Leskovac - Servisne informacije - B92 Lokal

Dva od tri kotla u toplani Dubočica prešla na gas

Pet meseci posle ugradnje dva kombinovana gorionika u toplani Dubočica u istoimenom naselju u Leskovcu, od danas ona rade na gas, do kraja godine i treći će koristiti ovaj energent, a početkom naredne godine svi gorionici u sve tri toplane preći će na gas.

Izvor: JuGmedia/M. Ivanović Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/Ambiento
Foto: Shutterstock/Ambiento

Ovo je obećao direktor JP Toplana Leskovac Tomica Jovanović, koji je kazao da je u Dubočici reč o novim gorionicima koji mogu da rade na gas i na mazut, kapaciteta 10,5 megavata, s kotlovima od 6,5 megavata, prenosi JuGmedia.

"Juna meseca ugrađena su dva nova gorionika, kombinovana za korišćenje mazuta i gasa, a sada nakon pribavljenih svih dozvola i ovlašćenih servisera, došlo je vreme za puštanje u rad na ovaj ekološki prihvatljivi energent u ovoj kotlarnici. Onaj kotao gde nije zamenjen gorionik, kreće njegova demontaža i do kraja godine stiže potpuno novi gasni kotao, jačine 10,8 megavata, koji će biti instaliran na tom mestu. On će biti znatno većih gabarita od ovih sa 6,5 megavata", kazao je Jovanović.

U Leskovcu su još dve toplane – Zvezda i toplana u centru, u podrumu zgrade S17, koja ima tri kotla na mazut od po tri megavata. Jovanović kaže da će do zamene tih kotlova doći posle izmeštanja na drugu lokaciju pošto gas ne sme biti u podrumu.

"Što se tiče toplane Zvezda, tamo već imamo jedan gasni kotao jačine 10,8 megavata, koji je u funkciji i radi. Nabavljen je još jedan kotao. Trebamo da završimo nabavku još opreme i ja se nadam da će za sledeću grejnu sezonu biti potpune gasifikacije svih toplana", kazao je direktor Tomica Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.