Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

Još jedan korak saradnje s Mađarskom u Leskovcu: Otvoren Info punkt

U prostorijama Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga u četvrtak je otvoren Info punkt Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, zahvaljujući Memorandumu o saradnji između pomenutog komiteta i Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Izvor: B92.net Leskovac
Podeli
Foto: Grad Leskovac
Foto: Grad Leskovac

Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima i drugi brojni gosti.

U četvrtak je rečeno da je otvaranje kancelarije Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske rezultat odlične saradnje privrede Srbije i Mađarske i da je robna razmena naše dve zemlje za deset meseci ove godine iznosila milijardu i 867 miliona evra, i da će u narednom periodu biti veća.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poželeo je gostima dobrodošlicu u grad Leskovac i rekao kako je ovaj grad postao dobro područje gde investitori stalno dolaze.

"Grad Leskovac je prvi grad u Srbiji koji je po 4. put dobio BFC sertifikat sa procentom ispunjenosti 96,33%, što znači pozitivno poslovno okruženje za strane investicije.Leskovac je postao jedno dobro područje gde strani investitori rado dolaze. S obzirom na to da je to centar Jabalaničkog okruga i da smo administrativni centar, pozivam vas da, kada imate vremena, zajedno sa ekselencijom posetimo fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu gde je već investirano preko 20 miliona evra, s obzirom na to da već to radite u opštini Lebane, kao i mađarsku firmu, koja je jedna od prvih uspešnih privatizacija u Leskovcu, gde proizvode jedan od najkvalitetnijih sireva, odnosno kačkavalja", kazao je gradonačelnik Leskovca, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave Grada.

U ime domaćina obratio se direktor komore u Leskovcu, Goran Jović i rekao kako ovaj projekat stvara nove mogućnosti za dolazak mađarskih investitora.

"Zadovoljstvo je što se danas nalazimo u društvu istaknutih ljudi, i što je posle nepunih mesec dana, nakon potpisivanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa PK Mađarske i gospodinom Galambašom, upriličen ovaj susret i otvaranje kancelarije koja će biti punkt mađarske Privredne komore za zemlje Zapadnog Balkana gde ovog trenutka ulaze Srbija i Severna Makedonija. Želim da izrazim veliku zahvalnost našem ambasadoru, gospodinu Todorovu koji nam je mnogo pomogao oko kontakta i koji je danas ovde da bi nam dao podršku. Velika je čast što se kancelarija otvara u našem gradu, zahvaljujem se i gradonačelniku Cvetanoviću zbog podrške u realizaciji ovog projekta. Saradnja između Mađarske i Srbije nikada nije bila bolja, a otvaranje ove kancelarije je prilika da zajednički realizujemo projekte u našem regionu i otvorimo vrata za još mađarskih investitora", kazao je Jović.

Atila Galamboš je rekao da je veoma srećan što je danas u Leskovcu i da se u gradi na jugu Srbije nalazi među prijateljima.

"Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta. Poslednjih godina bilateralna saradnja i odnosi i Mađarske i Srbije su sve bolji i bolji. Naš zadatak je da ispunimo sve ono što podrazumeva sporazum, zato je od velike važnosti naša odlična saradnja. Saradnja između regionalnih komora je važna jer rad našeg Komiteta obuhvata šest država i moj zadatak je bio da nađem teritoriju sa koje ćemo početi rad, a ova lokacija je na veoma geografski povoljan položaj zbog suseda u Severnoj Makedoniji što je dovelo do mogućnosti da radimo svi zajedno. Realizacija ovog projekta je bila svrstana među prva tri koja smo planirali da započnemo. Prva faza je pripremna nakon čega počinjemo sa sprovođenjem. Ovde smo da istražimo i druge mogućnosti, i da uz upotrebu info punkta razgovaramo sa manjim i srednjim preduzećima. Uskoro ćemo organizovati dolazak predstavnika mađarskih kompanija u Leskovac i očekujemo dolazak leskovačkih", izjavio je Galamboš.

Ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, dr Ivan Todorov izrazio je svoje uverenje o tome kako ovaj projekat predstavlja novu fazu u boljoj saradnji dve zemlje.

"U svakom segmentu smo potpisali bilateralne ugovore koji otvaraju mogućnost za ovu vrstu saradnje. Ovom prilikom hteo bih pre svega da se zahvalim gospodinu Joviću, jer je on rekao da mi nismo siromašni, nego nedovoljno iskorišćeni. Imajući u vidu motiv koji ima Privredna komora na čelu sa Vama, očekujem izuzetno dobre rezultate, a ujedno i odličnu volju mađarske strane, zato Vam čestitam da ste nakon mesec dana od potpisivanja ugovora organizovali rad kancelarije, zaista samo da očekujem optimistički i veliki uspeh. Čestitam Vam još jednom i želim mnogo uspeha u radu, a Mađarska i Srbija, kao dve ozbiljne zemlje, pridaju veoma veliki značaj regionalnoj saradnji, kako Mađarska u svojoj zemlji, tako i Srbija, tako da se nadam da će ovo biti još jedan pokretač regionalne saradnje", kazao je on.

Čila Gencel, treći sekretar ekonomske kancelarije u ambasadi Mađarske rekla je kako otvaranje punkta predstavlja dobru osnovu za razvoj odnosa Srbije i Mađarske južno od Beograda.

"Ovaj događaj nije značajan samo zato što stvara još jednu vezu između mađarskih i srpskih privrednika, već razvija naše odnose južno od Beograda u skladu sa namerama mađarske vlade. Naši ekonomski i trgovinski odnosi doživeli su spektakularan razvoj poslednjih godina, koji nije mogao ni pandemija kovida 19 da poremeti", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.