Leskovac - Društvo - B92 Lokal

U Leskovcu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Važne dve donacije za lakši život FOTO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković boravio je juče u Leskovcu.

Izvor: B92.net Leskovac
Podeli
Foto: Grad Leskovac
Foto: Grad Leskovac

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

Svoju posetu započeo je obilaskom Sportsko-rekreativnog centra Dubočica, gde se u društvu gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića i predstavnika MS Udruženja Jablaničkog okruga upoznao sa radom lifta za osobe koje koriste invalidska kolica, postavljenim zahvaljujući sredstvima Ministarstva, saopštava Grad Leskovac.

Pristup SRC Dubočici za osobe sa invaliditetom olakšan je od marta ove godine, kada je projektu MS Udruženja Jablaničkog okruga Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odobrilo pet miliona dinara.

Foto: Grad Leskovac
Foto: Grad Leskovac

Nakon upoznavanja sa radom lifta obišli su bazen SRC Dubočica gde se nalazi mašina sa stolicom za pomoć osobama u kolicima za spuštanje u bazen koju ima mali broj lokalnih samouprava u Srbiji, a mašina u Leskovcu je jedinstveni savremeni model. Kako je rečeno, to nije velika investicija, ali je veoma značajna.

„Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obeležava punih 30 godina, od 1992. godine. Na ovaj dan ne treba svi da se setimo osoba sa invaliditetom, jer svakog dana moramo da radimo da njima pomognemo, već da podvučemo šta smo do sada uradili da osobama sa invaliditetom olakšamo uživanje ljudskih prava. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odnosno Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom je vredno radio u prethodnih godinu dana. Odlučili smo da ovaj dan obeležimo u Leskovcu promocijom jedne velike stvari, ovog lifta i posebne stolice koja osobama sa invaliditetom omogućava ulazak u bazen. U Leskovcu ima preko 4 hiljade osoba sa invaliditetom čiji je rad organizovan u deset udruženja. Tokom 2021. i 2022. godine za grad Leskovac i 10 udruženja izdvojeno je 12 miliona dinara. Pomogli smo adaptaciju i uređenje prostorija dva udruženja MS i MNRO", reka je Selaković.

Ministar je podsetio da je ovogodišnji moto Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom glasi "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj, odnosno primena inovacija u podsticanju pristipačnije u pravednijeg sveta“ i naglasio da je upravo lift u SRC konkretan primer toga.

Ministar se zahvalio Jeleni Polić bez koje se ne bi ostvario ovaj divan projekat jer je ona tvorac istog, svojoj pomoćnici Biljani Barošević i gradonačelniku Cvetanoviću koji sa svojim saradnicima zaista vredno radi da osobe sa invaliditetom ovde u Leskovcu imaju grad u kojem mogu bolje da žive. On je kazao da je projekat za narednu godinu poboljšanje pristupačnosti Narodnog muzeja postavljanjem lifta.

O činjenici da se u Leskovcu posvećeno radi na uklanjanju barijera sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom govorio je gradonačelnik Cvetanović i kazao da mnoge ustanove imaju rampe, a da je SRC druga ustanova koja je nakon Centra za socijalni rad postavila ovakav lift i izrazio nadu da će Ministartvo i ubuduće podržavati projekte koji za cilj imaju poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom:

"Razumevanje potreba osetljivih društvenih grupa i kreiranje usluga socijalne zaštite u skladu sa tim potrebama, jedan je od važnih koraka ka jačanju osetljivih grupa i društva u celini. Leskovac odgovorno pristupa unapređenju sistema socijalne zaštite i svoje resusrse, uz podršku Vlade Republike Srbije, ulaže u poboljšanje infrastrukture neophodne za bolje kretanje osoba koje koriste invalidska kolica", rekao je gradonačelnik.

"Neke od ustanova u gradu su postavile rampe, dok su dve mehanizacijom unapredile ovaj segment svog funkcionisanja. Centar za socijalni rad je u sklopu rekonstrukcije objekta, vredne 44 miliona dinara, gde su posle 60 godina postojanja i rada postavljeni rampa i lift i omogućeno da ljudi koji imaju potrebe za socijalnim uslugama lično komuniciraju sa svim radnicima koji artikulišu njihove potrebe i rešavaju probleme. Pre nekoliko meseci i ovaj sportski objekat, SRC Dubočica, je uz pomoć projekta MS Udruženja Jablaničkog okruga i sredstava Vašeg Ministarstva postao je pristupačan bazen i ostale usluge SRC-a. A u cilju još boljeg poslovanja ustanove početkom naredne nedelje kreće se sa uređenjem platoa ulaganjem od 13,5 miliona dinara", objasnio je gradonačelnik.

Foto: Grad Leskovac
Foto: Grad Leskovac

Predstavnik MS udruženja Jelena Polić se zahvalila resornom Ministarstvu jer je prepoznata važnost projekta postavljanja lifta.

"To je veoma značajno za osobe sa invaliditetom, jer će neki nakon godina moći da ravnopravno koriste bazen, i da se stvori Srbija bez barijera", rekla je Polićeva.

Ministar je juče odgovarajući na pitanje novinara rekao da zapošljavanje osoba sa invaliditetom ne teče zadovoljavajućom dinamikom. Naglasio da će država nastaviti da podržava tu oblast te da su osobe sa invaliditetom produktivni, lojalni radnici, da u Srbiji postoji 62 privredna društva koja zapošljavaju ovu grupaciju naših sugrađana, da ih je malo, te da ih država pomaže sa 625 miliona dinara.

Predsednik MS udruženja Jablaničkog okruga Predrag Jovanović je danas rekao da su dva njihova člana u kompaniji Džinsi dočekala penziju, ali da svakako treba raditi na ovom polju.

Nakon obilaska SRC Dubočice ministar Selaković i gradonačelnik Cvetanović su održali sastanak sa udruženjima boraca iz Leskovca, Lebana, Vlasotinca i Bojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.