B92 Lokal - Najnovije i najaktuelnije vesti iz vaših sredina
  1. Ono kad botovi sendvicari idioti pišu bajke o ovim temama a oni glupanderi ne mogu ništa da urade sa svojim jadnim životima nego im je životni uspeh to da budu lobotomirani sendvičari !
    (Teletabisi iz vlade, 7. decembar 2021 07:16)

    # Link komentara

  2. Šokiran sam ovolikom digitalizacijom.
    (123, 7. decembar 2021 07:06)

    # Link komentara

  3. Odlicna stvar za dodatno obrazovanje studenata!
    (Jocko, 6. decembar 2021 23:04)

    # Link komentara

  4. Niste vi ništa uložili. Uložili smo mi građani od naših para a da o tome nismo ništa znali niti nas je ko išta pitao. Da jeste, sve bi ovo otišlo u lečenje bolesne dece.
    (Vlada, 6. decembar 2021 19:59)

    Сваки евро уложен у ИТ сектор вишеструко се враћа у Србији. То је управо најздравији сектор српске привреде са најбржим растом.
    (Марко, 6. decembar 2021 20:59)

    # Link komentara

  5. Ja zivim u Kragujevcu, i odusevljena sam sto u mom gradu postoji ovako nesto. Pa mi smo vec u buducnosti.
    (Sara, 6. decembar 2021 20:22)

    # Link komentara

  6. Niste vi ništa uložili. Uložili smo mi građani od naših para a da o tome nismo ništa znali niti nas je ko išta pitao. Da jeste, sve bi ovo otišlo u lečenje bolesne dece.
    (Vlada, 6. decembar 2021 19:59)

    # Link komentara

  7. Ima li negde tehnićke karakterestike tog super kompjutora?
    Koliko procesora, grafićkih kartica, radme memorije, slkadišne memorije, koliko čvorova kolika je trošnja struje u punom pohonu itd.? Ovo je loše prezentovanje projekta kad nema nikakvih podataka.
    (Derivoj, 6. decembar 2021 17:12)

    # Link komentara

  8. E da nam je vise ovih centara to bi dosta znacilo mladim ljudima koji se bave poslovima iz te oblasti
    (Brankica, 6. decembar 2021 17:06)

    # Link komentara

  9. Ulaganjem u nauku jos brze napredujemo i idemo u korak sa vremenom
    (Brankica, 6. decembar 2021 17:05)

    # Link komentara

  10. Ovo je velika motivacija za strucnjake koji ce doci u nasu zemlju.
    (Brankica, 6. decembar 2021 17:05)

    # Link komentara

  11. Ovo je dobra vest. Kao sto rece covek iz NVIDIE. Srbija je dobila novi resurs. Nadam se da cemo biti sposobni da to pametno i iskoristimo.
    Primecujem da se ovi hibridni ratnici vrlo rado javljaju na ovakve vesti onako malko da pljunu.
    (SDS, 6. decembar 2021 16:50)

    # Link komentara

  12. Ulaganje u prosperitetne stvari poput nauke, to je ono sto Srbiju svakako uzdize.
    (Goran, 6. decembar 2021 16:27)

    # Link komentara

  13. Neverovatno, po reakcijama se može videti teška frustracija žutih ekologa, bojkotaša, antivakcinaša, i šta još sve. Svaki uspeh Srbije ih pogađa. Oni kao da su stanovnici neke nama neprijateljske zemlje.
    (Veljko, 6. decembar 2021 14:31)

    Ima tu svacega, ne bi me iznenadilo da je deo njih ustvari iz zemalja tzv. "regiona" na platnom spisku nekog projekta neke od zapadnih fondacija ili vlada, a sve u okviru hibridnog rata protiv Srbije.
    (Digitalni nomad, 6. decembar 2021 16:09)

    # Link komentara

  14. Ko pre bude shvatio koliko su važne investicije u tehnologiju i kibernetiku, pre će se prilagotidi novim zahtevima moderne tehnologije.
    (Kosta, 6. decembar 2021 16:03)

    # Link komentara

  15. Srbija dosta ulaže u tehničke inovacije i to če se višestruko vratiti.
    (Darko, 6. decembar 2021 16:01)

    # Link komentara

  16. Izgleda da mnogi ne znaju gde se ovi super-kompjuteri koriste (da ne pominjem ovo vezivanje za temu Rio Tinto). Dakle, oni se koriste uglavnom u industriji za razne simulacije. Npr. hoćete da napravite novi proizvod i interesuje vas otpor vazduha pri kretanju (može da bude bilo šta od balističkog projektila do auta). Tu može da vam pomogne ovaj super-kompjuter. Naravno, ovo je samo primer, ima i mnogo drugih (od nuklearne fizike do električnih kola). To omogućava da se izbegne pravljenje skupih modela da bi se proverilo da li nešto radi.

    Prema tome, ovo ima itekako veze sa inovacijama (novim proizvodima), ali ne nužno samo u IT-u, nego u celoj industriji. Ovo je infrastruktura kao i putevi i pruge.
    (Aca, 6. decembar 2021 15:44)

    # Link komentara

  17. Jedno od boljih ulaganja u znanost i tehnologiju bravo pozz iz Zg
    (Sassa, 6. decembar 2021 15:40)

    # Link komentara

  18. @quantum ... javi se ovima sto se bave quantnim racunarima da im pomognes, sto pre! Znas li koliko timova, ljudi, eksperimenata, novca je potrebno za to? Auuu ... to je jos u povoju druze! Zaradjujem za zivot radeci u IT sektoru / programiranju vec 25 godina, pratim a i ponesto znam iz doticne oblasti...
    (boris.74.ns, 6. decembar 2021 15:39)

    # Link komentara

  19. Пресрећан сам због овог свега што је наша држава урадила у претходном периоду.
    (Аца, 6. decembar 2021 15:05)

    # Link komentara

  20. Ne treba nama eksponencijalni rast, nego eksponencijalno približavanje normalnom svetu gde su institucije svetinja i konstantno se razvijaju a mi svaku politiku personalizujemo. To je ta 10X razlika u bruto društvenom proizvodu u odnosu na npr Nemačku. Eksponencijalno rast se desi nakon 3 decenije ili duže samo kad se po institucijama približiš razvijenom svetu. Sve drugo je prazna slama kojom nas belosvetski zgubidani zamlaćuju dok im tetke iz Kanada finansiraju nekretnine
    (Milan Radovanović, 6. decembar 2021 14:58)

    # Link komentara

  21. Neverovatno, po reakcijama se može videti teška frustracija žutih ekologa, bojkotaša, antivakcinaša, i šta još sve. Svaki uspeh Srbije ih pogađa. Oni kao da su stanovnici neke nama neprijateljske zemlje.
    (Veljko, 6. decembar 2021 14:31)

    # Link komentara

  22. i. Kamo srece da je gospodin Vucic na vlasti u Rep.Srpskoj. Bili bi mala Svajcarska. Drzite se Rio Tinta ko pijan plota, a jos se nista lose nije desilo i sve se moze promijeniti. Zasto ste toliko nestrpljivi i uporni u blacenju Vucica? Niko nije savrsen, ali imate predsjednika koji zaista radi posao najbolje sto moze, i koji je po mom misljenju, najbolji predsjednik Srbije do sada. Pozdrav iz BL.
    (BL, 06. decembar 2021 13:58)


    Slazem se s tobom 100%.
    Izuzetno je napredovala SRB na svim poljima, masa sovinista pojma nema ni sta je super kompjuter a jos manje sta je Ai i da tako nesto u sirem regionu te jacine i brzine ne postoji ( prvi koji bi mogao mozda da se uporedi tek se nalazi u IZR i Tr jer onaj slovenacki slabiji od srpskog)...
    Ali sovinista je uvek bilo, srecom, nema ih mnogo, i to jeste sreca za SRB sto ima malo destruktivnih snaga, bice izbora u aprilu, destruktivne i rusilacke snage koje uzalud pomazu neki centri u svetu, dozivece fijasko i katastrofu na izborima...
    Pozz i sve najbolje za RS...
    (900, 6. decembar 2021 14:27)

    # Link komentara

  23. Ovo je izuzetno vazno za mlade kadrove koji zele da ostanu i zaposle se u Srbiji..
    (Jana, 6. decembar 2021 14:16)

    # Link komentara

  24. @PSA
    Nije kvantni racunar nesto sto se tek tako kupuje. Treba tu puno ulaganja i saradnje sa velikim kompanijama. Ali zemlje koje pretenduju da budu lideri nadju nacin. [link]/
    Sto se prakticne strane tice, stvari su pocele da se menjaju velikom brzinom u ovoj sferi i to treba prepoznati. Ko to uradi na vreme, profitirace. Ostali ce i dalje cekati da neko drugi ulozi i pronadje nacin. Ulaganja nisu mala i rizik postoji ali veliki su veliki zato sto kontrolisanim rizikom ostvaruju napretke i kasnije tu tehnologiju naplacuju a ostali je kupuju "kada je prakticna". Zato i radimo mahom outsource i stvari kojima ti isti veliki nemaju potrebe da se bave jer svoje vreme ulazu u daleko profitabilnije stvari. Ovo je jedna od retkih situacija gde mozemo da biramo na kojoj strani zelimo da budemo. Bas retkih.
    (quantum, 6. decembar 2021 14:13)

    # Link komentara

  25. Kikilišur, 06. decembar 2021 13:53)

    logično je da ima onih koji hoce politicki da se okoriste od novonastalu situaciju, ali to ne mjenja poentu svega.

    ne treba toj gore spomenutoj ili nekoj slicnoj multinacionalnoj globalisticnkoj komp. dozvoliti da dodje i da vrsi bilo kakve eksplatacije! Njihov cij je samo jedan, a to je prfit. Ma šta obećavali prirodu će uništiti.

    Takva priroda nastaje hiljadama godina, a da se uništi dovoljna je samo jedna.
    (ŽG, 6. decembar 2021 14:11)

    # Link komentara

  26. Ovo je Sjajna vest jer je IT industrija najplacenija
    (Maki, 6. decembar 2021 13:59)

    # Link komentara

  27. Lijepa vijest i svaka cast na ulozenom trudu da se Srbija pocne razvijati, i liciti ostalim razvijenim drzavama. Vidim mnogi lupaju minuse na svaku vijest koja donosi nesto pozitivno i moderno u Srbiji. Kamo srece da je gospodin Vucic na vlasti u Rep.Srpskoj. Bili bi mala Svajcarska. Drzite se Rio Tinta ko pijan plota, a jos se nista lose nije desilo i sve se moze promijeniti. Zasto ste toliko nestrpljivi i uporni u blacenju Vucica? Niko nije savrsen, ali imate predsjednika koji zaista radi posao najbolje sto moze, i koji je po mom misljenju, najbolji predsjednik Srbije do sada. Pozdrav iz BL.
    (BL, 6. decembar 2021 13:58)

    # Link komentara

  28. Ne znam samo gde su do sada bili ovi što kukuriču o Rio Tintu i rudniku?!
    Zašto se nisu bunili pre 15 godina kada je ta firma došla u Srbiju? Šta god novo u zemlji da se otvori,fabrika, put ili bilo šta drugo,odmah su protivni,nalaze mane i kada ih nema, pljuju po sopstvenoj zemlji.
    Briga njih za rudnike, iznutra ruše svoju državu.
    Koga god od tih "ekologa" da sam pitao zašto nisu Tadića i Koštunicu rušili zbog litijuma, svi ćute,niko odgovor nema. Sramota.
    (Kikilišur, 6. decembar 2021 13:53)

    # Link komentara

  29. Srbija je zemlja za poželeti, a država za plakati
    (Morem plovi jedna mala barka, 6. decembar 2021 13:44)

    # Link komentara

  30. @quantum
    A ko to ima kvantne računare na prodaju? Postoje samo eksperimentalni koji ne mogu da saberu dva broja. Slažem se da bi bilo interesantno da neki naš institut krene u tu priču ali do tog nekog funkcionalnog računara trebaće par decenija u najmoćnijim zemljama. Šta ćemo do tad? Imaju ovi superkompjuteri itekako primenu.
    (PSA, 06. decembar 2021 13:17)

    Brate, možda će neko da sanja san u kome će mu se kazati neke stvari o kvantnim računarima. Većina fizičara u srednjim godinama se tome nada (da mu ne ode naučni život od 30 godina na prepričavanje tuđih radova i u propas').
    (tiosav_quant, 6. decembar 2021 13:33)

    # Link komentara

  31. @quantum
    A ko to ima kvantne računare na prodaju? Postoje samo eksperimentalni koji ne mogu da saberu dva broja. Slažem se da bi bilo interesantno da neki naš institut krene u tu priču ali do tog nekog funkcionalnog računara trebaće par decenija u najmoćnijim zemljama. Šta ćemo do tad? Imaju ovi superkompjuteri itekako primenu.
    (PSA, 6. decembar 2021 13:17)

    # Link komentara

  32. Kad smo kod Kragujevca, bilo bi fino da se najzad raseli gradska deponija koja je 50m od ovoga a manje od 2km od centra grada
    (Misa, 6. decembar 2021 12:38)

    # Link komentara

  33. U Srbiji ima dosta stručnjaka u IT sektoru kojima će ovo obezbediti siguran posao.
    (Anastasija, 6. decembar 2021 12:27)

    # Link komentara

  34. По минусима се види како неки опозиционари не воле своју земљу. Функционишу као ауто имуна болест. Тужно је то.
    (Пера, 6. decembar 2021 12:15)

    # Link komentara

  35. Veliki korak i napredak za Srbiju! Bravo!
    (Sanja, 6. decembar 2021 12:12)

    # Link komentara

  36. Uporno izbegavaš rešavanje problema sa Rio Tintom. Najbitniji problem u državi od kada si došao na vlast. Ovo je sve ostalo samo tvoja promocija i ništa više od toga. A zbog Rio Tinta možeš da prođeš kao Milo zbog litija…
    (Loznica, Gučevo, Cer…, 6. decembar 2021 12:10)

    # Link komentara

  37. Veliki uspeh Srbije na polju digitalizacije..
    (Jana, 6. decembar 2021 12:08)

    # Link komentara

  38. Ako se zaista trazi eksponencijalni rast, on se nece postici sa konvencionalnim racunarima, ma kako mocni oni bili. To su utabane staze. Pravi progres se postize kada se ulaze u tehnologije koje su jos uvek u povoju a obecavajuce su. Treba ulagati u Quantum Computing i nabavljati kvantne racunare. Ovo sve je fino ali ne predstavlja inovaciju, vec samo prosirenje.
    (quantum, 6. decembar 2021 12:07)

    # Link komentara

  39. U Srbiji se rezultati napretka vide gotovo na svakom koraku..
    (Jana, 6. decembar 2021 12:01)

    # Link komentara

  40. Ulaganjem u obrazovanje, ulazemo u buducnost..mnogo toga je drzava uradila u prethodnom periodu za obrazovanje..
    (Jana, 6. decembar 2021 11:59)

    # Link komentara

  41. Ovo je fenomenalna stvar i podržavam je 100%.
    Samo malo da smanjimo ono što se hvalimo i merimo sa regionom, Evropom, svetom. Bolje je da ćutimo i radimo punom parom a to koliko smo dobri brzo će da se vidi. Živela Srbija.
    (Svetozar, 6. decembar 2021 11:57)

    # Link komentara

  42. potrebne su nam čiste reke i zdrava nacija!
    (Iva, 6. decembar 2021 11:53)

    # Link komentara

  43. Gledam oni koji hvale projekat dobijaju MINUSE.
    Da ne zaborave Srbi-Da je pros. plata 550€(BiH i CG samo pred 4-5 god. bili su daleko pred Srbije), da se grade ili su se vec izgradili autoputevi u svim pravcima, nezaposlenost 350 do 400 hiljada ljudi.
    Da to ne odgovara ni Hr, ni BiH, ni CG(hteli bi da budu ispred Srbije, a Srbija na kolena). Da ne uradimo Srbiji ono sto su uradili Libijci.
    (ZORAN, 6. decembar 2021 11:52)

    # Link komentara

  44. prvo da rešimo Jadar, sačuvamo vodu i vazduh, pa sve ostalo!
    (Joca, 6. decembar 2021 11:49)

    # Link komentara

  45. Veoma bitan projekat za Kragujevac i okolinu,ponosna sam sto Srbija ide rame iz rame sa državama iz regiona.
    (Ruza, 06. decembar 2021 00:26)

    Nznm na koje "drzave regiona" mislis ali sledeci super kompjuter koji bi mozda mogao da se meri sa ovim nasim je onaj u TR, nas data centar je najmanje 6 x mocniji od slicnog u SLO, koji su prosle godine takodje nabavili super kompjuter, svi ostali "u regionu" ovo ni nemaju...
    (C i n i k, 6. decembar 2021 11:42)

    # Link komentara

  46. R e s p e c t
    Novi super kompjuter je inace 3x jaci od svega sto je instalisano u Ai centru u Bgd...
    Svaka cast.
    (C i n i k, 6. decembar 2021 11:40)

    # Link komentara

  47. E pvo je vest!Da centar Srbije ima svoju inovativnu tehnolosku razvojnu bazu!
    (Kovac, 6. decembar 2021 11:30)

    # Link komentara

  48. Ne moraju nasi strucnjaci da idu iz zemlje, mi smo zemlja sa ozbiljnim IT kadrom i ovde treba i ulagati znanje u Srbiju!
    (Hanka, 6. decembar 2021 11:18)

    # Link komentara

  49. Nisu mi jasni ljudi i ovo pljuju...Proklet smo narod.
    (PP, 6. decembar 2021 11:15)

    # Link komentara

  50. Veoma bitan projekat za Kragujevac i okolinu,ponosna sam sto Srbija ide rame iz rame sa državama iz regiona.
    (Ruza, 6. decembar 2021 00:26)

    # Link komentara

  51. Mnogo sam srećna što Srbija napreduje svakim danom sve više i više u svim segmentima.
    (Anica, 6. decembar 2021 00:23)

    # Link komentara

  52. Srbija ide u korak s vremenom, tako to rade odgovorna vlast.
    (Gaga, 6. decembar 2021 00:22)

    # Link komentara

  53. Ponosni smo na svaki uloženi trud predsednika da idemo u korak s vremenom i ispratimo svaku digitalizaciju.
    (Anica, 6. decembar 2021 00:21)

    # Link komentara

  54. Platforme za veštačku inteligenciju smo trebali da imamo još pre nekoliko decenija a kamoli godina, ali, nikad nije kasno i dobro je što se sada trudimo da idemo u korak sa svetom.
    (Dragan, 5. decembar 2021 23:38)

    # Link komentara

  55. Potpisivanje ugovora o prvoj platformi za veštačku inteligenciju , je sjajna stvar, Srbija mora da ide u korak sa vremenom i dostignućima digitalizacije!
    (Duki, 5. decembar 2021 23:37)

    # Link komentara

  56. Nove tehnologije u korak sa vremenom za bolju budućnost naše država, tako to radi odgovorna vlast
    (Maja, 5. decembar 2021 20:49)

    # Link komentara

  57. Veliki korak za mlade i ispunjenje njihovih ciljeva. Zahvaljujuci predsedniku mogucnosti su velike.
    (Ana, 5. decembar 2021 20:16)

    # Link komentara

  58. Potpisivanje ugovora o preuzimanju nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Kragujevcu, je još jedan iskorak u digitalizaciji društva!
    (Nevena, 5. decembar 2021 17:22)

    # Link komentara