Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Ova banja ima najvrelije izvore u Srbiji: Po lečenju mišićnih bolesti joj nema ravne

Tri kilometra od Novog Pazara se nalazi banja sa 14 izvora hipertermalne vode, čija temperatura dostiže i do pedeset stepeni Celzijusa! Apartmana u gradu ima mnogo, ponuda je veoma raznovrsna, ali solidnog smeštaja ima već za 17 evra. Novopazarska banja je jedna od najposećenijih banja u Srbiji jer joj po lečenju mišićnih i neuromišićnih bolesti nema ravne.

Izvor: Blic / Nada Matić Novi Pazar
Podeli
Foto: shutterstock, Budimir Jevtic
Foto: shutterstock, Budimir Jevtic

Novopazarska banja je smeštena na severozapadnim padinama planine Rogozne, a grle je još i Kopaonik i Golija. Svrstava se u banjsko i klimatsko lečilište jer ima nadmorsku visinu preko 500 metara. Od Novog Pazara, po kojem je i dobila naziv, udaljena je oko 3 kilometra, a dobro je povezana sa Kosovskom Mitrovicom i Kraljevom, kao i sa ostalim delom Raškog okruga. Od Beograda je udaljena oko 280 kilometara.

Slavu nosi još iz antičkog vremena, a rimska kupatila su dala poseban pečat. Kasnije su njene lepote koristili Turci, gradeći hamame, ali i prva prenoćišta za korisnike kupatila, odnosno karavanseraje. Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti je izgrađen nakon Drugog svetskog rata, kada je počelo ponovno ulaganje u ovu banju.

Cena smeštaja u Novom Pazaru

Većina posetilaca Novopazarske banje smeštaj iznajmljuje u Novom Pazaru, dok u samom lečilištu uglavnom borave pacijenti radi primanja terapije.

Ponuda u gradu je zaista bogata. Apartmana ima dosta na raznim stranicama na internetu, a posebno na Instagramu. Cene se kreću već od 17 evra, a prosečna cena je oko 30 evra. Na primer, prenoćište u jednom manjem pansionu košta 20 evra. Moderno opremljen apartman možete iznajmiti i za 24 evra, a vlasnik je naveo i mogućnost besplatnog parkinga.

Dva gosta jedan apartman u centru grada ovog vikenda mogu iznajmiti za 30 evra, a ukoliko žele i doručak, potrebno je da doplate još 8 evra, stoji na jednoj oglašivačkoj stranici. Cena smeštaja u modernim i luksuznije opremljenim objektima se kreće od 40 evra pa naviše. Čak celu kuću u blizini Novopazarske banje možete iznajmiti već od 50 evra.

Lečenje u Novopazarskoj banji

Novopazarska termomineralna voda i peloid po svom hemijskom sastavu spadaju u kategoriju sumporovitih kiselih hipotermi. Preciznije, u njen sastav ulaze natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i brojni druge materije.

Specijalna bolnica za lečenje mišićnih i neuromišićnih bolesti „Novopazarska Banja“ svrstava se među vodeće rehabilitacione centre u Srbiji, a terapijske procedure sprovode najveći stručnjaci i to na najmodernijim aparatima.

Ovde se uspešno tretiraju stanja posle moždanog udara, kožne bolesti, razni oblici reumatizma (hronični degenerativni, vanzglobni, zapaljivi), problemi sa kičmom (išijas), sportske povrede, ženske ginekološke bolesti (sterilitet, upale). Stanja nakon preloma kostiju i nakon hirurških intervencija, takođe su indikativna, a Novopazarska banja je najviše poznata po uspešnosti lečenja neuroloških oboljenja (neuralgije, oboljenja centralnog ili perifernog nervnog sistema).

Atrakcije u okolini Novopazarske banje

Kada se pomisli na odmor u nekoj banji, prva asocijacija jesu umirujuće kupke i bazeni, ali i šetnja i boravak na čistom vazduhu. Ipak, mnogima je važno da imaju i nadogradnju tog doživljaja u vidu upoznavanja sa kulturno-istorijskom zaleđinom mesta. U tom kontekstu, Novopazarska banja ima toliko toga da ponudi jer je Raška oblast prava riznica.

Prva u moru preporuka za posetu ovoj banji u Srbiji su svakako građevina pod UNESCO zaštitom, odnosno čuveni manastiri Đurđevi Stupovi, zatim i manastiri Sopoćani i Petrova crkva u Rasu. Stari Ras i Stari Jelač ne treba zaobići. Vredi videti i Altum –alem džamiju iz šesnaestog veka, zidine turskog grada, kao i drevni han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.