Leskovac - Društvo - B92 Lokal

Čak 10 odsto površine je pod zasadom ovog voća u Jablaničkom okrugu

U Vučju je održana manifestacija "Dani kruške", osma po redu.

Izvor: B92.net Leskovac
Podeli
Foto: Grad Leskovac
Foto: Grad Leskovac

Ova manifestacija ima za cilj promociju poljoprivrednih proizvođača i ove kulture, po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv, saopštava Grad Leskovac.

"Od ukupne površine zasada, pod kruškom je preko 530 hektara, što iznosi oko deset odsto od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom okrugu. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, naši današnji domaćini su voćari iz Vučja i okolnih mesta. Ovakve manifestacije organizuju se u cilju promocije poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda", rekao je gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović.

"Istovremeno, trudimo se da poljoprivrednim proizvođačima pružimo finansijsku podršku, da im olakšamo rad. Grad Leskovac će i u budućnosti težiti da obezbedi sredstva za naše vredne i marljive poljoprivredne proizvođače, a za te namene smo ove godine izdvojili 138,7 miliona dinara, sa tendencijom da svake godine ta suma bude veća, od toga 66,5 miliona dinara za poljoprivredne subvencije, koje obično delimo decembra meseca, a ove godine se nadam da ćemo to uraditi nešto ranije", rekao je Cvetanović

Predsednik Saveta mesne zajednice Vučje Zoran Nikolić se zahvalio gradonačelniku dr sci. med. Goranu Cvetanoviću i lokalnoj samoupravi na podršci koju pružaju poljoprivrednim proizvođačima, ali i vrednim i marljivim proizvođaččima koji su na ovoj manifestaciji izložili svoje voće i proizvode. On je istakao da je na teritoriji grada Leskovca preko 3000 hektara pod zasadima raznog vođa, po čemu stoji rame uz rame sa drugim razvijenim voćarskim krajevima u Srbiji, a da se velike površine pod kruškom nalaze upravo u Porečjanskom kraju, koji daje dobre prinose kako po kvalitetu tako i po kvanitetu.

U okviru "Dana kruške" organizovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, a dodeljene su i nagrade za najveću površinu na kojoj se uzgajaju kruške, za najlepšu krušaku, za najmlađeg perspektivnog proizvođača kruške i za najbolju rakiju.

Nakon održane manifestacije, gradonačelnik Cvetanović sa svojim saradnicima posetio je zasad pod kruškom u Radonjici, vlasnika Ivana Milenkovića, koji je nagrađen za najveću površinu pod ovom kulturom. Gospodin Milenković krušku uzgaja na površini od četiri hektara.

"Porodica Milenković je jedna od najvrednijih porodica u vučjanskom kraju, koja obrađuje četiri hektara pod kruškom. Uglavnom je za konzumiranje, a veći deo za proizvodnju viljamove rakije, po kome je ovaj kraj prepoznatljiv, ima iskustvo i tradiciju. Drago mi je da je g. Milenković jedan od mlađih poljoprivrednih proizvođača i da koristi subvencije grada Leskovca. Naša je obaveza da najboljim proizvođačima damo vetar u leđa, da budu što uspešniji, da svake godine povećavamo subvencije. Cilj nam je da ovu lepu tradiciju nastavite, da živite na selu od svog rada", zaključio je.

Ivan Milenković je istakao da su ove godine vremenski uslovi uticali na rod, ali da je ipak postignut zadovoljavajući kvalitet. Jedan deo proizvoda ide za destileriju, a ostatak za izvoz. Osim kruške, porodica Milenković proizvodi i jabuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.