Hartefaktov "Ujka Vanja" 15. novembra u Vršcu

Predstava se kako poručuju iz Hartefakta, na nov i zanimljiv način bavi pitanjima lenjosti i konformizma, kao glavnim preprekama svake promene.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/carlosphotos
Foto: depositphotos/carlosphotos

- Nastala u koprodukciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andreja Nosova, predstava "Ujka Vanja" biće izvedena 15. novembra u vršačkom Narodnom pozoroštu u okviru Festivala klasike "Vršačke pozorišne jeseni", najavali su iz Hartefakta.

U naslovnoj ulozi naći će se Nemanja Oliverić, a uz njega će se na sceni pozorišta u Vršcu naći Katarina Marković, Branko Cvejić, Mina Obradović, Stefan Bundalo, Monika Boldovina Bugle, Dojna Andrejević Petrović i Jovan Jelisavčić.

Čehovljeve drame imaju drugu umetničku nameru i estetski kvalitet: u njima se lirskim elementima prikazuju posebna atmosfera, raspoloženje i život koji se čini mirnim, ali zapravo je pun lomova i iskušenja.

Junaci su najčešće propali vlastelini i pripadnici ruskog građanskog sloja s kraja XIX veka.

S tim u vezi, auorski tim radio je na osavremenjivanju teksta, postavljanjem Čehovljevih junaka na scenu sa svim njihovim detaljima, slojevitostima, problemima, ponekad i neobjašnjivim skokovima u raspoloženju.

Rešenje autorskog tima ove predstave ogleda se u izlazu iz uobičajene forme mizanscenskih proba, pomeriti se sa scene, vratiti Čehovljeve ljude u prirodnu sredinu.

Zato je važan deo procesa rada na ovoj predstavi bio period od nekoliko dana koje su glumci proveli na seoskom imanju.

Ova odluka reditelja rodila se iz potrebe da se dela u skladu s osnovnom temom kojom se predstava bavi: izlaženje iz zone komfora.

Jedini pravi način da se govori o zoni komfora je da se o njoj ne govori.

U ovom savremenom čitanju Ujka Vanje pocrtana je Čehovljeva atmosfera vrućine i zapare - savršeno dobar izgovor za ne-delanje.

Poseta vlasnika imanja, Serebrjakova, izaziva lenjost - svi prestaju da obavljaju uobičajene poslove da bi mu ugađali, a prisustvo njegove žene, Jelene Andrejevne, i njena želja za promenom, teraju ih na preispitivanje i podsećanje propuštenih šansi za boljim, ispunjenijim životom.

Sve se odvija u toku jednog dana, tako da je napetost zbog iščekivanja objašnjenja Serebrjakove posete još veća nego u drami.

Dramatizaciju je uradila Mina Chirić, kosti i scenografiju Selena Orb, a muziku Draško Adžić.

Predstava Ujka Vanja realizovana je u okviru NEW platofmre, uz podršku Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu