Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Nije konačna cifra: Poplave napravile Novom Pazaru štetu od 130 miliona dinara

Gradske komisije koje utvrđuju štetu od nedavnih poplava u Novom Pazaru podnele su izveštaj u kom je navdeno da je načinjena šteta u iznosu od 129,74 miliona dinara, rekao je za Tanjug rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Novog Pazara Ismail Dupljak.

Izvor: Tanjug Novi Pazar
Podeli
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

On je naglasio da komisije još uvek rade i da nije u pitanju konačna cifra.

"Situacija u gradu je mirna, reke su se povukle u svoja korita i stručne službe sada obilaze lokacije, tako da ćemo tek videti koji je konačan zbir u Novom Pazaru", kaže Dupljak.

On je istakao da se nikada do sada nije desilo da svih pet reka koje se nalaze na teritoriji grada nadođu, a sve one su, kaže, jake u vreme velikih kiša. Uz sve to, dodaje, nadošli su bujični potoci na teritoriji celog grada koji su poplavili poljoprivredno zemljište.

"Sreća je što je Grad u proteklih 12,13 godina napravio 13 antierozionih brana i one su primile velike količine vode i spasile grad većih posledica. Ojačana su korita reka Raška, Josanica i jednim delom Trnavica i to je u velikoj meri spasilo grad od katastrofe, jer je prema procenama Hidrometereološkog zavoda palo oko 130 litara kiše po kvadratnom metru za 30 sati", navodi Dupljak.

Što se tiče oštećenih objekata, Dupljak kaže da nije bilo većih oštećenja na stambenim objektima u gradu, već su u nekim kućama poplavljene podrumske prostorije usled pozemnih voda, a došlo je i do izlivanja kišne i fekalnea kanalizacije, što je, kaže, normalno s obzirom na količinu kiše

"Oštećeni su seoski putevi, mostovi na seoskim putevima, propusti, obale reka, komunalni objekti koji se nalaze uz obalu reke. Oštećeni su nasipi u toku reke Raške, gde je poplavljen značajan deo poljoprivrednog zemljišta, kao i nekoliko privatnih firmi", naveo je Dupljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.