Njegov poslednji projekat: Predstava "Ćelava pevačica" u čast Jagoša Markovića

Predstava "Ćelava pevačica" u produkciji Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore, gostovala je sinoć na maloj sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, kao drama apsurda rumunsko-francuskog pisca Ežena Joneska, u čast preminulog pozorišnog reditelja Jagoša Markovića, kome je to bio poslednji projekat.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

U najnovijoj verziji čuvenog Joneskovog dela igraju Olga Odanović, Branko Bane Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Bane Popović.

Svi navedeni glumci su se na kraju izvođenja predstave u nedelju uveče rasplakali, uz dugotrajan aplauz publike. Crnogorski glumac Branimir Popović je imao potrebu na kraju da se obrati publici.

"Dragi ljudi, poštovana publiko, večeras ste gledali poslednje što smo radili sa našim dragim rediteljem Jagošem Markovićem. Ovo je njemu u čast", naglasio je Popović i izazvao novu seriju aplauza i suza kolega.

Predstava "Ćelava pevačica" će biti izvedena i večeras na istom mestu kao dvodnevno gostovanje produkcije iz Tivta. Joneskov originalni tekst na bokeški dijalekt preveo je Neven Staničić, koji potpisuje i scenski govor, a u autorskoj ekipi su kostimografkinja Marija Marković Milojević i scenografkinja Tara Lazarević Kisić.

Jagoševa verzija antologijske avangardne drame premijerno je izvedena 1. jula ove godine u okviru crnogorskog Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu.

Ovde, adaptirana verzija predstavlja crnogorski milje, likove iz Boke Kotorske i ilustruje njihov mentalitet kroz univerzalnu i vanvremensku dramu. Gostovanje Centra za kulturu Tivat ujedno predstavlja i ciklus "Jagošev novembar", kao ideju upravnika beogradskih pozorišta da njemu u čast igraju produkcije sa njegovim rediteljskim potpisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu