Foto: vitalytitov/depositphotos
Foto: vitalytitov/depositphotos

Da li je Srbija iskoristila svoj turistički potencijal?

Podeli

Turizam je u samom vrhu izvoznih industrija, što pored društvenog, kulturološkog i ekološkog značaja ima veliki politički i ekonomski značaj. Svetska turistička organizacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.

Ove godine, svetska turistička organizacija UN promoviše vrednosti i potencijale turizma porukom "Održivi turizam - instrument za razvoj".

Turizam je danas treća po veličini izvozna industrija u svetu posle hemikalija i goriva. Samo prošle godine je 1,235 miliona putnika prešlo međunarodne granice u jednoj godini. Do 2030. godine, ovaj broj će se povećati od 1,2 milijarde do 1,8 milijardi.

"Vi možete predstavljati promenu koju želite da vidite na svetu. Vi možete biti ambasador za bolju budućnost. Putuj, uživaj i poštuj. Srećan Svetski dan turizma", poručio je generalni sekretar Svetske turističke organizacije UN Taleb Rifai.

Srbija, iako beleži napredak turizma, nije ni blizu iskoristila svoje turističke mogućnosti. Međutim, i te kako postoji svest o značaju ove industrije, pa će se ovaj dan obeležiti i kod nas.

U okviru Svetskog dana turizma biće organizovane manifestacije širom Beograda. Jedna od njih je Skadarlijska promenada, u okviru koje će biti muzički i plesni program, revija šešira, obilazak kuće Đure Jakšića, a biće i gostujućih pesnika i znamenitih ličnosti.

Foto: elenathewise /depositphotos
Foto: elenathewise /depositphotos

Na Kalemegdanskoj tvrđavi će biti slobodan ulaz u Sahat-kulu i Kulu Nebojša. Vojni bunker i Veliki barutni magacim, kao i Rimski bunar će, takođe, biti otvoreni za posetioce. U Stambol-kapiji biće organizovane radionice o izradi starih mapa i maketa jedrenjaka.

Biće organizovan obilazak nekoliko značajnih znamenitosti poput Kosančićevog venca, Kule Gardoš, jer Svetski dan turizma, po datumu, pripada i Danima Evropske baštine.

U Belom dvoru svečano će se dodeliti nagrada "Turistički cvet" koja se dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih odluka i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji.

Turizam ne predstavlja samo odlazak u tuđu zemlju i upoznavanje tuđe kulture, turisti bi trebalo, gde god da odu, da budu "ambasadori" svojih zemalja i da na taj način druge upoznaju sa našim lepotama, da ih razuvere os prihvaćenih stereotipa i da ostave utisak kulturnih, dobronamernih i emancipovanih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu