Novi Pazar - Društvo - B92 Lokal

Besplatan polučasovni parking

Besplatan parking i to u trajanju od pola sata dostupan je svima u Novom Pazaru.

Izvor: RTV NP Novi Pazar
Podeli
Foto: Shutterstock/Rozhnovskaya Tanya
Foto: Shutterstock/Rozhnovskaya Tanya

Jutarnje, popodnevne i večernje gužve svakodnevica su kod jednog od vrtića Predškolske ustanove "Mladost". Gužve stvaraju vozači, roditelji koji u jutarnjoj smeni dovode decu u tu ustanovu, a onda i kasnije tokom dana, navodi RTV NP.

"Najveće su gužve ujutru. Takođe i poslepodne ali i uveče kada roditelji dovode ili dolaze po decu. To nam stvara velike probleme. Ometa se odvijanje saobraćaj. Teško je i za vozače i za pešake. Svi su ugroženi ovde. Deca, roditelji, sami prolaznici", kaže direktorka PU "Mladost" Sabina Hoćanin.

Kako bi rešili ovaj problem, nadležni iz PU Mladost, Komunalne milicije i parking službe omogućili su besplatan polučasovni parkirang roditeljima, ali i svim ostalim vozačima i to na parkingu ispred dvorane Pendik koja se nalazi pored samog vrtića. Očekuju da će na ovaj način gužve biti manje i osigurana bezbednost pešaka, naročito dece.

"Roditelje smo obavestili posredstvom viber grupa. Istakli smo i obaveštenja. Pola sata je sasvim dovoljno da se parkiraju dok dovedu ili uzmu dete", objašnjava Hoćanin.

Bezbednost dece prioritet

Komunalna milicija nije delovala represivno. Građane su usmeno upozoravali i upućivali na obližnji parking.

"Mi smo i do sada upućivali građane da koriste parking kod Pendika. Nismo izricali kazne. Verujemo da će biti dobar odziv građana i da će korisiti mogućnost besplatnog polučasovnog parkiranja", kaže načelnik Komunalne milicije Imer Jahović.

Beplatan polučasovni parking mogu koristiti svi građani.

Bezbednost učenika u saobraćaju, prvenstveo mališana i njihovih roditelja prioritet je koji je okupio inicijatore ove ideje, kaže za RTV Novi Pazar direktor JKP "Parking servis", Nermin Ljajić.

"Nema vremenskog ograničenja kada neko može iskoristiti tih pola sata. Parking radi tokom celog dana. Podsećam da je pokriven video nadzorom i obezbeđen. Otvoren je za sve, ne samo za roditelje dece koja pohađaju vrtić", objašnjava Ljajić.

Nadležni očekuju da će ovakva inicijativa dati rezultate.

Inače, saobraćajna signalizacija u toj ulici upozorava voozače da je zadržavanje i parkiranjenedozvoljeno. Istovremeno, obaveštenja o mogućnosti korišćenja polučasovnog besplatnog parkinga istaknuta su na više mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.