Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Ovo su vredna braća odlikovana od strane predsednika Srbije: Imaju najveće stado na Balkanu FOTO

Da se vredan i pošten rad uvek isplate na svom ličnom primeru pokazali su stočari sa Peštera.

Izvor: RINA Novi Pazar
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Braća Kurtagić nisu napustili svoje porodično ognjište nego su se uhvatili sa surovim uslovima i postali vlasnici najvećeg stada ovaca na Balkanu. Seladinu Kurtagiću povodom Dana džavnosti orden je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti stočarstva.

"Ova nagrada nam puno znači, još kada vam uruči predsednik države to priznanje nema cenu. Kao najbolji stočari u državi dobili smo priznanje, koje je nam je uručeno. Ovo je prvi put u istoriji da se odlikuje neko iz Sjenice, i to da ga odlikuje presednik lično. Nismo samo mi srećni već svi u našem kraju. Veliku zahvalnost ne dugujemo samo Vladi Srbije i predsedniku nego i Ministarstvu poljoprivrede", rekao je za RINU Seladin.

Vredni stočari nisu se pokajali u nameri da naprave veliku farmu i svoju čeljad na taj način prehrane. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo neverovatnu brojku od preko 1.000 grla. Pešter je nepristupačan teren, pa su se mnogo mučili ali na kraju su, uz veliki trud i prvenstveno slogu u tome uspeli.

"Sagradili smo veliki tor gde može stati trećina grla, i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstva. Gradimo senjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš, i to nam je sledeći cilj. Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe", rekao je Saladin.

Foto: RINA
Foto: RINA

Njihovi verni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Prodaja ide "kao alva", a najviše se traže čist sir, mleko i kajmak. To su najjači aduti ovih stočara koji vredno rade na tromeđi tri države. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne beže od teških poslova na imanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.