Sahranjen Tanasije Uzunović

Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, prvak drame Narodnog pozorišta, filmski i televizijski glumac, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Kurir
Podeli
Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages
Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Glumac je ispraćen opelom uz pratnju crkvenog hora. O glumcu pred njegovom večnom kućom je govorila koleginica Ivana Žigon.

"Želeli su da se ne vidiš, a onda se desilo čudo. Jedan čovek odlučio je da prizna da ima neko bolji od njega. Moj otac Stevo Žigon se odrekao svoga Hamleta i poklonio je, ne Tanasiju Uzunoviću svog Hamleta. On je znao kakav je Šekspir i da on stvara oluje i bure na nebu, ali među ljudima", rekla je glumica.

Govor čuvene glumice slomio je Sofiju, koja je neutešno plakala i jecala na očevom poslednjem ispraćaju.

Ivana Žigon se osvrnula i na njegove poslednje dane.

Nakon opela povorka se uputila prema Aleji zaslužnih građana. Krst je nosio Dragan Gagi Jovanović.

Tanasija svi pamte kao Rajka Maleševića u seriji "Moj rođaka sa sela", a da mu uputi poslednji pozdrav došao i Dragan Gagi Jovanović, njegov filmski sin Dragorad Drakče Malešević.

Umetnik je iza sebe ostavio i suprugu Biljanu, kao i ćerku Sofiju, koje su primale saučešće.

Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 25. septembra 1942. godine. Unuk je Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata. Više od tri decenije bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da bi potom prešao u Narodno pozorište u Beogradu. Završio je i slikarsku školu. Kad god bi u mladosti naslikao nešto, imao je osećaj da "krade" od glume i izneverava sebe, jer je smatrao glumu svojom prioritetnom ljubavlju. Shvatio je, ipak, da je stvaralački izvor isti.

Lik Rajka Maleševića iz serije "Moj rođak sa sela" obeležio mu je karijeru u zrelim godinama, a igrao je i u "Vojnoj akademiji", "Gorkim plodovima", "Državnom službeniku". Zapažene uloge ostvario je u televizijskim dramama i filmovima, "Devojački most", "Sabirni centar", "Kosovski boj", "Maska", "Zverinjak"...

Dobitnik je Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade Grada Beograda, Pečata Narodnog pozorišta i mnogih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.