Hartefaktov „Ujka Vanja“ otvara Vršačku pozorišnu jesen

Predstava “Ujka Vanja“, nastala u koprodukciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Andreja Nosova, biće izvedena 15. novembra u vršačkom Narodnom pozorištu na otvaranju Festivala klasike "Vršačke pozorišne jeseni".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/Elnur_
Foto: depositphotos/Elnur_

Na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu danas je Đura Mrđa, selektor i umetnički direktora festivala, rekao da će u okviru programa ove pozorišne smotre biti odigrano 10 predstava.

On je rekao i da za njega posebno zadovoljstvo što će pre samog otvaranja u foajeu Narodnog pozorišta biti otvorena izložba Muzeja pozorišne umetnosti Vojvodine pod nazivom „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom“ autora Zorana Maksimovića, te što će nakon toga publika imati priliku da vidi izbor iz ovogodišnje pozorišne produkcije.

U Vršac na festival dolaze umetnici Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, koji će igrati predstavu „Zločin i kazna“ po delu Dostojevskog, a gosti festivala biće i protagonisti predstave „Roman o Londonu“ nastale u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beoarta.

Biće izvedena i predstava za decu „Papagaji“ Dragana Džankića, kao i omaž preminulom glumcu vršačkog pozorišta.

S predstavom „Nečista krv“ u Vršac dolazi ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda, a iz Kragujevca stiže predstava „Negri“ Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“.

Narodno pozorište iz Subotice predstaviće se komadom „Zla žena“, dok će u pratećem programu biti predstavljena monografija „Milena Dravić – više od umetnosti“ Tatjane Nježić i Aleksandra Milosavljevića.

Žiri koji će odlučivati o nagradama festivala čine teatrolog Svetislav Jovanov, glumica Tanja Bošković i rediteljka Snežana Trišić.

U naslovnoj ulozi predstave „Ujka Vanja“ koja otvara festival naći će se Nemanja Oliverić, a uz njega će se na sceni pozorišta u Vršcu naći Katarina Marković, Branko Cvejić, Mina Obradović, Stefan Bundalo, Monika Boldovina Bugle, Dojna Andrejević Petrović i Jovan Jelisavčić.

Predstava se, kako poručuju iz Hartefakta, na nov i zanimljiv način bavi pitanjima lenjosti i konformizma, kao glavnim preprekama svake promene.

Dramatizaciju je uradila Mina Ćirić, kostime i scenografiju Selena Orb, a muziku Draško Adžić.

Predstava „Ujka Vanja“ realizovana je u okviru platforme NEW, uz podršku Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu