Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

Poskupele i pogrebne usluge: Za sahranu u Leskovcu preko 8.000 dinara bez PDV i sveštenika

Posle poskupljenja vode, grejanja i odvoza smeća, većnici grada Leskovca odobrili su danas povećanje nekoliko komunalnih usluga, među njima su i održavanje groblja za 20 posto, cene sahranjivanja, ali i usluge dimničara za 25 posto.

Izvor: JuGmedia/M. Ivanović Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/Milos Momcilovic
Foto: Shutterstock/Milos Momcilovic

Usluge sahranjivanja od strane JKP Komunalac Leskovac ubuduće će koštati 8.234,23 dinara, što je 20 posto povećanje u odnosu na poslednje od 2015. godine, a na ovu cenu treba dodati i usluge sveštenstva, piše Jugmedia.

Sve cene su bez PDV-a.

Direktor ovog preduzeća Vladimir Sinadinović rekao je da su te usluge niže od prosečnih na nivou Srbije koje iznose 9.478 dinara, u Kruševcu 8.200, bez prevoza pokojnika.

"Što se tiče pogrebnih usluga, i tu smo najniži sa cenama u Srbiji. Ja sam pronašao podatak da je jedino Kruševac od gradova sličnih veličini Leskovca, cela sahrana iznosi tamo 8.200 dinara, ali u cenu koštanja njihove usluge ne spada prevoz posmrtnih ostataka specijalizovanim vozilom. Ovo povećanje cena usluga će doprineti nastavku finansijske stabilnosti poslovanja Komunalca", kazao je Sinadinović.

U tih 8.234,23 dinara, pored prevoza posmrtnih ostataka, ulaze i sledeće usluge: iskop grobnog mesta, upotreba kapele, specijalnih kolica i zarade četiri kvalifikovana radnika.

Što se tiče održavanja groblja, cene su takođe porasle za 20 posto, pa će se sada plaćati 7,76 dinara mesečno po kvadratu grobnog mesta, a za površinu od devet kvadrata 69.84 dinara.

Za 25 posto skočila je i cena dimnjačarskih usluga i ona iznosi 36.35 dinara po dimnom kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.