Radivojević: BDP sprema premijeru Čitača, ali neće igrati do kraja sezone

Upravnik Beogradskog dramskog pozorišta reditelj Jug Radivojević govorio je za Tanjug o planovima teatra u vremenu nakon izolacije zbog suzbijanja pandemije virusa kovid 19, prekidu jedne od najambicioznijih sezona BDP-a, statusu, merama pomoći paušalcima i honorarcima unutar kuće...

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphotos, antb
Ilustracija/Foto: depositphotos, antb

Na početku razgovora Radivojević iznosi očekivanja da će reditelj Boris Liješević okupiti glumačku ekipu predstave "Čitač", koju predvodi Mirjana Karanović.

"Liješević će 15. maja, nakon proba koje je održavao Skajpom za vreme ove pauze, nastaviti tronedeljni rad uživo, uz sve propisane mere opreza. Nakon toga, po svemu sudeći, zamrznućemo predstavu do adekvatnog datuma za premijeru", kaže Radivojević.

Prema njegovim rečima, u pozorištu se trude da svi koji utiču na produkciju predstava i rad teatra na što bezbolniji način izađu iz okolnosti koje je prouzrokovala pandemija virusa kovid 19.

"Mi smo sezonu zaustavili 11. marta i ona se nažalost neće nastaviti do 30. juna, do kada je zvanično trebalo da traje. Na spisku naših ugovoraca koji su vezani godišnjim ugovorom nalazi se 30 paušalaca. Svi su uz veliki napor naše kuće, ali i uz odlično poslovanje u prethodnom periodu, isplaćivani svakog meseca i tako ćemo nastaviti. Naših 40 honoraraca koji su iz redova samostalnih umetnika, a igraju u našim produkcijama, zahvaljujući odluci Grada Beograda biće isplaćeni za tromesečni period preko Sekretarijata za kulturu. Ta isplata počinje ove nedelje, tačnije prva od tri rate biće isplaćena do 10. maja", kaže Radivojević.

Stručna javnost je ocenila ovu sezonu Beogradskog dramskog pozorišta kao jednu od umetnički najambicioznijih u njegovoj istoriji...

Velika rediteljska imena bila su angažovana za umetničko stvaranje u BDP-u, a Radivojević napominje da je čak 10 premijera bilo u planu u 2020. godini.

"Umetničko veće i svi saradnici produkcionog tima, napravili su veliki napor kako bismo u decembru mesecu 2019. godine okupili sve autore koji su predstavili svoje projekte za nastupajuću godinu. Bio je to zaista impresivan pres u našoj kući. Očigledno da je samo ovakav virus mogao da poremeti naše planove. Nadam se da ćemo ipak sve projekte uspeti da realizujemo u ovoj godini", naveo je Radivojević.

Biće naravno, kaže, novih termina koji će do kraja juna u potpunosti biti definisani.

"Trenutno imamo najviše nejasnoća oko projekata koji su vezani za međunarodne koprodukcije i za one koje režiraju strani reditelji. Međutim, ubeđen sam da ćemo pronaći i način i termine da se zacrtani plan u potpunosti ostvari. Podsetiću da Beograd dugo nije imao ovakav rediteljski sastav u samo jednoj sezoni. Na veliki ponos BDP-a - Lenka Udovički, Boris Liješević, Bon Park, Tomi Janezić, Ersan Mondtag, Patrik Lazić, Nikita Milivojević, Dijego de Brea, Jug Ðorđević i Ivica Buljan", kaže Radivojević.

Direktor BDP-a ističe da nažalost po svemu sudeći ovog leta Ulysses teatar neće biti u prilici da svoj jubilarni program povodom 20 godina od osnivanja održi na planirani način.

"Naš novi zajednički projekat Uliks biće odložen za leto 2021. Na Brionima će se održati neki programi ali će oni biti bazirani na onlajn tehnologiji. Eto ovo su najsvežije informacije od strane našh dragih partnera sa kojima smo predstavom 'Ko se boji Virdždinije Vulf' obeležili prošlu i ovu godinu. Povratak Radeta Šerbedžije na scenu BDP-a smatram kulturnim događajem godine. Takođe, naš najnovija produkcija 'Ružni, prljavi, zli' u režiji Lenke Udovički, završena je 13.03. i tu premijeru očekujemo sa nestrpljenjem", naveo je on.

Kaže da oni koji su bili u prilici da vide završne probe, a koji godinama prate Lenkin rad, smatraju da je to jedna od njenih najboljih režija, uz maestralnog Ozrena Grabarića i veliki i podmlađeni ansambl pozorišta.

Ambiciozni projekat nastajanja prve pozorišne televizije na Balkanu odavno je deo delovanja BDP-a.

"Mesecima smo već u tom projektu. Biće to pozorišni prozor u svet kako našoj publici, tako i našim kolegama. Očekujem da će TV BDP biti prepoznata ne samo po gledanosti, već i od države Srbije, Grada Beograda, već i od jednog od najvažnijih kablovskih operatera", kazao je Radivojević.

Dodao je da se nastavljaju svi pripremni radovi za rekonstrukciju BDP, Trga ispred pozorišta i pripijanja bioskopa Avala, koji će postati treća scena teatra.

O svojim umetničkim profesionalnim planovima Radivojević kaže da je najaktuelniji rad na mjuziklu "Sa druge strane jastuka" Momčila Bajagića Bajage po tekstu Stevana Koprivice u Pozorištu na Terazijama.

"Probe smo započeli u februaru...nastavićemo u junu, a verujem da ćemo u oktobru otvoriti premijerom 7. sezonu našeg jedinog muzičkog teatra. Očekujem veliki hit koji će biti po svemu drugačiji u odnosu na mjuzikle koje sam napravio na 'Terazijama' - 'Producenti', 'Mama Mia'i 'Fantom iz Opere'."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu