Kolege nastavile da otkazuju učešće na festivalu zbog Lečića

Nakon ekipe predstave "64" Ateljea 212, i Kokan Mladenović, reditelj predstave "Šindlerov lift" i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. susreta pozorišta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić. Potom je reditelj Dino Mustafić, čiji je komad "To nikad nigde nije bilo" u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć izveden na 38. Susretu pozorišta/kazališta u Brčkom, uputio pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić povukli su se sinoć sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, a oraganizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi taj komad, uputili su saopštenje u kojem su objasnili svoje razloge.

"Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve", obrazložili su Mladenović i Cvijetić.

Dalje su naveli kako je jedan od najpotresnijih delova romana upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije.

"Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše kolegice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet", napisali su.

Smatraju da bi učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bi se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.

"U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavijestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. Žalimo što će vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka", zaključili su.

Podsećamo, ekipa predstave "64" nastupila je na spomenutom festivalu, ali je naglasila da je to uradila zbog publike te uputila proglas povodom toga što je Lečić član žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.