Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Novi Pazar: Rekonstrukcija kule Motrilje uskoro počinje

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji kule Motrilje počeće narednih dana, a u budućnosti će biti revitalizovani i drugi kulturno-istorijski spomenici u Novom Pazaru, najavili su danas predstavnici lokalne samouprave.

Izvor: sandzakpress.net Novi Pazar
Podeli
Foto: Pecold/Shutterstock
Foto: Pecold/Shutterstock

Direktor Regionalne turističke organizacije Sandžaka, koja je bila nosilac projekta obnove jednog od simbola Novog Pazara, Haris Gegić rekao je da je konzervatorsko-restauratorski projekat Kule motrilje od izuzetnog značaja za promociju i turizam grada.

“Naša najveća želja bila je da se ovaj objekat zaštiti od propadanja, da se saniraju krov i ulaz, restauriraju fasade, a unutrašnjost osigura i obezbedi za nove, atraktivne sadržaje. Taj sadržaj neće remetiti postojeće stanje Kule već će samo doprineti modernijem ambijentu”, kazao je Gegić.

On je dodao da će rekonstrukcija Motrilje biti primer kako treba čuvati kulturnu baštinu Novog Pazara, uz mere zaštite i poštovanje zakona.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najavio je da će posle radova na zgradi Narodne biblioteke “Dositej Obradović” i rekonstrukcije Motrilje, u sklopu Novopazarske tvrđave biti obnovljena Kula džephana i izgrađena letnja pozornica, prenosi sandzakpress.net.

“Novopazarska tvrđava biće muzej na otvorenom. Želimo da sačuvamo kulturno-istorijske spomenike za buduće generacije, a rekonstrukcija ovih objekata doprineće i razvoju turizma”, rekao je Biševac.

Na naše pitanje šta će biti sa sanacijom Bezistana, južnog bedema Tvrđave, ali i Hamama u Staroj čaršiji, Biševac je rekao da se na tome radi.

“Sanaciju Bezistana ometaju nerešeni pravno-imovinski odnosi. Pokušavamo sudskim putem da rešimo taj spor, a kada bude završen krenućemo u rekonstrukciju. Za Hamam je potpisan sporazum, Grad je ispoštovao naše obaveze, izdali smo dozvole, sada čekamo da se reše problemi na relaciji Islamske zajednice Turske i Islamske zajednice u Srbiji, koja je vlasnik tog objekta”, istakao je Biševac.

Rekonstrukciju Motrilje finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 22,7 miliona dinara, a posao je poveren kompaniji “Koto” iz Beograda, kojoj će pomagati firma “Krov” iz Novog Pazara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.