"Livada puna tame" premijerno u Narodnom pozorištu

Praizvedba komada "Livada puna tame" Milene Marković u režiji Jovane Tomić biće održana 13. novembra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za medije u nacionalnom teatru

Izvor: Tanjug
Podeli
 Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

"Livada puna tame” najnovije je delo pesnikinje, dramske spisateljice i scenaristkinje Milene Marković pisano za izvođenje u nacionalnom teatru.

Komad je režirala Jovana Tomić, a u glumačkoj podeli su Slobodan Beštić, Anastasija Anja Mandić i Nada Šargin.

Jovana Tomić je kazala da se našla u izuzetnim okolnostima kada se tako važna autorka i pozorište opredele za mladog reditelja.

"To se skoro nikada ne dešava i zaista sam bila počastvovana. Na prvo čitanje teksta desila se rečenica koja me je odredila u postavljanju predstave. Ta rečenica se odnosi na mit o romantičnoj ljubavi i preispitivanje koliko je ona zapravo moguća u današnjem vremenu. Ta rečenica postavlja pitanje kako mi kao obični smrtnici možemo da je dosegnemo i koliko ona traje. Ta rečenica je apsolutno definisala pravac u kojem smo postavljali predstavu", kazala je Tomić.

Dodala je da je ostala odana scenskom pokretu kao jednom od najvažnijih elemenata njenog scenskog jezika.

Milena Marković rekla je da je joj veoma drago što je predstavu nastalu po njenom tekstu režirala baš Jovana Tomić, jer je, kako kaže, reč o veoma talentovanoj rediteljki koja iza sebe ima odlične predstave.

"Takav rasplet situacije je za mene kompliment jer uprkos protoku vremena, moj rad je zanimljiv mladim talentovanim ljudima koji pripadaju drugoj epohi. Ako je moj tekst interesantan Jovani Tomić, onda postoji nada da ću da trajem" kazala je Marković.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Navela je da je sada u fazi života kada otkriva ljude na umetničkoj sceni koji donose nešto novo i koji su spremni za smenu i preuzimanje odgovornosti na umetničkoj sceni.

Cenjena dramska spisateljica je istakla da joj je bilo jako važno da opiše strašne slučajnosti koje mogu da zauvek promene nečji život.

"Te strašne slučajnosti se sabiraju u onaj trenutak slobode u kojem čovek nema pojma da li da krene levo ili desno jer ne može da dokuči šta ga čeka tamo negde gde je krenuo. To pitanje je u osnovi egzistencijalističke filozofije", kazala je Markovićeva.

Dodala je i da se, između ostalog, predstava bavi tamnom i svetlom stranom svega što nas okružuje.

"Verujem da kada neko govori, iz njega istovremeno govore i preci i potomci. Iz nekog muškarca ili žene istovremeno progovaraju tetke, babe majke... Moj tekst ima i tu dimenziju kroz asocijacije na vrlo zahtevna scenska rešenja koja oživljavaju glumci. Predstava problematizuje vrlo konkretne ljudske sudbine, ali, s druge strane, šalje poruke o svemu što živimo danas", kazala je Markovićeva.

Prema njenim rečima, davno se povukla iz komentarisanja realnosti koja nas okružuje.

"Moje je da radim to što mi je dato najbolje, i to je sve" kazala je Milena Marković.

Molina Udovički Fotez, direktorka Drame Narodnog pozorišta, zahvalila se svojoj prethodnici Tanji Šljivar na fantastičnom repertoarskom predlogu koji je eto stigao pred realizaciju.

"Odlična je pozicija za svako pozorište kada važna savremena spisateljica kao što je Milena Marković ima praizvedbu drame u njemu. Raduje me prisustvo Jovane Tomić u našem pozorištu, jer je to svežina koja nam je potrebna", rekla je Molina Udovički Fotez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu