Virus među muzičarima u milanskoj "Skali": Dva pozorišta zatvorena

Kako piše list "Fato Kotidijano", 21 muzičar čuvenog milanskog teatra "Skala" je zaražen koronavirusom, a zaraza se širi i među umetnicima jednako poznatog pozorišta iz Napulja "San Karlo", gde je 12 umetnika pozitivno na kovid 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images, JMarco Di Lauro / Stringer
Foto: Getty Images, JMarco Di Lauro / Stringer

Oba pozorišta su zatvorena, prostorije dezinfikovane, a koncerti koji su bili zakazani, otkazani su.

Nove oštrije mere italijanske vlade za suzbijanje širenja kovida 19 pogađaju brojnu grupu umetnika čiji sindikati najavljuju za 30. oktobar protest širom Italije.

Moguće je da će paket pomoći, koji je vlada odobrila juče, ublažiti probleme sa kojima se cela kategorija umetnika susreće.

Ministar za kulturu Dartio Frančeskini potvrdio je da je vlada izdvojila milijardu evra pomoći ne samo državnim i prestižnim pozorištima vec i brojnim samostalnim umetnicima, bioskopima kao i radnicima i profesionalcima koji opslužuju svet spektakla.

Pozorište "Skala" i "San Karlo" iz Napulja već su u prvoj fazi pandemije kovida 19 odlučili da ne prekidaju svoju delatnost, pa su pod nazivom "Otvoreni, uprkos svemu", počeli prikazivanje opera i koncerata onlajn, a najavljuju da će to nastaviti i sada.

U pomoć umetnicima uključuju se i televizijske stanice, pa su neke kao javni servis RAI već najavile da će se uključiti u prenošenje koncertnih i teatarskih prestava.

Jer, uprkos tvrdnji nekadašnjeg ministra Džulija Tremontija, koji je rekao "da se od kulture ne živi", građani a i političko vođstvo zemlje veruju da umetnost pomaže u kriznim vremenima boljem životu i preživljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu