Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Novina za novopazarski Dom zdravlja – terensko vozilo

U okviru projekta prekogranične saradnje pod nazivom ”Important – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori”, novopazarski Dom zdravlja dobio je terensko vozilo za obavljanje preventivnih pregleda na terenu.

Izvor: sandzakhaber.net Novi Pazar
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/OgnjenO
Ilustracija: Shutterstock/OgnjenO

Nosioci projekta, koji se realizuje od decembra prošle godine, na konferenciji za novinare istakli su značaj preventivnih pregleda i poručili građanima da više vode računa o reproduktivnom zdravlju, prenosi portal Sandžak Haber.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Mirsada Ličina rekla je na konferenciji za novinare da je do sada obavljeno 70 terenskih pregleda. Ističe da će se, uz novo vozilo i opremu koja tek treba da stigne, povećati broj i kvalitet terenskih pregleda, koji su, kako naglašava, namenjeni prvenstveno ženama kojima je Dom zdravlja teže dostupan.

"Svi ovi pregledi se sprovode u cilju unapređenja kvaliteta i podizanja nivoa svesti ovakvih grupacija žena o značaju preventivnih pregleda i unapređenju kvaliteta života. Akcenat je na ženama kojima je Dom zdravlja teško dostupan, ili koje zbog invalidnosti ne mogu da dođu do Doma zdravlja”, izjavila je doktorka Ličina.

"U okviru projekta prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore, osim terenskog vozila planirana je i nabavka medicinske opreme, kao što je mobilni ultrazvučni aparat, kojom će se u značajnoj meri unaprediti kvalitet preventivnih pregleda na terenu", ističe koordinator projekta Important Samir Kačapor. Zahvalivši donatorima iz Evropske unije i Vladi Srbije Kačapor je pozvao sve građane, prvenstveno građanke sa ovih prostora, da nađu vremena za preventivne preglede.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja za finansijske poslove Muamer Delimeđac naglašava da je realizacija ovog važnog projekta omogućena u najevećoj meri zahvaljujući sredstvima Evropske unije i vlada Srbije i Crne Gore. Delimeđac ističe da od ukupne vrednosti projekta u iznosu od 350 hiljada evra, Evropska unija finansira 250 hiljada evra.

Projektom prekogranične saradnje koji ima cilj unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja, i podizanje nivoa svesti stanovništva o značaju prevencije i zdravih stilova života, u Srbiji je predviđeno 250 preventivnih pregleda dojke, i isto toliko preglegleda grlića materice. Takođe, planirana su i edukativna predavanja u seoskim ambulantama, kao i anketa o zdrvastvenim navikama stanovništva na terenu, kako bi buduća strategija u realizaciji prevencije opakih bolesti na ovim prostorima bila što uspešnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.