Stiže "Strah u operi"

U Pozorištu Atelje 212 danas, 4. 12. 2023, počele su probe komada "Strah u operi" prema tekstu Jelene Mijović, po motivima priča Dina Bucatija, a u režiji Ivana Vukovića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Anđa Brstina
Foto: Anđa Brstina

Glumačku podelu čine Svetlana Bojković, Jelena Đokić, Dragana Đukić, Milica Trifunović, Suzana Lukić, Branislav Zeremski, Tihomir Stanić, Vladislav Mihailović i Luka Grbić.

Dino Bucati je poznati italijanski pisac prepoznatljiv po bogatoj imaginaciji, poigravanju apsurdom i nadrealnim situacijama koje pripadaju sferi fantastike.
Komad Jelene Mijović inicijalno preuzima motive iz nekoliko priča Dina Bucatija ("Sveci", "Jaje", "Strah u Skali", "Devojka koja propada") zadržavajući elemente apsurda, obogaćujući ih satirom na račun ljudskih slabosti, ali i afirmišući snagu ljubavi.

Tokom premijerne večeri, na Dan Svetog Markolina, dok se u operi na pozorišnoj sceni događaju biblijske priče, foaje postaje pozornica drame u kojoj se odvija klasna borba između gradske elite i čistačice koja štiti svoje dete. Istovremeno, Sveti Gančilo, tek proglašeni svetac, prolazi kroz egzistencijalnu krizu, pitajući se koja bi mogla da bude svrha njega kao sveca.

"Strah u operi" je priča o nepravdi, ali i o evropskoj istoriji u kojoj još uvek odzvanja eho nacizma, o uzrocima dekadencije društva, nedostatku ljudskosti, nespremnosti savremenog čoveka da prepozna tuđe patnje i fenomenu solidarnosti koji, u našem vremenu, prepoznajemo kao čudo.

Nakon veoma uspešne predstaveOva biće ista, ovo je druga režija Ivana Vukovića u Ateljeu 212.

U autorskom timu predstave su i dramaturškinja Isidora Milosavljević, lektor Đorđe Marković, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović i kompozitorka Irena Popović.

Premijera predstave je planirana za kraj februara na Sceni "Mira Trailović".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu