važna ličnost koja se takođe vezuje za Fantast jeste Uroš Predić. On i Bogdan Dunđerski su bili veliki prijatelji, a kada je sagrađena kapela posvećena Svetom Đorđu, Uroš Predić ju je oslikavao. Kasnije, kada je kapeli trebalo da se promeni namena, on je uputio pismo Moši Pijadi i kapela je pošteđena.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

Dvorac Sokolac je izgradio Lazar Dunđerski krajem 19. veka, a njegova ćerka Emilija Ivanović ga je kasnije dobila u miraz. Celo imanje je nekada nosilo naziv "Veliki salaš" i predstavljalo je bogatstvo porodice.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

Danas je Sokolac u veoma lošem stanju, iako je zatvoren za posete pre više od 15 godina kako bi bio restauriran. Dvorac se nalazi pod prvim stepenom zaštite države, što nije sprečilo mnoge da pokradu predmete neprocenjive vrednosti.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

Ipak, ovde se nalazi nekoliko autentičnih komada nameštaja poput kreveta Lenke Dunđerski i njenog portreta, a u podrumu zdanja još postoji najstarija kuglana na ovim prostorima.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

Dvorac Kaštel ili Lazar napravljena je u obliku slova "L" i nije pripadao poznatoj srpskoj porodici već Luki Lazaru, koji je krajem 18. veka sagradio crkvu za radnike na njegovom imanju i osnovao naselje. Vek kasnije dvorac je pripao Feliksu Onrnonkuru, koji je znatno dogradio i izmenio zdanje, i u njemu priređivao balove za aristokratiju, a na jednom je svirao Franc List.

Foto: B92/ NT
Foto: B92/ NT

I ovaj dvorac je proglašen za spomenik kulture, a ovde se nalazi hotel i restoran, pa je ceo kompleks veoma očuvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu