Atelje 212 slavi dva jubileja predstava Kafa i cigarete i Lažljivica

Izvor: B92
Podeli
Foto: Boško Đorđević
Foto: Boško Đorđević

Već sam naslov predstave Kafa i cigareta – Pozdrav iz Beograda jasno nagoveštava da je reč o svojevrsnom autorskom odjeku kultnog filma “Coffee and Cigarettes”, Džima Džarmuša.

Inspirisana motivima filma, autorka Mia Knežević napisala je omnibus dramu sastavljenu od sedam priča u kojima različite generacije likova (profesor i student, starija i mlađa sestra, drug i drugarica, čovek i njegova ljubavnica, bivši par iz gimnazije), kroz temu cigareta i kafe pričaju svoje životne, ljudske priče ispunjene problemima i strahovima savremenog čoveka.

U predstavi igraju: Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež i Svetozar Cvetković.

Autorka scenografije je Miljena Vučković, a kostima Dragica Laušević.

Jubilarno 50. izvođenje predstave Lažljivica

Foto: Boško Đorđević
Foto: Boško Đorđević

U Pozorištu Ateljeu 212, na Sceni Mira Trailović 2. februara u 20 h biće pedeseto izvođenje komada „Lažljivice“ Nikolaja Koljade, u prevodu Novice Antića i režiji Stefana Sablića. Premijera je odigrana 17. februara 2020.

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbamam domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom ovog novog Koljadinog dela, objavljenog 2019. godine.

Nikolaj Koljada, predstavnik „gvozdenog veka“ ruske književnosti, jedan od u svetu najigranijih savremenih dramskih pisaca, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Junakinje „Lažljivica“ su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija.

„Lažljivice“ su urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu