Šid - Kultura - B92 Lokal

Šid svečano obeležio 127 godina od rođenja Save Šumanovića

Galerija slika "Sava Šumanović", po tradiciji svake godine obeležava dan rođenja velikog srpskog slikara. U ambijentu na koji su Šiđani izuzetno ponosni, među velikim delima Šumanovića, obeležena 127. godišnjica od rođenja jednog od najznačajnijih slikara dvadesetog veka.

Izvor: Sremskomitrovački portal Šid
Podeli
Foto: Shutterstock/Dalibor Ogrizovic
Foto: Shutterstock/Dalibor Ogrizovic

Ovaj Savin rođendan obeležilo je predavanje istoričarke umetnosti Marije Pokrajac, a tema je bila "Savini modeli – Kiki i Ema", navodi se na Sremskomitrovačkom portalu.

Dva značajna modela koja nas gledaju sa Savinih slika Marija Pokrajac je predstavila na jedan uzbudljiv način povezujući ulogu žene krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina prošlog veka, sa emancipacijom, traženjem načina da se obezbedi egzistencija, pa sve do "male crne haljine" Koko Šanel koja je bila revolucionarka u svetu mode.

Kiki je bila crnka i Francuskinja, Ema Slovenka o kojoj se malo zna. Kažu da je pevala u jednoj kafani u Šidu i da je trebalo dosta vremena da je Sava ubedi da mu bude model.

Kiki je bila oličenje žene koja traži "svoje mesto pod Suncem", obilazeći mesta na Monparnasu, gde su se okupljali umetnici. Čudesna Kiki je napisala i memoare "Kiki sa Monparnasa", a čuveni Ernest Hemingvej je napisao predgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.