Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Novi Pazar dobija komunalnu miliciju?

Skupština Novog Pazara razmatraće na sutrašnjoj sednici odluku o formiranju Komunalne milicije koja će delovati kao posebna organizaciona jedinica lokalne samouprave, saznaje radio Sto plus.

Izvor: Radio Sto plus Novi Pazar
Podeli
Foto: Depositphotos,ollirg06
Foto: Depositphotos,ollirg06

Milicija će imati zadatak da održava komunalni red, sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta u lokalnoj samoupravi Novog Pazara predviđeno je da Odeljenje komunalne milicije ima načelnika i 15 milicajaca.

U Gradskoj upravi je Radiju sto plus rečeno da će konkurs za izbor kandidata biti raspisan ubrzo nakon usvajanja odluke u Skupštini, a da će posle toga oni biti upućeni na obuku u Centar za obuku policije u Sremskoj Kamenici.

Planovi o formiranju komunalne, tada, policije u Novom Pazaru pojavili su se još 2010. godine. Konkurs za odabir kandidata bio je raspisan 2011. godine, ali je poništen zbog toga što je obuka otkazana.

Drugi konkurs raspisan je u aprilu 2012. godine, ali ni nakon njega kandidati nisu otišli na predviđenu tromesečnu obuku, navodno, jer Ministarstvo finansija nije dalo dozvolu za njeno formiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.