Lena Bogdanović za B92.net o ulozi u brodvejskom hitu: Kako sam ugrejala srce hladnog detetktiva

Predstava "Ubistvo u Orijent ekspresu" se do nedavno igrala samo na Brodveju i u Berlinu, a od početka oktobra i u Beogradu. Novitet pozorišta "Boško Buha" je rekordnom brzinom rasprodao sve karte za pet repriza tokom oktobra, a mi smo pričali sa glumicom Lenom Bogdanović koja maestralno tumači lik grofice Andrenji, fatalne žene po lik Herkula Poaroa, koji zbog šarma grofice neretko zaboravlja i na slučaj u čuvenom vozu Orijent ekspres koji se po hitnom postupku mora rešiti.

Milana PetkovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Pozorište &Boško Buha&, Miša Obradović
Foto: Pozorište "Boško Buha", Miša Obradović

Lena Bogdanović nam je otkrila kako je upravo ona došla na ideju o igranju upravo ovog komada, koji je doživeo razne adaptacije; što filmske, što televizijske, što pozorišne, kao i koliko je bilo zahtevno pripremiti nešto što će oduševiti svakog obožavaoca Agate Kristi, kojih ima toliko mnogo i koji ne odstupaju od svojih standarda kada je u pitanju dobra krimi priča.

"Od malena sam fan Agate Kristi, čitala sam je prvo u osnovnoj školi, a posle sam se vraćala njenim delima, to mi je i dalje omiljeno štivo na letovanjima. Volim krimi žanr romana, volim engleske pisce, a čak sam i pri poseti Egiptu, bila u mestu Asuan, u apartmanu u kom je Agata Kristi napisala roman 'Smrt na Nilu'", ispričala je za B92.net na početku razgovora glumica Lena Bogdanović.

Brodvej, Berlin, pa Beograd

Foto: Pozorište &Boško Buha&, Miša Obradović
Foto: Pozorište "Boško Buha", Miša Obradović

Naša sagovornica se prisetila momenta kada je zajedno sa rediteljem Darijanom Mihajlovićem, došla na ideju da se u Beograd donese predstava rađena po možda najčuvenijem delu Agate Kristi, romanu "Ubistvo u Orijent ekspresu".

"Darijan i ja imamo običaj da razmenjujemo štivo, te smo u jednom momentu zajedno čitali upravo 'Ubistvo u Orijent ekspresu' i komentarisali kako volimo ne samo roman, nego i filmske adaptacije priče o Poarou, pa čak i seriju 'Poaro', pa smo gledajući epizode došli na ideju da bismo mogli da napravimo predstavu i da nam je potreban tekst po kom bismo mogli da radimo. Malo sam pretraživala po internetu i shvatila da već postoji jedan, koji je radio Ken Ludvig, a po kom se igra na Brodveju i u Berlinu, pa su nam bila potrebna samo autorska prava na njega", ispričala je Lena Bogdanović.

Iako možda deluje da između Beograda i Brodveja ili Beograda i Berlina može da se javi mnoštvo komplikacija tokom pokušaja dobijanja autorskih prava na dramski tekst, ovde to nije bio slučaj.

Glumci koje odlikuje sportska disciplina

Foto: Pozorište &Boško Buha&, Miša Obradović
Foto: Pozorište "Boško Buha", Miša Obradović

"Imamo uigran tim, pa su se Darijan Mihajlović i naša koleginica Ivana Dimić brzo i lako snašli. Darijan je preko jedne advokatske kancelarije iz Češke došao do kontakta Fondacije Agate Kristi, koji su nosioci prava za tekst, a zatim je pozorište Boško Buha podnelo zahtev. Potvrdan odgovor iz Fondacije je brzo stigao, a za prevodioca je odabrana Ivana Dimić, naša sjajna dramaturškinja, književnica i dobitnica NIN-ove nagrade. Tako smo krenuli u pripreme i već krajem marta počeli sa probama", priča nam Lena Bogdanović.

Koliko u pozorištu "Boško Buha" zaista igra tim koji je, kako kaže i naša sagovornica, "sportski spreman", govori i činjenica da se maksimalno međusobno podržavaju, pa smo ih na predstavi zatekli kako iza scene bodre jedni druge pritom ne izlazeći iz svojih uloga.

"Imali smo probe od marta do jula, u avgustu smo pravili pauzu, a u septembru smo dvadeset dana imali, kako mi to zovemo, maratonska izvođenja, svako veče u kostimima, sa šminkom i čitavom scenografijom, kao da već igramo predstavu pred publikom. Kako kažu u nemačkom pozorištu, igrali smo tako da 'gazimo punom nogom' u čitav proces. Potpuno smo se dali, nismo na probama skretali sa teme, maksimalno smo se fokusirali na to da damo sve od sebe za predstavu, jedni drugima pomagali, podržavali se međusobno."

"Andrija Milošević je pravi kapiten našeg tima"

Foto: Pozorište &Boško Buha&, Miša Obradović
Foto: Pozorište "Boško Buha", Miša Obradović

Kako naša sagovornica kaže, ključ takve atmosfere je pored poštovanja i ljubavi prema kolegama, činjenica da je svako bio srećan i zadovoljan zbog lika kojeg igra.

"Likovi su vrlo celovito napisani, tako da možete da ih upoznate kroz mnoštvo različitih situacija, a pritom je svaki lik dodeljen glumcu koji može na perfektan način da ga prikaže. Kao primer moram da navedem Andriju Miloševića koji je definitivno bio najbolji mogući kapiten ove naše ekipe i definitivno nije postojao niko drugi ko je mogao na taj način da odigra čuvenog Poaroa. Andriju znam još iz studentskih dana i znam koliko je dobar, osim kao komičar i u dramskim momentima, koje je savršeno odigrao", priča nam Lena.

Koja je tajna oduševljenja publike predstavom "Ubistvo u Orijent ekspresu"?

Foto: Pozorište &Boško Buha&, Miša Obradović
Foto: Pozorište "Boško Buha", Miša Obradović

Kao velika obožavateljka Agate Kristi, glumica Lena Bogdanović je dala svoj sud o tome šta ovu predstavu čini posebnom adaptacijom romana, koju morate pogledati.

"Pored prikaza likova, kostimi Marine Medenice su nestvarno dobri, kao i scenografija Vesne Popović. Dopada mi se to što je naglašen komičan momenat, koji posle prelazi u dramu, u momentima raspleta priče. Takođe, imamo brodvejske songove koje majstorski izvodi moja koleginica Jelena Trkulja i to se zaista mora čuti. Isto tako, dok u romanu pored mog lika, grofice Andrenji postoji i njen suprug, grof Andrenji, u predstavi se on ne pojavljuje i tu je još jedna zanimljiva razlika u tokovima priče u odnosu na roman", priča naša sagovornica.

Foto: Pozorište &Boško Buha&, Miša Obradović
Foto: Pozorište "Boško Buha", Miša Obradović

Glumci pozorišta "Boško Buha" imaju svoju tajnu dobrih pozorišnih komada iza kojih stoje, a Lena Bogdanović nam ju je otkrila.

"Toliko dobru predstavu smo napravili između ostalog i zbog toga što smo jedni druge često gledali. Glumci se raduju slobodnom danu, ali to ovde nije bio slučaj jer smo svi voleli da budemo stalno prisutni na probama, pre svega zbog timske igre, ali i zbog sjajne atmosfere i druženja", ispričala je Lena Bogdanović i istakla da je partnerstvo među glumcima najvažnije.

Publika, očekivano, nakon predstave ima samo reči hvale, a naša sagovornica je za kraj razgovora priznala da je tako nešto i očekivala.

"Znamo koliko smo radili na predstavi i koliko smo se trudili, znamo koliko je sve kvalitetno, od našeg glumačkog dela, preko kostima, scenografije, svetla, fotografije, plakata...Sve ostavlja kompletan utisak i želeli smo da se taj trud i zalaganje oseti i vidi, verujem da smo to uspeli da prenesemo. Verujem da prvi put kada dođete da pogledate predstavu 'Ubistvo u Orijent ekspresu', neće biti i poslednji jer smo već sada, u prvom mesecu izvođenja imali ljude koji su se vraćali, dovodeći porodicu, prijatelje kako bi sa njima podelili pozitivan utisak", zaključila je glumica Lena Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.