Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Preduzete sve mere na sprečavanju poplava u Novom Pazaru?

Grad Novi Pazar i Štab za vanredne situacije učinili su sve u smislu preventivnog delovanja kako bi se zaštitili građani i njihova imovina, navodi se u zaključku izveštaja Štaba o postupanju tokom poplava u januaru ove godine.

Izvor: Beta Novi Pazar
Podeli
Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ bg
Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ bg

U dokumentu, koji će razmatrati Skupština Novog Pazara na idućoj sednici, piše i da je na teritoriji tog grada 18. i 19. januara palo 38 litara kiše više nego 1979. godine, kada je, kako je ocenjeno, ceo grad bukvalno bio potopljen.

"Činjenica da je u januarskoj poplavi štetu pretrpelo samo nekoliko objekata koji su se nalazili uz samo rečno korito ukazuje na to da je značajan preventivni rad koji je Grad preduzeo na polju zaštite od elementarnih nepogoda zapravo dao rezultate", piše u izveštaju.

Navedeno je i da su u poplavama živote izgubila dvojica građana Novog Pazara, koji su se utopili u Trnavici, zbog čega Štab izražava ogromno žaljenje i saučešće porodicama nastradalih.

Pored opisa stanja reka koje protiču kroz Novi Pazar pre poplave, u izveštaju se navode mere koje je Štab preduzeo, a nakon što je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje o obilnim padavinama u ovom delu zemlje.

Štab navodi da je dao nalog da se, pored javnih preduzeća, angažuju još četiri privatne kompanije na izvođenju "hitnih prevenitvnih i operativnih mera na čišćenju i produbljivanju rečnih korita i antierozivnih brana". Međutim, u izveštaju ne piše da li je i gde vršeno čišćenje i produbljivanje korita i antierozivnih brana pre padavina.

Nakon poplava, Štab je formirao četiri komisije za procenu štete izazvanu izlivanjem reka i bujičnih potoka.

Utvrđena šteta na poljoprivrednim dobrima - zemljištu, zasadima, plastenicima, je blizu 10,7 miliona dinara, a na putnoj infrastrukturi oko 21,7 miliona dinara. Komisija je utvrdila štetu prve kategorije na dve kuće, tri pomoćna poslovna objekta, dok je kod 13 prijavljenih stambenih objekata utvrđeno plavljenje pomoćnih prostorija i podruma.

U izveštaju je navedena i pomoć "Srbijavoda" u vidu 16.000 vreća za pesak i 140 kubika peska, kao i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova koji je obezbedio 3.000 vreća za pesak.

Pomoć je uputila i kompanija "Novi Pazar put" koja je donirala 100 tona peska i 500 tona iberlaufa vrednosti preko 278.000 dinara, dok je Vojska Srbije ustupila dve cisterne sa pijaćom vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.