Dvorci Vojvodine: Razlog da naredni vikend ne provedete kod kuće

U Vojvodini postoji oko 50 dvoraca, ali je samo nekolicina otvorena za posetioce. To nisu dvorci kakve možemo da vidimo u Nemačkoj, Francuskoj ili Engleskoj, ali su svakako važniji za nas jer se vezuju za ljude čija imena stalno srećemo u knjigama, a i mnogo je lakše obići ih.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. A dvorac u Kulpinu ne radi vikendom, pa sta vise reci.
    (ljilja, 9. novembar 2019 18:19)

    # Link komentara

  2. Nekad porobljeni kmetovi , a danas Srbi u Srbiji,gospodine iz Turske.

    Da su Srbi imali kolonije sirom svijeta i milione kmetova imali bi i dvorce kao one sto su ih gradili Njemci po Njemackoj,Austriji,Ceskoj ili Britanci i Francuzi po Britaniji i Francuskoj
    (Samo istina, 3. novembar 2019 18:23)
    Kad smo kod istine, to nisu bili porobljeni kmetovi. Kao prvo, sami su došli i dozvoljeno im je da tu budu i žive u zamenu da brane granicu i učestvuju u drugim ratovima. Pod dva, nisu tu živeli sami, nisu čak bili ni većina, pa su živeli kao i ostali - neko je bio bogat, većina siromašno, kao i danas. Ali niko nije bio rob, niti kmet. Sistem nije bio feudalan, a ako tvrdite da su bili porobljeni u smislu da su bili okupirani, onda grešite još više jer Vojvodina nikada nije bila deo neke srpske držve, pa niko nije ni mogao da ih okupira.
    Pod tri, većina građevina iz teksta su bile kuće srpske vlastele. Kroz istoriju su osvajali i sticali bogatstvo oni kojima se moglo. To bi radili i Srbi da su bili u mogućnosti. Odnosno, i radili su dok im se moglo, u srednjem veku. A što se tiče parazitiranja, i danas kao Srbin u Srbiji radite kao crnac za 30000, a gazda vam vozi Mercedes i ima pet stanova. Sve je to isto, svuda i oduvek.
    (Nergal, 4. novembar 2019 22:44)

    # Link komentara

  3. Jadno.
    (pilgrim, 4. novembar 2019 21:43)

    # Link komentara

  4. "Nije teško zamisliti koliki prihod od turizma bismo imali da su svih 50 dvoraca i danas u funkciji!!!
    Jednom rečju,žalosno!!"
    (vladimir,
    Ne preteruj, ovo nije vrsta dvoraca koja bi privukla bilo koga, zapravo, to uopšte nisu dvorci, kao što je napisala KetuS, nego kuće/vile, eventualno.
    (J., 4. novembar 2019 13:53)

    # Link komentara

  5. Komunjare su nas dovele do ovde, da se sposobnim ljudima otima I uzima da bi se dalo nesposobnim I podobnim.
    (Bojan, 4. novembar 2019 10:24)

    # Link komentara

  6. Posto? jesu li na prodaju?
    (Aleksej, 4. novembar 2019 09:00)

    # Link komentara

  7. (Samo istina, 03. novembar 2019 18:23)
    Ne lupetaj. Da su...da su.... Pa zašto nisu? Zakon jačeg u prirodi i to je to. Da nisu Francuzi, Nemci....onda bi to bili neki drugi.
    (Vojvodinu drugi gradili a Srbija unistila, 4. novembar 2019 04:18)

    # Link komentara

  8. Skoro svi oko nas su sačuvali svoju prošlost,jedino smo se mi potrudili da sve uništimo!!!
    Nije teško zamisliti koliki prihod od turizma bismo imali da su svih 50 dvoraca i danas u funkciji!!!
    Jednom rečju,žalosno!!
    (vladimir, 3. novembar 2019 21:52)

    # Link komentara

  9. Ma kakvi dvorci. dajte ljudima stadione da igraju lopte.
    (psiho, 3. novembar 2019 21:08)

    # Link komentara

  10. Zalosno je da vecina tih objekata nije uredjena, ali oni koji su preuredjeni se ipak nikako ne mogu nazvati dvorcima. Naime, ono sto se nalazi na podrucju Vojvodine, a sto je pripadalo madjarskim, nemackim ili srpskim vlasteoskim porodicama su objekti koji se u engleskom jeziku nazivaju "manor houses". Najprikaldniji prevod na nas jezik bi bio plemicke kuce sa okucnicom ili drugim recima plemicka imanja. Pored ovakvih objekata postoje i oni koji bi se mogli nazvati "hunting lodge" ili u prevodu lovacke kuce ili prenocista, kao sto je "Ecka" kod cini mi se Zrenjanina. U svakom slucaju radi se o zanimljivom nasledju i bilo bi pozeljno da se mozda u okviru prekogranicne saradnje sa susednim zemljama poradi na njihovoj obnovi i uredjenju.
    (ketiS, 3. novembar 2019 19:48)

    # Link komentara

  11. Највећи тренутни проблем нашег туризма, па и дневног и викенд туризма је неорганизовано одлагање смећа и дивље депоније, где год кренули. Наша срамота и небрига свих нас, а и надлежних.
    (Milorad, 3. novembar 2019 19:35)

    # Link komentara

  12. Biće to tako dok ne udjemo u e.u znači biće to još dugo tako... Osim ako se država ne okrene malo ka Vojvodini...
    (braca, 3. novembar 2019 18:59)

    # Link komentara

  13. Nasa zlatna Vojvodina - nekad Evropa a sad zapostavljena i zapustena gubernija. Srbija ne zasluzuje ovu lepotu.
    (Hogar Strašni, 3. novembar 2019 15:58)
    Nikad nije bila Evropa na koju ti mislis nego samo jedna od provincija Habzburske monarhije u kojoj je bilo saka beckom caru odanih feudalaca i masa kmetova...Zato su i dizali ustanke kao npr. 1849.

    "Neka Austrougarska a danas..."
    (Turska, 3. novembar 2019 17:13)

    Nekad porobljeni kmetovi , a danas Srbi u Srbiji,gospodine iz Turske.

    Da su Srbi imali kolonije sirom svijeta i milione kmetova imali bi i dvorce kao one sto su ih gradili Njemci po Njemackoj,Austriji,Ceskoj ili Britanci i Francuzi po Britaniji i Francuskoj
    (Samo istina, 3. novembar 2019 18:23)

    # Link komentara

  14. Postoji u Beočinu dvorac Špicer ( biser arhitekture), koji je potpuno propao i samo je pitanje dana kad će se potpuno urušiti. Nek je na čast svim dosadašnjim vlastima u opštini.
    (absolutezero, 3. novembar 2019 18:14)

    # Link komentara

  15. ... kako takav izlet, u praksi izgleda... spakuješ ženu, klince, par sendviča, sok, voda i zapališ kolima prema "dvorcu"... klincima uspuput ispičaš malo istorije, malo im zagolicaš maštu, oni se lagano zapale... stigneš tamo, a ono ruina, nigde nikoga, zapuštene klipe, table, dvorište kao prašuma... ajde, malo da zamaskiraš fijasko, pa kao ideno do lokalnog restorana u visu salaša... užas, konobari prljavi, cene kao u Rimu, a ljubazni domaćini ti ptičaju o problemima društva... i tako unakaziš sebi još jedan vikend, umesto da lepo odeš do Mađarske i pristojno se provedeš za svoje novce, u svom jednom životu...
    (andrak, 3. novembar 2019 18:14)

    # Link komentara

  16. Nasa zlatna Vojvodina - nekad Evropa a sad zapostavljena i zapustena gubernija. Srbija ne zasluzuje ovu lepotu.
    (Hogar Strašni, 3. novembar 2019 15:58)

    Skoro pročitah tekst u kojem se objašnjava da je žitni trgovac nekad bio simbol bogatog veleposednika, dok je današnja realnost da je uzgoj žitarica već decenijama svuda u Evropi neisplativ posao koji se održava uz pomoć državnih subvencija. A onda mi objasniše da se nekad za žito mukotrpno radilo. Danas ti za hektar pšenice treba 6-8 radnih sati godišnje, manje nego što se nekad radilo samo u jednom danu. Naravno neki su mukotrpno radili i živeli u paorskim kolibama, a neki su uživali plodove tog rada i živeli u dvorcima ne radeći ništa osim nadziranja potlačenih. E sad što se ovi potomci paora sa setom sećaju "zlatnih vremena" kad su im gazde živele po dvorcima... to već spada u domen ozbiljne malograđanske skučenosti svesti.
    (nnn, 3. novembar 2019 17:24)

    # Link komentara

  17. Neka Austrougarska a danas...
    (Turska, 3. novembar 2019 17:13)

    # Link komentara

  18. Odveo sam prijatelje u Fantast jedne godine, moram priznati da sam hteo da propadnem u zemlju od sramote. Ljudi umalo nisu ostali bez tockova kakav je put. Majstori smo u tome da znamo sve da upropastimo. Da li je realno da se ne moze bar malo uloziti u put d tamo?
    (Straight Outta München, 3. novembar 2019 17:08)

    # Link komentara

  19. smor, izgledaju kao šupe u poređenju sa nemačkim, češkim, rumunskim...
    (tja, 3. novembar 2019 17:03)

    # Link komentara

  20. Био сам скоро у Еђшегу у Новом Саду који је лепо рестауриран и сад је културни центар, али нема степеница за први спрат.
    Да ли има план да се поставе нове степенице?
    Простор на првом спрату је тренутно неискоришћен што није баш логично.
    (Из угла, 3. novembar 2019 17:00)

    # Link komentara

  21. Bio, ni d od dvoraca, obicne malo vece kuce, neuredjene kako objekti tako i vrtovi, bez ikakvog sadrzaja i programa.
    (goran, 3. novembar 2019 16:47)

    # Link komentara

  22. Fantast jako lep
    (Hakuna Matata, 3. novembar 2019 16:41)

    # Link komentara

  23. A dvorac u Čelarevu?
    (BTS, 3. novembar 2019 16:31)

    # Link komentara

  24. Nasa zlatna Vojvodina - nekad Evropa a sad zapostavljena i zapustena gubernija. Srbija ne zasluzuje ovu lepotu.
    (Hogar Strašni, 3. novembar 2019 15:58)

    # Link komentara

  25. jadnik je onaj koga zanimau ukrasni zidovi
    (hjk, 3. novembar 2019 15:54)

    # Link komentara

  26. Ja sam mislio da postoji samo Fantast, a ispostavilo se da je Vojvodina puna dvoraca koji su spomenici arhitekture i istorije, sa prelepim pričama i istorijskim pikanterijama koje ih okružuju. Nažalost, svega dva-tri su otvorena za posetioce, ali su čak i oni u prilično lošem stanju. Svojevremeno sam tu turističkom centru Vojvodine ili nešto slično pitao zbog čega se ne vodi računa o njima, zašto su zapostavljeni i realno propadaju. Umesto odgovora, dobio sam tvrd stav nekakve sredovečne direktorke, koji umnogome objašnjava situaciju. Jednostavno, njen stav je da je vojvodjansko kulutrno nasledje njihovo i da ga oni zapravo čuvaju time što ne dozvoljavaju posete turistima i obilaske zamaka. Na moje pitanje da li je posetila neki od bečkih dvoraca i videla kako to može da se organizuje samo je konstatovala kako, neko kao ja ne bi trebalo da brine oko toga. Žalosno.
    (Reziel, 3. novembar 2019 15:36)

    # Link komentara