Predstava REVOLT će biti nova zvezda Ateljea 212

U Ateljeu 212 na sceni „Mira Trailović“ počele su probe za predstavu REVOLT po tekstu Alis Berč (Alice Birch) u režiji Jovane Tomić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Anđa Brstina
Foto: Anđa Brstina

Predstava REVOLT nastaje prema tekstu britanske autorke Alis Berč „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ u prevodu Radmile Radovanović.

Predstava REVOLT nastaje prema tekstu u kome se engleska spisateljica ogledno bavi istraživanje položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu. Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.

Alis Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame dvadeset i prvog veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku.

Alis Berč je dobitnica značajnih pozorišnih nagrada. Za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ Dobila je nagradu Džoržd Divajn (George Devine) nagrada za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu; za komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena je Suzan Smith Belkburn nagradom.

Foto: Anđa Brstina
Foto: Anđa Brstina

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada. Za predstave Kejti Mičel dramatizovala je poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i tirlogija „Obris“ Rejčel Kask.

Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju Naslednici (Succession).

Foto: Anđa Brstina
Foto: Anđa Brstina

Predstava REVOLT biće treća režija Jovane Tomić, jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije, u pozorištu Atelje 212, ali i njena prva režija na sceni „Mira Trailović“.

Prethodno, Jovana Tomić režirala je komad „Biderman i piromani“ Maksa Friša (to je bila njena diplomska predstava) te nekoliko godina kasnije tekst „Urnebesna tama“ Volframa Loca“.

Foto: Anđa Brstina
Foto: Anđa Brstina

Autorski tim vođen rediteljkom Jovanom Tomić na predstavi REVOLTsu dramaturg Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor.

U predstavi REVOLT igraju: Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Alseksandar Vučković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.