Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Novi Pazar: Poznato kada će nova toplana na biomasu biti u funkciji

U Novom Pazaru je u toku izgradnja toplane na biomasu.

Izvor: Anadolu Agency (AA), TV Prva Novi Pazar
Podeli
Ilustracija: Martin Mecnarowski/Shutterstock
Ilustracija: Martin Mecnarowski/Shutterstock

Tim kapitalnim projektom ovaj grad, nakon opština Priboj i Mali Zvornik postaje prvi veći grad u Republici Srbiji koji će toplanu na mazut zameniti toplanom koja će koristiti ekološka goriva, biomasu i gas, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovih dana počela je izgradnja glavnog toplovoda, radovi se sprovode na ugradnji kotlova, dimovodnih kanala i automatizaciji podstanica.

Za gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, toplana na biomasu je kapitalni projekat i rešenje problema u oblasti energetike i životne sredine.

"Izgradnja toplane na biomasu višestruko je značajna. Najpre se njena važnost ogleda u tome da će se prestati sa korišćenjem mazuta i preći na ekološki prihvatljive energente. Uprkos rastu cena energenata na tržištu, nova toplana će zadržati trenutne cene proizvodnje i isporuke toplotne energije korisnicima, omogući će se sigurno snabdevanje korisnika, uprkos širenju mreže i novim priključcima. Ono zbog čega sam posebno srećan je da će se rešiti gorući problem zagađenosti vazduha, iz nove toplane značajno, gotovo na minimum će se smanjiti emisija štetnih gasova. Izgradnjom nove toplane u industrijskoj zoni, rešava se problem centralne toplane koja je bila locirana u samom centru Novog Pazara", rekao je Biševac za AA.

Izgradnju toplane na biomasu prate i radovi na drugim projektima, a udruženo ih izvode strane i lokalne kompanije.

"Toplotna energija korisnicima centralnog grejanja u Novom Pazaru isporučivala se od ujutru do uveče, kada je temperatura izuzetno niska, grejali bi se domovi Novopazaraca i nešto duže, bez dodatnih troškova za građane. Režim rada nove toplane biće 24 časa. Biomasa je ekološki obnovljivo gorivo, mi ga imamo u našem okruženju. Cilj nam je da lokalne firme budu angažovane na sakupljanju biomase, odnosno sečke. To su energenti koji su jeftiniji od mazuta. Projektom se predviđa izgradnja nešto manje od 2 kilometra nove toplovodne mreže i rekonstrukcija postojeće i ti radovi su u toku. Izgradnjom toplane na biomasu povećavaju se i kapaciteti daljinskog grejanja, sa 100 na 240 hiljada kvadrata", dodao je Biševac.

Glavni i prateći projekti izgradnje toplane na biomasu vredan je nešto više od sedam miliona evra. Milion evra je grant Vlade Švajcarske a ostala sredstva obezbeđena su kreditom nemačke razvojne banke KfW.

Plan je da toplana na biomasu u Novom Pazaru sa radom počne ove grejne sezone, 15. oktobra. ​​​​​​​

Kulturni centar – prva javna ustanova u Novom Pazaru koja će biti u potpunosti energetski efikasna

Kulturni centar Novi Pazar dobiće termičku fasadu, a biće rekonstruisan i krov.

Nakon prelaska na biomasu i ukidanjem toplane na ugalj ta ustanova kulture postaje prva javna ustanova u Novom Pazaru koja će u potpunosti biti energetski efikasna.

Opširnije o tome, ali i brojnim drugim projektima ove ustanove – u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.