Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

U Leskovcu povećane cene parkinga za više od 50 odsto

Preduzeće "Metroparking jug" Leskovac donelo je odluku da poveća cene parkiranja u prvoj zoni sa 27 na 40 dinara, odnosno poskupljenje od 48 odsto, i u drugoj zoni povećanje od 63 odsto, a gradski većnici su danas odobrili minimalno korigovanje cena.

Izvor: Jugmedia/E. Mladenović Leskovac
Podeli
Ilustracija/Foto: merrymuuu/Shutterstock
Ilustracija/Foto: merrymuuu/Shutterstock

Parkiranje u prvoj zoni ubuduće će koštati 33 dinara po satu, a u drugoj zoni 27 dinara.

Univerzalna parking karta, tačnije dnevna karta od 100 dinara povećana je na 150, a "Metroparking jug" tražio je danas povećanje za 80 odsto što, kako su obrazložili, "zvuči puno, ali imajući u vidu da se naša dnevna karta odnosi na ceo grad, a u ostalim gradovima se odnosi samo na jednu zonu smatrali su da nije mnogo", piše Jugmedia.

Parking karta za celodnevno parkiranje za mesec dana za fizička lica

Stanarska karta, od dosadašnjih 275 biće povećana 300 dinara, a rezervisano parking mesto sa 3.600 na 5.000 dinara.

Zastupnik ovog preduzeća, Milica Ivković obrazložila je da Leskovac ima najeftiniji parking u Srbiji i da cene nisu korigovane od 2009. godine za pojedine usluge, a za usluge naplate nepropisno parkiranja vozila nisu menjane od 2013. godine kada su smanjene.

"Tako da je to dug period u kojem nikakva korekcija nije bila, a za to vreme svi troškovi su se znatno povećali, najveća povećanja bili su troškovi štampe koji su 2009. godine preko 200 odsto povećani, a ostalo povećanje jeste cena rada koja se povećala za 100 odsto. Možete sada videti, prevoz radnika, gorivo, ulje, tako da želja koju smo mi imali, odnosno prema načelu dovoljnosti, neophodno nam je ovo povećanje, zbog toga smo doneli odluku, smatrali smo da povećanje od 48 odsto u prvoj zoni i 63 odsto u drugoj zoni nije toliko veliko imajući u vidu da je naš grad jedini koji nema ekstra zonu gde je, svi znate u drugim gradovima odstoje i u kojima je ograničeno parkiranje na jedan sat ili su naredni sati duplo ili trostruko", objasnila je Ivković.

"Ostala povećanja su bila 30 odsto za stanarsku kartu i 50 odsto za rezervisano parking mesto koje samo ću obrazložiti da je u Nišu više za 20.000 dinara, međutim imajući u vidu načelo pristupačnosti i mogućnosti naših građana spremni smo da prihvatimo date cene nadležnih organa koje su znatno niže iako smatramo da je odstojala osnova za većim povećanjem", dodala je Ivković.

Gradonačelnik Leskovca obratio se nakon izlaganja i rekao da ovo preduzeće duguje gradu ne baš tako malu sumu, zamolio ih da to oduže i da u toku ove godine ispune obećanje koje su dali, a to je da izgrade parking prostor u vrednosti od milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.